Novi broj 24. Svjedoka

17. studenoga 2017.

Iz tiska je izišao novi, 24. broj Svjedoka, godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Prepoznatljiv po svojoj strukturi, Svjedok na 148 stranica donosi mnoštvo novih sadržaja i korisnih materijala znanstvene, stručne, dokumentarne i praktične vrijednosti.

svjedok24

Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj, a koje su ujedno bile i sadržaji nadbiskupijskih stručnih skupova: „Korelacija vjeronauka s Hrvatskim jezikom i književnošću“ i „Izazovi roditeljskog odgoja“. Uvodnik ovogodišnjeg broja na poseban način poziva vjeroučitelje da urone u stvarnost naših kršćanskih obitelji, a osobito naglašava važnost i nezamjenjivu ulogu oca u obitelji. U skladu s time naslovnicu Svjedoka krasi likovno djelo učenice koja je ove godine osvojila prvo mjesto na literarno-likovnom natječaju „Na ramenima moga tate“.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju on, prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup, pripremajući Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Solinu 2018. godine pod geslom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“, poziva sve da otvore vrata svojih obitelji i zavire u školu strpljivosti i ljubavi, zajedništva i molitve, discipline i rada – školu Svete obitelji.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen korelaciji vjeronauka s Hrvatskim jezikom i književnošću, a kroz pedagoške radionice na osobit način pristupilo se metodi usmjerenog čitanja kao i njezinoj primjeni u vjeronaučnoj nastavi. Drugi stručni skup bio je posvećen izazovima roditeljskog odgoja kao vjeroučiteljski doprinos u pripremi Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Rubrika statistika donosi statističke podatke o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj 2017./2018. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 95,35 %, a u srednjim školama 94,18 % učenika. U istoj rubrici nalazi se i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama. Radi se o podatcima koji imaju vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

Nadovezujući se na prethodni broj, u redovitoj rubrici kateheze objavljeni su ogledni vjeronaučni modelu za VIII. razred osnovne škole („Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata“), kao i dva vjeronaučna modela za I. razred srednje škole. Rubrika učenici s teškoćama u razvoju govori o izazovima s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, kao i ogledni vjeronaučni model s posebnim naglaskom na učenika s teškoćama u razvoju.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama koja su obilježena njihovim iskustvenim izričajem.

Zadnja rubrika donosi kroniku rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama te vrijednim likovnim radovima učenika iz natječaja „Djeca Oca milosrđa“ i natječaja „Na ramenima moga tate“.

Svjedok se svake godine ponovno pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj.

LINK ZA PREUZIMANJE

 

Zanimljivosti

U Bruxellesu u Belgiji zgrada burze podignuta je na mjestu prosjačkog redovničkog samostana.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)