Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi 2007.

Split, 24. veljače 2007.

U subotu 24. veljače, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, održan je stručni skup za vjeroučitelje na temu: Biblijske metode u nastavi vjeronauka. Skup je organizirao Katehetski ured splitsko-makarske nadbiskupije, a u njegovu radu sudjelovalo je više od dvije stotine vjeroučitelja, među kojima i vjeroučitelji hvarske biskupije sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem.

 

skup 2007 veljaca1

Središnje predavanje o okvirnoj temi održala je dr. Jadranka Garmaz, viša asistentica na katedri religiozne pedagogije i katehetike KBF-a Sveučilišta u Splitu. Nakon molitveno-glazbene meditacije koju su pripremile vjeroučiteljice iz Osnovne škole „Stjepan Radić“ u Imotskom, sudionicima se pozdravnim riječima i uvodom u rad obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Koncipirajući ovaj skup i kao redoviti radni sastanak stručnih vijeća vjeroučitelja, u osvrtu na temu, mr. Periš je Bibliji dao istaknuto mjesto u vjeronauku i školi, jer ona ide k cjelovitoj izgradnji ljudske osobnosti. Nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić u pozdravnoj je riječi naglasio da je čovjek u riječi i da se je Riječ Božja „urječila“ i postala čovjekom. Obrazlažući etimološko značenje pojma „metoda“, on je pozvao vjeroučitelje da se približe ovom putu i da budu oni koji će njemu privoditi mladost, a taj put je istina i život.

Metodički pogled na susret s Biblijom u vjeronauku naslov je predavanja koje je održala profesorica Jadranka Garmaz. U uvodnom dijelu ona je predstavila Bibliju kroz njenu raznolikost, istaknuvši njenu ulogu i pedagošku važnost u nastavi vjeronauka. U drugom dijelu predavanja istaknula je neka načela iskustvene i cjelovite nastave u susretu s Biblijom, a u trećem dijelu je iznijela didaktičko-metodičke elemente u pristupu Bibliji i neke suvremene metode rada s Biblijom. Kroz predavanje u cjelini nastojala je, kako je i sama kazala, odgovoriti na neka goruća vjeronaučna pitanja: Na koji način Biblija današnjim učenicima može ponuditi životnu orijentaciju? Kako se može povezati životno iskustvo učenika s iskustvom biblijskog čovjeka? Što učiniti da biblijska istina o tome da Bog ljubi čovjeka postane učenicima plauzibilna i relevantna za život?

skup 2007 veljaca

Kako biblijska nastava može potaknuti usvajanje ispravne ljestvice vrednota, razvoj kršćanskog identiteta, kršćansko shvaćanje života, kritičku prosudbu stvarnosti? Na kraju je dr. Garmaz naglasila: – U svijetu koji na svakom koraku nudi svoju sekulariziranu orijentaciju i konzumističko usmjerenje, potrebno je više no ikad ponuditi kršćansku orijentaciju i smjer. Biblija nam u tome može biti od izuzetne pomoći. Vjera biblijskog čovjeka i njegov put s Bogom mogu nam pomoći ponuditi mladim naraštajima modele uspješnog života s ljudima i Bogom. Da bismo mogli ostvariti tu odgovornu zadaću, prijeko je potrebno da svatko od nas osobno usvoji metodu poniznog osluškivanja i pažljivog slušanja Božje riječi kao nekoć Marija kada je sjela pored Isusovih nogu. Ako damo šansu Božjoj riječi da nas dotakne i oživi, da nas svakodnevno obraća od nas samih i od svijeta i okreće k Bogu, onda smo usvojili temelje metodičkih kompetencija za rad s Biblijom i u vjeronauku.

Predavanje profesorice Garmaz bilo je toliko bogato didaktičko-metodičkim uputama da su sudionici u jednom dijelu tematske rasprave postavili i pitanje njegove cjelovite provedbe u praksi. Raspravu je završio nadbiskup Barišić ustvrdivši da je Biblija nedovršena knjiga koja je za sve nas izazov i koja zahtjeva naš trajni rad na otkrivanju neiscrpnog bogatstva Božje riječi u njoj sadržane.

Drugi dio programa ovog stručnog skupa odvijao se u pedagoškim radionicama pod vodstvom voditelja stručnih vijeća za osnovne i srednje škole. Vjeroučitelji su u radionicama zajednički radili na praktičnoj primjeni biblijskih metoda u vjeronaučnoj nastavi.

Slavko Jerončić

P r o g r a m :

9.00 – 9.30

Molitveno-meditativni početak
Pozdravi
Uvod u rad stručnog skupa

9.30 – 10.30

Biblijske metode u nastavi vjeronauka (dr. Jadranka Garmaz)
Tematska rasprava
Obavijesti iz Katehetskog ureda

10.30 – 11.30S t a n k a
11.30 – 13.30Pedagoške radionice (po stručnim vijećima):
Praktična primjena biblijskih metoda u vjeronaučnoj nastavi
(voditelji stručnih vijeća)

 

Zanimljivosti

Maslinski vrt su 1681. od muslimana otkupili Hrvati, braća Branković iz Sarajeva i darovali ga franjevcima na čuvanje.

Humor

davidova_zvijezda_vjeronaukU staroj sinagogi, a može biti da je bilo i u crkvi, polovica okupljenih ustade za vrijeme molitve, a druga polovica ostade sjediti. Zbog toga je nastala takva svađa, da se rabin odlučio posavjetovati sa starcem od 98 godina, koji je bio jedan od osnivača sinagoge. Poveo je starcu predstavnike sukobljenih strana. Onaj koji je stajao za vrijeme molitve upita:”Je li običaj stajati tijekom molitve?” Starac odgovori: “Ne, to nije naš običaj.” Onaj čiji su pristaše sjedili reče: “Je li običaj sjediti za vrijeme molitve?” Starac će: “Ne, to nije naš običaj.” Na to se javi rabin: “Molimo Vas, pomozite! Nastao je pravi sukob, svi viču jedni na druge da ustanu ili sjednu…” “E TO JE NAŠ OBIČAJ!” – reče starac.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)