Nagradni izlet u Dubrovnik najuspješnijih ekipa vjeronaučne olimpijade

Dubrovnik, 27. svibnja 2023.

Nagrada izletom za trud, rad i uspjeh ostaje u trajnom sjećanju. Stoga je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao jednodnevni nagradni izlet u Dubrovnik za deset najbolje plasiranih ekipa na Nadbiskupijskom natjecanju iz Vjeronauka, održanog 16. ožujka 2023. godine u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu.

Šest osnovnoškolskih i četiri srednjoškolske ekipe sa svojim mentorima i članovima povjerenstva, pod vodstvom predstojnice Katehetskog ureda Jadranke Garmaz, radosno se uputilo u subotnje jutro 27. svibnja 2023. godine u biser Jadrana, grad Dubrovnik.

P1870502

Na početku našeg izleta, oduševljeni, uživali smo u pogledu na Pelješki most koji povezuje našu Domovinu. Poput mosta, i mi, vjeroučenici i vjeroučitelji, povezali smo naša srca molitvom krunice i tako sabrani nastavili put prema našem odredištu. Dolaskom u Dubrovnik srdačno su nas primile i ugostile redovnice službenice milosrđa u svom učeničkom domu Paola di Rosa. Da bi naša radost i povezanost bila potpuna, prije zajedničkog ručka, slavili smo svetu misu koju je predslavio don Jure Paponja u koncelebraciji s don Ivanom Zovkom. U prigodnoj homiliji, don Jure je istaknuo da Bog ima drugačiji plan za svakog čovjeka koji vodi do istog zajedničkog cilja, sjedinjenja s Kristom. Da bismo postigli cilj kršćanskog života vjere, poput sv. Pavla pozvani smo ostvarivati poslanje zadobiveno krštenjem, naviještati i svjedočiti Krista u snazi Duha Svetoga, poticajno je zaključio don Jure.

P1870653

Duhovno i tjelesno okrjepljeni, zahvalni redovnicama na gostoprimstvu i ručku, uz stručno vođenje prošetali smo do obale s koje se pruža pogled na tvrđavu Lovrijenac. Dolaskom na Stradun, zastali smo pred crkvom sv. Spasa i Onofrijevom česmom i saznali o povijesti staroga grada, nakon čega smo posjetili muzej u sklopu franjevačkog samostana u središtu kojeg se nalazi prekrasni klaustar. Šetnjom Stradunom pogledi su zastali na crkvu sv. Vlaha, a srce tiho zamolilo Parca Grada da nas blagoslovi i štiti od bolesti grla i svakog drugog zla. Razgledavanje smo nastavili posjetom muzeju u sklopu dominikanskog samostana, šetnjom uz porat i palaču Sponza do katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Katedrala čuva bogatu riznicu u kojoj smo vidjeli relikvije za koje se vjeruje da su bile u dodiru s Isusom, Isusovu pelenicu i relikvije mnogih svetaca i blaženika. Na kraju našeg obilaska posjetili smo baroknu crkvu sv. Ignacija koja nas je zadivila svojom ljepotom. Sakralni prostor koji komunicira svetost ispunio nam je duše svetim udivljenjem i potaknuo nas na sabranost i molitvu, na uzdizanje duše Bogu.

 

 

Uslijedilo je slobodno vrijeme koje smo iskoristili za kupnju suvenira, okrjepu i šetnju. Za to vrijeme vjeroučitelje je u vrtu Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića ugostio ravnatelj gimnazije don Josip Lebo. Ispunjeni i zahvalni za viđeno, za nova znanja, iskustva i prijateljstva, radosni smo se vratili našim domovima sa željom da nam „Naša draga svetišta“, kako glasi naslov ovogodišnje teme Vjeronaučne olimpijade, ostanu trajan izvor i nadahnuće kršćanskog djelovanja.

Toni Trutin

Zanimljivosti

Stari Rimljani su vjerovali da Etna izbacuje lavu zato što u njoj živi Hefest, bog vatre, koji kuje oružje ostalim bogovima.

Humor

– Koliko Microsoftovih programera treba da zamijene žarulju? – Ni jedan. Oni mrak proglase standardom.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)