Održan međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola

Split, 26. studenoga 2022.

U subotu 26. studenoga 2022. godine održan je prvi ovogodišnji međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije u suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Nakon gotovo dvije godine online stručnog usavršavanja, Nadbiskupsko sjemenište u Splitu postalo je ponovno mjesto susreta i učenja za 270-ak vjeroučitelja iz pet južnih nad/biskupija. Krovna tema stručnog skupa bila je Izbor i dublje upoznavanje temeljnih sastavnica Kurikuluma Katoličkog vjeronauka. Katolički vjeronauk u korelaciji s Glazbenom kulturom.

3
Nakon molitve koju je pripremio i predvodio vokalno-instrumentalni sastav „Snaga vjere“ iz Župe sv. Petra apostola u Kaštel Novom, pod vodstvom Marija Žuvele, vjeroučitelja u Osnovnoj školi Bijaći, uvod u rad stručnog skupa održala je Sabina Marunčić, lic. theol, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Pozdravila je sve prisutne i zahvalila nositeljima programa na spremnosti, uloženom trudu i vremenu kako bi osvijetlili izabrane sastavnice Kurikuluma Katoličkog vjeronauka s naglaskom na međupredmetnu korelaciju Vjeronauka i Glazbene kulture. Istaknuvši značaj koji glazba pruža u odgoju i obrazovanju djece i mladih, viša savjetnica Marunčić je podsjetila da upravo interdisciplinarna isprepletenost i povezanost Vjeronauka s ostalim nastavnim predmetima omogućava promicanje temeljnih kompetencija i vrijednosti kurikuluma, cjeloviti odgoj učenika i razvoj njegovih potencijala.

simunNakon toga, izv. prof. fra Šimun Bilokapić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu pozdravio je sudionike skupa u ime suorganizatora, KBF-a istaknuvši da opravdanost teme ovog znanstveno-stručnog skupa prepoznaje u načinu življenja, pjevanja i slavljenja Boga sv. Franje Asiškoga koji je nazvan trubadurom Božjim. Govoreći o važnosti evanđeoskih vrednota, pozvao je vjeroučitelje da u razum, dušu i srce svojih učenika upisuju lijepe, plemenite, dobre, i humane glazbene dionice. Isto tako, prof. Bilokapić upozorio je i na pogubnost one glazbe koja bi mogla zavesti učenike, udaljiti ih od Evanđelja i majke Crkve, učiniti ih nasilnicima, stvorovima koji ne poštuju ljudsko dostojanstvo i temeljna ljudska prava, osobe koje nisu harmonične u sebi niti su u skladu s Bogom i drugim ljudima.

franjoU ime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, pozdravnu riječ uputio je don Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvalivši vjeroučiteljima na zauzetosti u naviještanju Kristova Evanđelja, prenio je, također, zahvalnost i pozdrave mons. Marina Barišića, nadbiskupa u miru. Polazeći od sv. Benedikta i njegove subraće koji su tražili melodije usklađene s otajstvima vjere, preko sv. Bernarda iz Clairvauxa koji je loše pjevanje usporedio sa stanjem palog čovjeka, don Franjo je istaknuo misao pape Benedikta XVI. o poniznom osluškivanju utjelovljenog Logosa koje je u temelju europske kulture i pretpostavka za razvoj svake autentične kulture. Stoga je duboki odnos vjere i glazbe izvrsna prilika za novu evangelizaciju, zaključio je don Franjo zaželjevši vjeroučiteljima da korelacija Vjeronauka i Glazbene kulture bude izvor lijepih i plodonosnih ideja za rad s djecom i mladima.

jadrankaPrvo predavanje, pod nazivom Temeljne sastavnice Kurikuluma Katoličkog vjeronauka, održala je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, pročelnica Katedre Religiozne pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon pozdravne riječi prof. Garmaz je istaknula da su Vjeronauk i glazba oduvijek u surječju, osobito liturgijska glazba koja je tijekom povijesti odigrala važnu ulogu u katehezi jer je djelovala odgojno, integrativno i svojom estetikom upućivala na odnos prema Bogu, uvodila u taj odnos, iznalazila putove do njega i osnaživala vjerski život. U  prvom dijelu predavanja kratko je predstavila današnji kontekst u kojem se odvija nastava vjeronauka, istaknuvši temeljne sastavnice kurikuluma koje zrcale današnje na učinak usmjereno društvo. U drugom dijelu predavanja prof. Garmaz je podsjetila na dimenzije religiozne kompetencije koje Vjeronauk želi razviti, zatim neke osobine dobre nastave prema Hilbertu Mayeru, potkrijepivši teoriju konkretnim primjerom iz prakse o iguani, sv. Franji, Vjeronauku i glazbi. U trećem dijelu predavanja ponudila je, prema Rudolfu Englertu, smjernice prema kojima bi Vjeronauk mogao imati dobru budućnost u školi. U nadi da će vjeronaučna nastava sa svim svojim sastavnicama, pa i s ponekom iguanom, ostati usmjeravajuća i pokazivati put prema Bogu, zaključila je predavanje prof. Garmaz.

saraNakon obavijesti iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje, uslijedilo je drugo predavanje pod nazivom Glazba u interdisciplinarnom nastavnom procesu koje je održala dr. sc. Sara Dodig Baučić, postdoktorantica na odsjecima za Glazbenu teoriju i Glazbenu pedagogiju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. U prvom dijelu predavanja predavačica je navela brojne dobrobiti koje glazba može pružiti kroz odgoj kako od prvih djetetovih dana, tako i tijekom cijelog obrazovanja. U drugom dijelu istaknula je sociološke dobrobiti pjevanja, s posebnim naglaskom na fenomen zborskog pjevanja te predstavila dva primjera u kojima je glazba snažno utjecala na socijalno povezivanje. Prvi primjer odnosi se na „Ąžuoliukas”, zbor iz Litve koji je poveo kampanju spasa za mlade i u vrlo kratkom vremenu izazvao interes i podršku šire javnosti. Drugi primjer „Azra”, vezan uz bosansko-hercegovačke izbjeglice u Norveškoj, pokazao je kako se glazbom može ojačati nacionalni identitet i stvoriti zanimanje za vlastitu kulturu, ali i za prihvaćanje drugih i drugačijih. U trećem dijelu predavanja predavačica je predstavila nekoliko zanimljivih prijedloga kako provoditi i unaprjeđivati korelaciju Vjeronauka i Glazbene kulture.

misoNakon pauze uslijedilo je treće predavanje pod nazivom Glazba u kurikulumu Katoličkog vjeronauka koje je održao je doc. dr. sc. Mihael Prović, sveučilišni nastavnik na Katedri Religiozne pedagogije i katehetike Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U prvom dijelu predavanja dr. Prović je podsjetio vjeroučitelje na identitet i svrhu Katoličkog vjeronauka i Glazbene kulture ističući interdisciplinarnost i isprepletenost glazbenog i vjerskog odgoja i obrazovanja. U drugom dijelu analizirao je izabrane sastavnice navedenih kurikuluma te predstavio njihove dodirne točke naglašavajući da se povezanost Glazbene kulture i Katoličkoga vjeronauka najviše se ostvaruje u pjesmi, ali i kroz otkrivanje kršćanskih motiva i utjecaja kršćanstva na hrvatsko društvo i hrvatsku kulturu na području glazbene umjetnosti i tradicije. U trećem dijelu ponudio je konkretne prijedloge kako ostvariti što bolju povezanost između Vjeronauka i Glazbene kulture u nastavi, a osobito u izvannastavnim aktivnostima.

U trećem dijelu skupa održane su pedagoške radionice na temu Primjena glazbe u vjeronaučnoj nastavi u razrednoj nastavi, predmetnoj nastavi i srednjoj školi. Pod vodstvom vjeroučiteljica i vjeroučitelja koji imaju iskustvo u radu s glazbom, u radionicama su predstavljeni primjeri dobre prakse na temu korelacije Vjeronauka i Glazbene kulture te su osmišljeni zadatci tijekom kojih su vjeroučitelji mogli promišljati i dijeliti iskustvo kako obogatiti svakodnevnu praksu glazbom. Veliki doprinos u osmišljavanju radionica dale su Školske sestre franjevke koje su proslavile 100 obljetnicu osnivanja Provincije Presvetog Srca Isusova u Splitu potvrđujući tako svoj veliki doprinos u školskom vjeronauku i župnoj katehezi. Radionice za vjeroučitelje koji izvode nastavu pretežno u razrednoj nastavi pripremile su: Marija s. Lidija Čotić, Nediljka s. Katarina Čotić, Jaka s. Vjera Gulić i Pera s. Antonela Malenica. Radionice za vjeroučitelje koji veći dio satnice ostvaruju u predmetnoj nastavi, osmislili su: Sandra s. Rebeka Batarelo, Marija s. Marinela Delonga, Mario Žuvela i s. Anita Perkušić. Radionice za vjeroučitelje koji izvode nastavu vjeronauka u srednjim školama pripremili su Nikola Milanović i Marin Bašić.

Na kraju stručnog skupa provedena je evaluacija te su sabrani zaključci i vrijedne inicijative od kojih je zasigurno vrijedno spomenuti osnivanje pjevačkog zbora vjeroučitelja kojeg će voditi vjeroučitelji Marko Vrkić i Ljubo Jermelić. Tako je stručni skup posvećen vjeronauku i glazbi okrunjen osnivanjem zbora koji će pjesmom slaviti Boga i, nadamo se, biti spremni uveličati buduće susrete vjeroučitelja.

Sabina Marunčić

 

Zanimljivosti

Brazilac Cafu, jedini nogometaš u povijesti koji je igrao u čak tri finala World Cupa, pravim imenom je Marcos Evangelista de Moraes.

Humor

Stvori Bog muškarca. Pogleda ga i reče: *“Lijepo si ispao. Zadovoljan sam.” *A onda stvori ženu. *Pogleda je pomno i reče: *“E, ti ćeš se morati šminkati.”

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)