Održan radni sastanak predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja

Split, 18. rujna 2021.

Redoviti sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda (Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Hvar) i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja koje pokriva splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje održan je 18. rujna 2021. godine u Splitu. Cilj sastanka bio je najprije osvrt i analiza stručnog usavršavanja u protekloj školskoj godini, a zatim planiranje i usuglašavanje kalendara rada te tematsko osmišljavanje stručnih skupova na nad/biskupijskoj razini i razini županijskih stručnih vijeća u novoj 2021./2022. školskoj godini.

ŽSV 1

Nakon kratke molitve predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš uputio je pozdravnu riječ okupljenim sudionicima sastanka i zahvalio im na aktivnoj višegodišnjoj suradnji i angažmanu. Potom se Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, osvrnula na realizaciju programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koji je unatoč epidemiološkim mjerama u potpunosti ostvaren. Tako su održana dva biskupijska stručna skupa – o korelaciji Tjelesne i zdravstvene kulture i Vjeronauka te o općeljudskim i socijalnim vrednotama u nastavi vjeronauka u svjetlu enciklike Fratelli tutti. Također su održana po tri županijska stručna vijeća u kojima se raspravljalo o različitim aspektima novog Kurikula katoličkog vjeronauka. U svim biskupijama je održana i redovita duhovna obnova vjeroučitelja, svjesni da je duhovna dimenzija konstitutivni dio vjeroučiteljeva identiteta i poslanja.

ŽSV 2

U završnom i ujedno glavnom dijelu sastanka usuglašeni su termini stručnog usavršavanja u novoj 2021./2022. školskoj godini. Okvirna tema prvog međubiskupijskog stručnog skupa u studenome 2021. godine bit će o izazovima novih religioznih pokreta, a drugog u lipnju 2022. godine o temeljnim odrednicama najnovijeg katehetskog direktorija. Uvažavajući smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja i AZOO za središnje teme županijskih stručnih vijeća dogovoreni su i usuglašeni sljedeći radni naslovi: vrednovanje učeničkih postignuća s posebnim potrebama, aktualizacija kao povlašteni prostor formativnog vrednovanja, upoznavanje digitalnih alata vezanih uz praćenje i vrednovanje, analiza novih vjeronaučnih udžbenika i digitalnih sadržaja te prezentacija primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Na jugoistoku Rumunjske postoji ikona Rasplakane Gospe za koju se vjeruje da je 1699. godine plakala 26 dana. Ikoni se pripisuje čudesno ozdravljenje od sljepoće stoga joj na blagdan Velike Gospe hrle tisuće hodočasnika.

Humor

Došao mladić na ispovijed: Oženio sam se. Svećenik u čudu reče: Pa to nije grijeh. Znam, ali ja se svejedno kajem. – reče mladić.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)