Održan međunarodni TCI seminar

Split - Sinj, 31. kolovoza - 4. rujna 2022.

Svatko je od nas jedinka za sebe, ali nam je svijet zajednički“, misao je to Ruth C. Cohn koja je u srcima glasno zazvonila tijekom međunarodnog TCI seminara, održanog u Splitu od 31. kolovoza do 4. rujna 2022. u franjevačkom samostanu na Trsteniku.

 

Seminar je organizirao Katolički bogoslovni fakultet u suradnji s Ruth Cohn Institutom u Berlinu i ogrankom u Beču. Voditeljice seminara bile su Reingard Lange, mag. phil., Melanie Mutter M.A. i prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Sudjelovalo je 35 polaznika među kojima su bili sveučilišni profesori, mentori, 12 vjeroučitelja, svećenici, redovnice, redovnici, doktori znanosti, magistri, liječnica i drugi zainteresirani.

Svojim osobnim pristupom polaznici su, aktualizirajući temu: „Slušanje različitih - Kako TCI pomaže u rješavanju konflikata i osjećaja isključenosti“, kreirali jedinstvo u različitosti, svjedočeći iskustvo živog učenja kojim su učvrstili temelje zajedništva, iskazujući osjećaje pripadnosti, privrženosti i jedinstvenosti. Radno ozračje bilo je veoma ugodno, motivirajuće, nadahnjujuće, poticajno. To su oni kontemplativni trenutci koji u ugodnom ambijentu, uz suradnju i sinergiju svih sudionika, oslobađaju kreativnost svakog pojedinca (fotogovor, molitveno, usmeno, likovno, scensko, pisano stvaralačko izražavanje) i nude „žetvu“ obilatu.

 

Fotogalerija: fra Ante Vučković

TCI potiče razvoj naše osobnosti i komunikacijskih vještina. Ovaj seminar doprinio je unaprjeđenju kompetencija potrebnih u vjeronaučnoj nastavi, osobito socijalnih kompetencija vođenja/vođenja tima, razgovora, osobnih kompetencija vladanja sobom, (samo)vođenja, mirnog ulaska u odnose te metodičko-didaktičkih kompetencija neophodnih u odgojno-obrazovnom procesu. Učeći živo, međusobnom tematski centriranom interakcijom, uz certificirane učitelje, oslobađamo svoje ja otkrivajući smisao i radost u vlastitom radu, jačajući samostalnost i odgovornost u komunikaciji s drugima. JA uzimam od MI i ONO za moj GLOBE.

Naučili smo kako je u komunikaciji važno govoriti u svoje ime, suzdržati se od interpretacije, govoriti o sebi, a ne o drugima, kada pitaš reći što to pitanje za tebe znači. Evocirajući vlastita iskustva, vježbajući konfliktne obrasce i primjere kolegijalnog savjetovanja, načinili smo  kolaž/panoramu naših vještina u rješavanju konflikata i upoznali komunikacijske palice koje ne bismo trebali koristiti.

Učeći živo, dobili smo odgovore na  mnoga pitanja: Kako mogu analizirati i dublje razumjeti konflikt? Kako se ponašam u konfliktima? Tko ili što je tome doprinio? Što znači riješiti konflikt? „Konflikt riješiti, znači riješiti se konflikta!“ Što čini učenje živim za mene? Koliko vodim računa o sebi? i dr. „Slika je jasnija ako je promatramo izvan okvira.“

Posebno nadahnjujući bio je cjelodnevni izlet u Sinj gdje smo u Gospinu okrilju otkrili nove horizonte ljepote učenja i poučavanja radeći u paru/skupinama i sudjelujući u euharistijskom slavlju. U Sinju je s nama bila i Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk u AZOO-u. Svim polaznicima međunarodnog Seminara „Interakcije usmjerene na temu prema Ruth C. Cohn“ (TCI), Katolički bogoslovni fakultet i Ruth C. Cohn Institut izdali su potvrdu o stručnom usavršavanju temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Branka Mlinar

 

Zanimljivosti

Nero-Burning rom program za snimanje podataka na CDR i DVDR tj. za prženje dobio je ime po Luciju Demetriju Neronu rimskom caru koji je spalio Rim 64. godine i zato optužio kršćane.

Humor

Vjeroučitelj pokušava objasniti djeci pojam ‘Božja providnost’. – “Zamislite da ljudi rade na crkvneom tornju i jedan padne a ništa mu se ne dogodi. Kako biste to nazvali?” – “Pa to je čista sreća.” – “A na primjer da sutradan opet isti čovjek padne i opet mu ništa ne bude.” – “To je slučajnost.” – “A što da isti čovjek padne s tornja i treći put i opet mu se ništa ne desi?” – “E pa to je već NAVIKA.”

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)