Nadbiskupijski stučni skup za vjeroučitelje u školi 2008.

Split, 23. veljače 2008.

U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u subotu 23. veljače, održan je stručni skup za sve vjeroučitelje ove nadbiskupije. Skup je organizirao Katehetski ured, a u sklopu programa trajnog usavršavanja vjeroučitelja.

 

Ovom skupu odazvalo se oko sto pedeset vjeroučitelja, među kojima su bili i vjeroučitelji hvarske biskupije sa svojim predstojnikom KU don Milijem Plenkovićem. Okvirna tema bila je Teologija simbola u nastavi vjeronauka, Nakon pozdravnih riječi predstojnika KU mr. don Josipa Periša, sudionike je pozdravio i mjesni ordinarij nadbiskup dr. Marin Barišić. On je pozdravnim riječima uveo vjeroučitelje u temu skupa, naglasivši da ljudski govor bez simbola nije trajan govor, dok je u simbolima pohranjeno sve.

strucni skup vjeroucitelji biskup predstojnik

Predavanje o temi Simboli i zbilja održao je prof. dr. Ante Vučković, redoviti profesor filozofije na KBF-u Sveučilišta u Splitu.

Polazeći od etimološkog značenja pojma simbol, te njegova puta kroz grčku filozofiju do tumačenja biblijske simbolike, on je uputio vjeroučitelje u problematiku tumačenja biblijske simbolike i njenog posadašnjenja suvremenoj generaciji vjeroučenika. U prvom dijelu predavanja dr. Vučković se poslužio esejem Edith Stein o Simboličkoj teologiji kod Areopagite, naglasivši pri tom da je ključ za razumijevanje biblijske simbolike vjera. Tim „ključem“ se može otvoriti ono nepoznato, skriveno u simbolima, ali, ključem se i zatvara, naglasio je predavač, pa nam bez vjere biblijska simbolika ostaje nepoznata.

U drugom dijelu predavanja dr. Vučković je vjeroučiteljima protumačio simboliku prisutnu u odlomku Ivanova evanđelja koji govori o susretu Isusa i Samarijanke na zdencu Jakovljevu.

Nakon predavanja održana je tematska rasprava, u koju se aktivno uključio i nadbiskup Barišić.

U drugom dijelu programa stručnog usavršavanja, vjeroučitelji su u pedagoškim radionicama, a raspoređeni po stručnim vijećima, raspravljali o temi Metodička obrada simbola u nastavi vjeronauka. Rezultate su iznijeli voditelji stručnih vijeća na završnoj raspravi, čime je ovaj skup i završio svoj rad.

vjeroučitelji su aktivno sudjelovali u radu u pedagoškim radionicama


Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Motiv 7 krava iz knjige Postanka pojavljuje se u 148. izreci Knjige mrtvih a odnosi se na hranu i budućnost.

Humor

Srećom mi otac nije živio u Isusovo vrijeme. On je liječnik pa bi bio ostao bez posla.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)