Nadbiskup Barišić primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Split, 17. lipnja 2021.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je u četvrtak, 17. lipnja, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu osam vjeronaučnih ekipa koje su na ovogodišnjoj nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi postigle najbolje rezultate osvojivši prva četiri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola. Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škola.

 

 

Zbog protuepidemijskih mjera ovogodišnja je olimpijada održana u matičnim školama natjecateljskih ekipa, a ne kako je bilo uobičajeno u jednoj školi domaćinu. Među osnovnoškolskim ekipama prvo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Tučepi“ iz Tučepi pod vodstvom mentorice Marine Šimić. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole „Skalice“ iz Splita s mentoricom s. Lidijom Čotić, treće mjesto osvojili su natjecatelji Osnovne škole „Dr. Franjo Tuđman“ iz Brela s mentorom Tonijem Trutinom, a četvrto mjesto učenici Osnovne škole „Strožanac“ iz Podstrane s mentorom don Nikolom Mikačićem.

P1500708

Četiri najbolje ekipe osnovnih škola s nadiskupom Barišićem

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je III. gimnazija iz Splita pod vodstvom mentorice Ane Gelo, drugo mjesto Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira s mentoricom Anitom Vuletin, treće mjesto Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita s mentoricom Srđanom Urlić i četvrto mjesto IV. gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita pod vodstvom mentora Nikole Milanovića.

U međuvremenu je, 12. svibnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka koje se zbog epidemioloških mjera održavalo u školama učenika koji su se natjecali i sastojalo se samo od pisanog testa. Prema kriteriju izvrsnosti Splitsko-makarsku nadbiskupiju zastupale su dvije osnovnoškolske i četiri srednjoškolske ekipe koje su i ove godine ostvarile zapažene rezultate.

P1500672

Četiri najbolje ekipe srednjih škola s nadiskupom Barišićem

Predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu najbolje ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako je nažalost ove godine zbog epidemioloških mjera vjeronaučna olimpijada bila sadržajno i organizacijski siromašnija. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, kao i njihovim mentorima koji su s njima strpljivo i predano radili te ravnateljima škola na potpori koju su im pružali u svim fazama natjecanja. Na kraju je predstojnik posebno zahvalio nadbiskupu Barišiću što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje.

Pozdravljajući članove najboljih ekipa nadbiskup Barišić čestitao je ne samo njima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima istaknuvši da ovo nije pojedinačni nego ekipni uspjeh, ne samo uspjeh njihovih škola nego i cijele Nadbiskupije. Čestitku je uputio i članovima državnog povjerenstva kojeg su na ovom susretu predstavljale Sabina Marunčić i Nada Barać.

Nadbiskup je kazao kako su kroz ovo natjecanje zasigurno naučili mnogo novih informacija. No, osvrćući se na ovogodišnju temu „Biblija – pisana Božja riječ“, naglasio je da te informacije trebaju preći u njihovu formaciju - iz znanja u životnu mudrost. „To je trajni rast. Ne radi se toliko o odgovoru na pitanje gdje se Isus rodio, već o mom preporodu kao vjernika i čovjeka u svim fazama života. Ili, koliko je Isus dugo živio, već kako ja svoje dane i godine živim. Na ovakva pitanja Isus nam je dao pravi odgovor kada su ga pitali gdje stanuje. Nije im precizirao mjesto već ih je pozvao da dođu i vide. Taj susret je najvažniji - vaš susret s utjelovljenom Božjom riječi koja ostvaruje naše živote“. Nadbiskup je također istaknuo kako evanđelje donosi Isusov govor o važnosti Božje riječi kada kaže: 'Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti' (Iv 14,23). Iz toga, poručio je Nadbiskup, iščitavamo da smo pozvani biti mjesto poznavanja Riječi.

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, uručio prigodne darove – Bibliju, krunicu i medaljice. Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim domjenkom i druženjem u vrtu zgrade Ordinarijata.

Kristina Bitanga

 

 

Zanimljivosti

Prelijepa Sagrada Familia (Sv. Obitelj) crkva koju je u Barceloni projektirao Antonio Gaudi gradi se od 1882. godine i još uvijek nije dovršena. Zanimljivo je da to nije crkva koja se najduže gradi u povijesti; npr. katedrala u Antwerpenu u Belgiji građena je 269 godina.

Humor

Propovjednik upita svoje župljane: Koliko vas je oprostilo neprijateljima? Oko 80% podigne ruke. Župnik ponovi pitanje glasnije, strožim tonom. Ovaj put svi podignu ruke osim jedne stare gospođe. Župnik ju upita: Zar vi ne namjeravate oprostiti svojim neprijateljima? – Ja nemam neprijatelja, starica će na to. – To je stvarno neobično. Koliko imate godina? – 98. Sve sam ih nadživjela.

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )