Objavljen 25. broj Svjedoka

Split, studeni 2018.

Iz tiska je izišao novi, 25. broj Svjedoka, godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Prepoznatljiv po svojoj strukturi i standardnim rubrikama, Svjedok na 168 stranica donosi mnoštvo novih sadržaja i korisnih materijala znanstvene, stručne, dokumentarne i praktične vrijednosti.

svjedok

Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj, a koje su ujedno bile i sadržaji nadbiskupijskih stručnih skupova: „Vjeronauk u korelaciji Likovnom kulturom“ i „Brak i obitelj u društvu i Crkvi danas“.

U uvodniku ovogodišnjeg broja uredništvo se osvrće na središnji događaj Crkve u Hrvata – Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelj, održan 15. i 16. rujna ove godine u Splitu i Solinu. Uz veliko bogatstvo sadržaja koji su prethodili ovom susretu, sada je od presudne važnosti intenzivirati pastoral obitelj u našim župnim zajednicama. U skladu s time naslovnicu Svjedoka krasi logo susreta obitelji. Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, upućena svima koji se bave odgojem i obrazovanjem.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen korelaciji vjeronauka s Likovnom kulturom. Radi se o tri predavanja o likovnoj kreativnosti u nastavi vjeronauka, odgojnoj dimenziji likovnog djela te samoj primjeni likovnog djela u nastavi vjeronauka. Drugi stručni skup bio je posvećen braku i obitelji u društvu i u Crkvi danas. Objavljena su također tri predavanja: prvo o braku i obitelji pred izazovima suvremenog društva, te druga dva o braku i obitelji u svjetlu apostolske pobudnice Amoris laetitia. Objavljen je i sažetak pedagoške radionice o obitelji kao sveprožimajućem sadržaju vjeronaučne nastave.

Rubrika statistika donosi podatke o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama. U 2018./2019. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 94,63 %, a u srednjim školama 93,09 % učenika. U istoj rubrici nalazi se i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama. Radi se o podatcima koji imaju važnu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

Nadovezujući se na prethodne brojeve, u redovitoj rubrici kateheze objavljeni su ogledni vjeronaučni modeli za VIII. razred osnovne škole („Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata“), kao i dva vjeronaučna modela za II. razred srednje škole. Rubrika učenici s teškoćama u razvoju govori o pripremi djece s teškoćama u razvoju za primanje svetih sakramenata te donosi jedan ogledni katehetski model za učenike s teškoćama.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama koji su obilježeni njihovim iskustvenim izričajem.

Zadnja rubrika donosi kroniku rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama te vrijednim likovnim radovima učenika iz natječaja „Djeca Oca milosrđa“ i natječaja „Na ramenima moga tate“.

 Svjedok se svake godine ponovno pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. Svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu na mrežnim stranicama Katehetskog ureda.

Preuzimanje Svjedoka u PDF formatu

Ivana Perčić

Zanimljivosti

Potres na kopnu, tri velika potresa morskog dna, požare i plimne valove koji su 1775. godine uništili 15 tisuća zgrada, 300 palača i 110 crkava preživio je samostan Monasterio deo Jeronimas u Lisabonu koji je dao sagraditi kralj Emanuel I.

Humor

Kad je otac Eleuterije napunio stotu godinu počeo je gubiti pamćenje. Jednog dana se izgubio na ulicama Damaska pa je upitao prodavača: – Oprosti, znaš li gdje je otac Eleuterije? – Ali vi ste otac Eleuterije. – zbunjeno će prodavač. – Jesam. Samo ne znam gdje se nalazim.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)