Nagradno putovanje za najbolje vjeronaučne ekipe

Dubrovnik, Korčula i Mljet, 21. - 25. lipnja 2010.

Na zasluženo putovanje kojim Hrvatska biskupska konferencija najbolje ekipe s državnog natjecanja nagrađuje višednevnim izletom ove je godine krenulo najviše vjeroučenika iz Splitsko-makarske nadbiskupije: tri prvoplasirane ekipe iz osnovnih škola te drugoplasirana iz srednje škole.

 U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda od 21. do 25. lipnja vjeroučenici su u pratnji svojih mentora te nekoliko članova državnog povjerenstva proveli divne dane u Dubrovniku te na otocima Korčuli i Mljetu.

izlet olimpijada vjeronauk2010

Prvoga dana smo posjetili Dubrovnik. Kiša ne samo da je padala nego smo se ogledali ne bismo li ugledali nekakvu «Noinu arku». Za svaki slučaj. No, baš kada smo se nakon razgledavanja katedrale i Kneževog dvora odlučili pogledati grad «odozgo», tj. sa njegovih zidina, nebo nam je podarilo sunce pa je šetnja gradskim zidinama bila pravi užitak. Sljedećeg smo se dana na putu prema Korčuli zaustavili u Trstenu i razgledali Arboretum. Nakon toga smo posjetili Solanu u Stonu u kojoj se «berba soli» na tradicionalan način obavlja već oko četiri tisuće godina što je rijetkost čak u svjetskim razmjerima. Župnik nas je upoznao s prošlošću Stona, a najsvježiji među nama osvojili smo i zidine s granica nekadašnje Dubrovačke republike.

U poslijepodnevnim satima smo trajektom iz Orebića stigli u grad Korčulu. Imali smo stručnog vodiča, gospođu koja nas je detaljno upoznala s povijesnim, kulturnim i vjerskim vrijednostima ovoga grada. Trećega dana našeg izleta uputili smo se brodicom prema Mljetu. Usred toga prekrasnog nacionalnog parka prirode nalazi se otočić Sveta Marija koji se nakon komunističke vladavine konačno vratio u vlasništvo Dubrovačke biskupije koja ga polako obnavlja. Blaga ljetna kiša izmjenjivala se sa sunčanim zrakama, a mi smo se nadali pobjedi sunca kako bismo se barem malo «izguštali» u prekrasnom i kristalno čistom moru Malog jezera. Na povratku prema Korčuli smo se zaustavili na otoku Badija na kojemu je u tijeku obnova samostana iz 12. stoljeća koji je nakon povrata Crkvi dan na uporabu hercegovačkim franjevcima.

izlet olimpijada vjeronauk2010a

Pretposljednjeg dana posjetili smo Blato na Korčuli gdje smo slavili svetu misu i čuli najvažnije podatke iz života blaženice s. Marije Propetog Petković. Otočić Proizd na kojemu smo proveli ostatak dana u druženju i kupanju po prekrasnom vremenu bio je pravo otkriće za mnoge i potvrda o ljepoti naše obale kakve nadaleko nema. Na povratku u Korčulu zaustavili smo se u Veloj Luci gdje se u čast fešte svetoga Ivana odvijala tradicionalna regata. Tu je don Ivan Čotić, opravdano odsutan, preko svojih posrednika sve počastio sladoledom, a mi mu poželjeli sretan imendan.

Izlet je bio prebogat sadržajem, a u vrlo ugodnom društvu bio i prava prigoda za odmor. Nadamo se da će ovaj divan doživljaj još više pojačati motivaciju svih vjeroučenika za daljnjim sudjelovanjem u natjecanju iz vjeronauka.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

Učitelj matematike pita Ivicu: – Kojom metodom namjeravaš rješavati ovu jednadžbu? – Metodom uzaludnih pokušaja.

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)