Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike srednjih škola

Split, 16. ožujka 2006.
Vjeronaučna olimpijada za srednju školu na razini Splitsko-makarske nadbiskupije, održana je 16. ožujka u Velikoj dvorani Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu. Sudjelovalo je 13 ekipa, a svaka ekipa imala je po četiri učenika. Natjecanje se sastojalo od pisanoga testa, tombole i milijunaka.

Natjecatelji su najprije pristupili pisanju testova, a dok je povjerenstvo ispravljalo testove, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić duhovno je ohrabrio vjeroučenike i vjeroučitelje, predvodeći euharistijsko slavlje. Potom je uslijedila prigodna lutrija s darovima koju je priredio Katehetski ured, a za to vrijeme sjemeništarci-učenici trećega razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić” izložili su svoje kreativne ručne uratke: razglednice, križeve, krunice, slike, vaze izrađene u njihovoj maloj radionici.nadbiskupijsko srednja2006a

U drugom dijelu natjecanja ekipe su rješavale tombolu, a pet najuspješnijih sudjelovalo je u milijunaku: Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita, voditeljica s. Petra Šakić; II. gimnazija-Split, voditeljica s. Dolores Brkić; III. gimnazija  – Split, voditeljica s. Darija Bota; gimnazija “Dr. Mate Ujević” iz Imotskoga, voditelj fra Jakov Udovičić; IV. gimnazija “Marko Marulić”–Split, voditeljica Neda Nižetić. Članovi ekipa su kroz četiri kruga odgovarali na “milijunakova” pitanja, a potom su se bodovi zbrajali.

Pobijedila je Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita s voditeljicom s. Petrom Šakić (141 bod) koja će Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljati na državnom natjecanju u svibnju u Vukovaru. Sve su ekipe dobile priznanje o sudjelovanju, a prvih je pet dobilo i posebne nagrade.

Svaki učenik pobjedničke ekipe nagrađen je vrijednom monografijom Ivana Pavla II., za vrijeme njegova drugoga pohoda Hrvatskoj 1998. Nagrade je podijelio predsjednik Nadbiskupijskoga povjerenstva Stipe Čeko, vjeroučitelj u Pomorskoj školi u Splitu.

nadbiskupijsko srednja2006b 300x227Za vrijeme natjecanja, koje je nadziralo tročlano nadbiskupijsko povjerenstvo pod predsjedanjem Stipe Čeko, svirao je VIS „Benedictus“ pod vodstvom vjeroučitelja Maria Žuvele.

Program je vodio i animirao predstojnik Katehetskoga ureda mr. Josip Periš.

Silvana Burilović

NADBISKUPIJSKA VJERONAUČNA OLIMPIJADA ZA SREDNJU ŠKOLU 2006.
Poredak

Škola

Učenici

Mentor

Bodovi

1.

Nadb. klasična gimnazija
«Don Frane Bulić»
Split

Ana Ančić
Petra Blažević
Milica Grubišić
Ivan Čulić

s. Petra Šakić

141
(91+30+20)

2.

II. gimnazija
Split

Željana Radan
Ana Bojanić
Petra Marinić
Antonija Kvasina

s. Dolores Brkić

123
(73+30+20)

3.

III. gimnazija
Split

Jure Barbalić
Jure Bogdanić
Josipa Vlašić
Serđa Zagorac

s. Darija Bota

109
(69+24+16)

4.

Gimnazija «Dr. Mate Ujević»
Imotski

Helena Galić
Marina Medvidović
Ana Majić
Ivona Kontić

fra Jakov Udovičić

102
(60+24+18)

5.

IV. gimnazija «Marko Marulić»
Split

Jelena Kilić
Marko Bebek
Gloria Lisica
Tina Ćurković

Neda Nižetić

94
(59+27+8)

6.

Turističko-ugostiteljska škola
Split

Mia Stričević
Maja Tripalo
Josip Galić
Darija Rajević

Gorana Kelam

82
(58+24)

7.

Srednja škola «Fra Andrija Kačić-Miošić»
Makarska

Marina Tomaš
Lorena Vela
Lara Lalić
Diana Srzić

Mario Udovičić

70
(46+24)

8.

Obrtna tehnička škola
Split

Danijel Bradarić
Marko Mijatović
Ivan Gojsalić
Ante Ribičić

Nikola Milanović

63
(42+21)

9.

Srednja škola «Ivan Lucić»
Trogir

Josipa Turković
Nives Studin
Marijana Jurić
Mirela Smlatić

Anita Vuletin

54
(42+12)

10.

Tehnička škola
Split

Marin Radica
Jakša Stupalo
Nino Vukov
Marijan Zadro

Slavko Jerončić

54
(36+18)

11.

Ekonomska škola
Imotski

Marija Petric
Martina Peša
Ana Mendeš
Ana Galić

fra Filip Budić

50
(38+12)

12.

Ekonomsko-birotehnička škola
Split

Tihana Lovrić
Antonija Kaštelan
Marina Šarić
Dolores Punda

Ivana Bulić

49
(37+12)

13

Gimnazija
Metković

Nikolina Radić
Barbara Šutalo
Dajana Juko
Ana Petković

Zlatko Tomić

44
(38+6)

Zanimljivosti

Napoleon je 1801., prije nego se proglasio carem i kraljem Italije, uredio Zakon o školstvu kojim je ustrojio gimnazije (liceje) za koje su postojale stipendije.

Humor

Čovjek sa samo 10 dolara u džepu, očajan, prijavio za posao u Microsoft kao čistač WC školjki. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.” On, zbunjen, odgovori da nema računalo, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: “Ako nemate e-mail, virtualno ne postojite, tako da Vas ne mogu primiti…” Siromah, očajan, iziđe iz ured. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu s 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital. Iznenađen i s entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. I tako je radio svaki dan od ranog jutra do kasne večeri. Utrostručavao je i učetvorostručavao kapital. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu za posao, a kasnije i kamiončić. Za godinu dana postao je vlasnik male flote vlastitih motornih vozila, a za 5 godina vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD-u. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život. Pozvao je brokera kako bi potpisao policu osiguranja. Broker ga na kraju razgovora zatraži e-mail adresu kako bi mu poslao prospekt osiguranja. *Čovjek odgovori da nema e-mail. “Baščudno, prokomentirao je broker, nemate e-mail a uspjeli ste napraviti malo carstvo. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!?.” *Čovjek se zamisli, pa odgovori:… “U MICROSOFTU BI ČISTIO WC ŠKOLJKE!!!”

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)