Nagradno putovanje olimpijaca u Češku

27. - 30. lipnja 2017.

I ove godine Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije organizirao je nagradno putovanje za po tri najbolje plasirane ekipe iz osnovne i srednje škole na državnom natjecanju iz vjeronauka, na temu Misijska djelatnost Crkve. Po izboru nagrađenih učenika putovalo se u Prag, glavni grad Republike Češke, od 27. do 30. lipnja 2017. godine.

To je država koja je, kao i cijela Europa, posvećena krvlju mnogih poznatih i nepoznatih misionara i mučenika koji su odvažno naviještali kršćansku vjeru i živjeli kršćanske vrijednosti. O tome danas svjedoče brojni kulturno-povijesni spomenici, crkve i katedrale koje svojom ljepotom, snagom i znamenitošću privlače turiste i hodočasnike, u što su se olimpijci mogli i sami uvjeriti.

1

Putovanje je započelo 26. lipnja 2017. godine u kasnim večernjim satima iz Splita, budući da su četiri od šest nagrađenih ekipa predstavljale Splitsko-makarsku nadbiskupiju (Osnovna škola Sućidar, Osnovna škola Zmijavci, Treća gimnazija i Nadbiskupijska klasična gimnazija don Frane Bulić). Do jutra su se pridružile još dvije ekipe iz Šibenske biskupije (Osnovna škola Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša) i Porečko-pulske biskupije (Gimnazija Pula) te dvojica stručnih vodiča, Slavo Mandurić i Andrija Lovrić. Nakon kraćeg zaustavljanja u Zagrebu u kojem je kompletiran popis putnika s još nekoliko članova Državnog povjerenstva za natjecanje, veselo društvo nastavilo je putovanje preko Slovenije i Austrije do Beča. Mnoštvo podataka i novih informacija, kao i redovita molitva časoslova obilježavala je i obogaćivala darovane dane provedene na putovanju.

Panoramski razgled grada Beča autobusom i pješice plijenio je pozornost i budio radoznalost učenika. Povijesno središte grada upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi 2001. godine, bogatstvo arhitekture baroknih dvoraca s parkovima, neoklasicističke građevine, urbanistički kompleks Ring, katedrala sv. Stjepana te brojne bečke ulice i trgovi ostat će ne samo ovjekovječeni u mnoštvu fotografija, nego i urezani u sjećanje naših olimpijaca. U poslijepodnevnim satima nastavljena je vožnja do Brna, drugog po veličini češkog grada koji je smješten na jugoistoku zemlje. Nakon kraćeg razgleda užeg središta grada, od kojih se osobito ističe katedrala sv. Petra i Zeleni trg, olimpijci su stigli u Prag.

nagradno putovanje olimpijaca u esku 2 20190529 1121727598

Drugog dana uslijedio je obilazak srednjevjekovne jezgre grada Praga koja je također upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine od 1992. godine, kao primjer razvoja europskog grada od 11. do 18. stoljeća. Olimpijci su posjetili samostan Strahov, Lorettansku crkvu, kompleks Hradčany s katedralom sv. Vida i crkvu Gospe od Pobjede s čudotvornim kipom Malog Praškog Isusa kojem su uputili nekoliko strelovitih molitava. Nakon zajedničkog objeda, olimpijci su obilazili najvažnije praške ulice, trgove i mostove od kojih su najpoznatiji Zlatna ulica i Malostranski trg, zatim Kraljevski put, Starogradski trg te Karlov most, otkrivajući zašto se ovaj grad stoljećima naziva blagom u srcu Europe. S osobitom radoznalošću olimpijci su potražili i pivnicu U Fleku koja je povezana s „najvažnijom sporednom stvari na svitu“, odnosno u kojoj je daleke 1911. godine, nakon utakmice Sparta – Slavia, nekolicina hrvatskih studenata donijela odluku o osnivanju nogometnog kluba Hajduk.

Poludnevnim izletom u grad Stará Boleslava započeo je treći dan boravka u Češkoj. Ime tog grada povezuje se uz sv. Vjenceslava (Vaclava), zaštitnika Češke kojeg je, prema predaji, ubio brat Boleslav dok je ulazio u crkvu. Promišljajući o težini i strahoti zločina bratoubojstva koji prati ljuski rod od njegova postanka, ali još više o snazi i uzvišenosti opraštanja koju je pokazao sv. Vaclav, vjeroučenici su posjetili tri crkve koje se nalaze na vrlo maloj udaljenosti jedna od druge: crkvu sv. Vjenceslava, crkvu sv. Klementa i hodočasničku crkvu Marije Bogorodice u kojoj se čuva replika zlatnog Marijinog reljefa. Poslijepodnevni dio programa započeo je vožnjom brodom po rijeci Vltavi i zajedničkim objedom koji je bio poslužen uz zvukove Smetanine Vltave. Romantičnom ugođaju pridonijela je i kiša koja se poput blagoslova s neba cijelog dana obilno izlijevala nad Pragom.

Na povratku prema domovini, prebirući u mislima slike i dojmove, olimpijci su posjetili Český Krumlov, pitoreskni gradić na Vltavi koji je sagrađen oko dvorca s gotičkim, renesansnim i baroknim elementima. Ovaj izvanredan primjer malog srednjevjekovnog grada, čija je građevinska baština ostala netaknuta zahvaljujući mirnom razvoju preko pet stoljeća, također je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi. Sklad prirodnih ljepota i rada ljudskih ruku isprepletenih u prekrasnim vizurama grada izazivao je divljenje, upravljajući poglede i misli naših olimpijaca prema Stvoritelju na kojeg ovaj kutak zemlje snažno podsjeća.

Četiri prekrasna dana provedena u otkrivanju kulture sagrađene na kršćanskim korijenima, provedena u zajedništvu, molitvi i pjesmi završila su Splitu, u ranim jutarnjim satima. Ni umor, ni kilometarske kolone na granici sa Slovenijom nisu uspjele ostaviti patinu na duhovnom blagu koje su olimpijci doživjeli i ponijeli sa sobom. Ono će ujedno biti najbolja motivacija ne samo za sudjelovanje na sljedećem natjecanju, nego i za aktivno uključivanje u župnu zajednicu kako se naše crkve ne bi pretvorile u muzejske primjerke poput nekih čeških koje su imali priliku vidjeti, nego zadržale svježinu živih zajednica koje se obnavljaju mladim vjernicima.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Vjeroučiteljica tumačeći Petrovo zatajenje zaključi zaključi kako pijetao zakukuriče svaki put kad se nešto slaže, Ivica upita: Zašto onda kukuriče u tri sata u noći kad svi spavaju? ZATO JER SE TADA TISKAJU NOVINE!

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)