Održan drugi ciklus duhovnih vježbi za vjeroučitelje

Orebić, 2. - 4. lipnja 2023.

U organizaciji Katehetskog ureda održan je drugi ciklus duhovnih vježbi za vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije u dominikanskom samostanu Presvetog Srca Isusova u Orebiću od 2. - 4. lipnja 2023. godine. Vježbe je predvodio dr. sc. fra Domagoj Volarević.

Prvoga dana, nakon zajedničke molitve, fra Domagoj je vjeroučiteljima održao nagovor u kojem ih je uveo u duhovne vježbe, koje su se temeljile na iskustvenom i teoretskom promišljanju o svetoj misi. Polazna točka samih vježbi bila je osobna duhovna introspekcija, tijekom koje su vjeroučitelji promišljali o pripravi za euharistijsko slavlje. „Različiti su životni konteksti, stoga su i različiti načini priprave“, rekao je. U govoru o strukturi euharistijskog slavlja fra Domagoj je, između ostalog, istaknuo kako je Riječ Božja temeljna priprava za svetu misu. Ove duhovne vježbe obuhvaćale su kako osobni tako i grupni rad, tijekom kojeg su vjeroučitelji izmjenjivali obiteljska i profesionalna iskustva te iskustva iz župnih zajednica. Radionice su završile euharistijskim slavljem u kapelici samostana.

 

 

Drugoga dana, nakon zajedničkog ručka i poslijepodnevnog odmora, vježbe su nastavljene promišljanjem i predavanjem o Drugoj poslanici Svetoga Pavla apostola Korinćanima. Budući da smo se nalazili u predvečerju svetkovine Presvetog Trojstva fra Domagoj je naglasio kako tekst 2 Kor 13, 11-13 govori o zajedništvu prema kojemu mora stremiti osobna priprava. „Dakle, iako je priprava za svetu misu osobna, ona mora voditi k zajedništvu“, zaključio je. Na kraju dana sudionici duhovnih vježbi, potaknuti promišljanjem iz poslanice, zajedno su izmolili krunicu i Časoslov.

Tijekom cijelog susreta s vjeroučiteljima fra Domagoj je bio otvoren za razgovor, ispovijed, motivaciju i zajedništvo.

Duhovne vježbe završile su nedjeljnim euharistijskim slavljem sa župljanima crkve Marije Pomoćnice kršćana u Orebiću na svetkovinu Presvetog Trojstva. Ispunjeni radošću u srcima i s osmjehom na licu uputili smo se svojim domovima da plodove ovih duhovnih vježbi koje smo primili prenesemo na svoje obitelji, među učenike i u svoje župne zajednice.

Dijana Budimir-Bekan
Antonela Matijaš

Zanimljivosti

Najduže svjetsko hodočašće je u Santiago de Compostelu, svetište sv. Jakova apostola u Španjolskoj. “Francuski put” dužine 800 km hodočasnici prelaze pješice, na konjima ili biciklom. Ako se krene iz Pariza, putem koji se skupa sa još 3 ujedinjuje u “Francuski put” duljina hodočašća je čak 2 000 km.

Humor

- Lijepo je ići u školu, lijepo je vraćati se iz škole, samo mi se ne sviđa ono između.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)