Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi 2007.

Split, 24. veljače 2007.

U subotu 24. veljače, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, održan je stručni skup za vjeroučitelje na temu: Biblijske metode u nastavi vjeronauka. Skup je organizirao Katehetski ured splitsko-makarske nadbiskupije, a u njegovu radu sudjelovalo je više od dvije stotine vjeroučitelja, među kojima i vjeroučitelji hvarske biskupije sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem.

 

skup 2007 veljaca1

Središnje predavanje o okvirnoj temi održala je dr. Jadranka Garmaz, viša asistentica na katedri religiozne pedagogije i katehetike KBF-a Sveučilišta u Splitu. Nakon molitveno-glazbene meditacije koju su pripremile vjeroučiteljice iz Osnovne škole „Stjepan Radić“ u Imotskom, sudionicima se pozdravnim riječima i uvodom u rad obratio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš. Koncipirajući ovaj skup i kao redoviti radni sastanak stručnih vijeća vjeroučitelja, u osvrtu na temu, mr. Periš je Bibliji dao istaknuto mjesto u vjeronauku i školi, jer ona ide k cjelovitoj izgradnji ljudske osobnosti. Nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić u pozdravnoj je riječi naglasio da je čovjek u riječi i da se je Riječ Božja „urječila“ i postala čovjekom. Obrazlažući etimološko značenje pojma „metoda“, on je pozvao vjeroučitelje da se približe ovom putu i da budu oni koji će njemu privoditi mladost, a taj put je istina i život.

Metodički pogled na susret s Biblijom u vjeronauku naslov je predavanja koje je održala profesorica Jadranka Garmaz. U uvodnom dijelu ona je predstavila Bibliju kroz njenu raznolikost, istaknuvši njenu ulogu i pedagošku važnost u nastavi vjeronauka. U drugom dijelu predavanja istaknula je neka načela iskustvene i cjelovite nastave u susretu s Biblijom, a u trećem dijelu je iznijela didaktičko-metodičke elemente u pristupu Bibliji i neke suvremene metode rada s Biblijom. Kroz predavanje u cjelini nastojala je, kako je i sama kazala, odgovoriti na neka goruća vjeronaučna pitanja: Na koji način Biblija današnjim učenicima može ponuditi životnu orijentaciju? Kako se može povezati životno iskustvo učenika s iskustvom biblijskog čovjeka? Što učiniti da biblijska istina o tome da Bog ljubi čovjeka postane učenicima plauzibilna i relevantna za život?

skup 2007 veljaca

Kako biblijska nastava može potaknuti usvajanje ispravne ljestvice vrednota, razvoj kršćanskog identiteta, kršćansko shvaćanje života, kritičku prosudbu stvarnosti? Na kraju je dr. Garmaz naglasila: – U svijetu koji na svakom koraku nudi svoju sekulariziranu orijentaciju i konzumističko usmjerenje, potrebno je više no ikad ponuditi kršćansku orijentaciju i smjer. Biblija nam u tome može biti od izuzetne pomoći. Vjera biblijskog čovjeka i njegov put s Bogom mogu nam pomoći ponuditi mladim naraštajima modele uspješnog života s ljudima i Bogom. Da bismo mogli ostvariti tu odgovornu zadaću, prijeko je potrebno da svatko od nas osobno usvoji metodu poniznog osluškivanja i pažljivog slušanja Božje riječi kao nekoć Marija kada je sjela pored Isusovih nogu. Ako damo šansu Božjoj riječi da nas dotakne i oživi, da nas svakodnevno obraća od nas samih i od svijeta i okreće k Bogu, onda smo usvojili temelje metodičkih kompetencija za rad s Biblijom i u vjeronauku.

Predavanje profesorice Garmaz bilo je toliko bogato didaktičko-metodičkim uputama da su sudionici u jednom dijelu tematske rasprave postavili i pitanje njegove cjelovite provedbe u praksi. Raspravu je završio nadbiskup Barišić ustvrdivši da je Biblija nedovršena knjiga koja je za sve nas izazov i koja zahtjeva naš trajni rad na otkrivanju neiscrpnog bogatstva Božje riječi u njoj sadržane.

Drugi dio programa ovog stručnog skupa odvijao se u pedagoškim radionicama pod vodstvom voditelja stručnih vijeća za osnovne i srednje škole. Vjeroučitelji su u radionicama zajednički radili na praktičnoj primjeni biblijskih metoda u vjeronaučnoj nastavi.

Slavko Jerončić

P r o g r a m :

9.00 – 9.30

Molitveno-meditativni početak
Pozdravi
Uvod u rad stručnog skupa

9.30 – 10.30

Biblijske metode u nastavi vjeronauka (dr. Jadranka Garmaz)
Tematska rasprava
Obavijesti iz Katehetskog ureda

10.30 – 11.30 S t a n k a
11.30 – 13.30 Pedagoške radionice (po stručnim vijećima):
Praktična primjena biblijskih metoda u vjeronaučnoj nastavi
(voditelji stručnih vijeća)

 

Zanimljivosti

Jedino Michelangelovo djelo koje je napustilo Italiju za njegova života je mramorna Bogorodica s djetetom koja se nalazi u crkvi Notre Dame u Brugge-u u Belgiji. Katolički Brugge ukrašava 600 malih kipova Majke Božje od kojih je Michelangelova Bogorodica s djetetom najljepši.

Humor

Izgledate potišteno, velečasni. – zabrinuto će neki župljanin svom župniku. – Kako ne bi bio, sutra imam vizitaciju. – Što je vizitacija? – Posjet. Ali ne bilo kakav. Kako da vam objasnim? Posjet je kad Vam punac dođe u kuću, a vizitacija kad dođe punica.

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)