Nagradno olimpijsko putovanje u Krasno i Udbinu

Krasno – Udbina, 02. travnja 2011.

U organizaciji Katehetskog ureda po devet najbolje plasiranih ekipa i njihovih mentora iz osnovne i srednje škole, koje su sudjelovale na natjecanju iz vjeronauka, nagrađeno je jednodnevnim putovanjem u marijansko svetište Krasno na Velebitu i u Udbinu.

 vjeronaucna olimpijada nagradno putovanje2011

olimpijci na okupu u Krasnom

Kip Gospe od Puta, postavljen na odmorištu Krka, sa svoja tri i pol metra visine podsjetio je sve sudionike na osobni duhovni rast kojim se najbolje može pokazati usvojenost ovogodišnje vjeronaučne građe na temu „Isusova majka – Gospa naša vjere“. Vođeni tom mišlju nastavili smo putovanje prema “velebitskoj kršnoj gori” gdje je ostala sačuvana i još i danas okuplja brojne hodočasnike crkva Gospe od Krasna. Tu nas je dočekao upravitelj svetišta don Nikola Komušanac i proveo kroz povijest svetišta. Posebnu pozornost privukao je govoreći o skromnim pastirima koje je predaja vezala uz ovaj prostor. Oni su na mjestu današnje crkve našli Gospin lik i odnijeli ga u polje gdje je bila jedna kapelica, ali se u više navrata taj lik vraćao. To je ponukalo vjerni narod da upravo na ovom mjestu sagradi crkvu.

U crkvi Gospe od Krasna, gdje se uzdižu molitve brojnih hodočasnika, slavili smo euharistijsko slavlje koje je predvodio naš predstojnik don Josip Periš. U nadahnutoj propovijedi pozvao nas je, da kroz sliku farizeja i carinika, prepoznamo sebe i damo Bogu svoj odgovor na primljeni dar vjere. Tako je naš korak na prostor Gospinog svetišta bio hod prema sagledavanju duše i priznanju svoje bijede kako bismo duhovno preporođeni mogli dočekati blagdan Uskrsa. Uputili smo Gospi i svoje osobne molitve. Potpisom u knjigu dojmova pozvali smo i druge da s ovog mjesta ponesu duhovne uspomene i stave svoj život pod zaštitu naše nebeske Majke.

Nakon zajedničkog ručka imali smo prigodu uživati u pogledu na očuvanu i još uvijek netaknutu prirodu ovoga kraja. Na iznenađenje mnogih, vidjeli smo Utočište za mlade medvjede u Kuterevu koje skrbi za medvjeđu siročad, prvo takve vrste i zasada jedino takvo na svijetu. Život medvjeda i svrhu ovog Utočišta slikovito nam je približio gospodin Ivan Crnković.

vjeronaucna olimpijada nagradno putovanje2011a
državni prvaci pred Crkvom hrvatskih mučenika

Naše drugo odredište bila je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, gdje nas je dočekao župnik fra Nediljko Knezović. Ne skrivajući radost što smo pohodili ovo sveto tlo, progovorio nam je o sagrađenoj Crkvi hrvatskih mučenika kao dobitku za Domovinu. U ovoj crkvi mogli smo prepoznati značaj svih mučenika kroz povijest ispaćenog hrvatskog naroda. U kapeli Kraljice mučenika, koja se nalazi podno crkve, župnik nas je, pokazujući na kamen iz Drugog svjetskog rata i spomen – kamenja postrojbi Domovinskog rata, pozvao na zahvalnost i molitvu onima koji su nas izravno zadužili žrtvom svoga života. Pogled na Krbavsko polje prizvao nam je u sjećanje ne samo Krbavsku bitku nego i Domovinski rat pa smo za oslobađanje naših generala izrekli našu molitvu.

Ovo lijepo nagradno putovanje bilo je hod i rast u vjeri prema Bogu, Katoličkoj crkvi i svome hrvatskom narodu čiji će se plodovi odraziti na prostranstva našega djelovanja.

Marina Šimić

Zanimljivosti

Osim osuđenih kriminalaca, ratnih zarobljenika i robova, postojali su i profesionalni gladijatori – slobodni ljudi koji su se dobrovoljno javljali za borbu. Čak je i car Commodus sudjelovao u više borbi u areni, a zanimljivo je da je umro tako što ga je atletičar Narcissus zadavio u svlačionici. ,

Humor

– Oče, vjerujete li zaista, da je Jona bio tri dana i tri noći u utrobi ribe? – Ne znam, ali pitat ću ga kad dođem u Nebo. – Ali, možda on nije u Nebu. – Onda ga Vi pitajte.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)