Nadbiskup Barišić primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Split, 8. srpnja 2020.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u srijedu 8. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi, održanoj 2. ožujka u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju na temu „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“, postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola. Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škola, a susretu su nazočile i viša savjetnica za vjeronauk Sabina Marunčić te predsjednice Nadbiskupijskih povjerenstava za osnovnu i srednju školu Katica Radačić i Nada Barać.

P3520778

Među osnovnoškolskim ekipama na primanju su bile ekipe Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Krivodola s mentoricom Slavom Ćelić, Osnovne škole „Skalice“ s mentoricom s. Lidijom Čotić i Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić.

U kategoriji srednjih škola na primanju su nazočile ekipe iz III. gimnazije – Split s mentoricom Anom Gelo, Gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskog s mentorom Josipom Domazetom i Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita s mentoricom s. Stelom Mijić.

Predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu Barišiću pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola, istaknuvši „da su se ove godine sve naše ekipe plasirale na državno natjecanje koje nije održano zbog koronavirusa“. Zahvalivši nadbiskupu na primanju te svim sudionicima natjecanja na uloženom trudu i učenju, don Josip je izrazio nadu „da će po primjeru sv. Vinka u životima naših vjeroučenika trajno živjeti vrijednosti konkretne dobrote, pomoći i milosrđa prema bližnjemu“.

P3520824

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa nadbiskup Barišić čestitao je učenicima, njihovim mentorima te ravnateljima na ovogodišnjim rezultatima. „Svake godine vjeronaučne ekipe naše Nadbiskupije ostvaruju odlične rezultate na što sam ponosan. Znam da u današnjem svijetu nije lako pronaći vrijeme za izvannastavne aktivnosti. No, vi ste ipak pronašli vrijeme koje ste posvetili sv. Vinku i njegovoj karizmi u Hrvatskoj. Nadam se da ćete tu karizmu trajno ugrađivati u svoj osobni život, kako biste i dalje ostali ponos naše Nadbiskupije i Domovine“, kazao je.

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, poklonio knjigu autora Tomislava Krušlina i Sabine Marunčić pod nazivom „Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu“, dječju Bibliju te krunicu i medaljicu s nadbiskupovim grbom.

Uime svih nazočnih, mons. Barišiću je na lijepom primanju te poticajnim riječima zahvalio ravnatelj Osnovne škole Ivana Lovrića prof. Vranko Perković, izrazivši zadovoljstvo „što je 'njegova' škola bila domaćin ovogodišnje vjeronaučne olimpijade“.

 

U nastavku susreta nadbiskup je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane sv. Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Na službenoj web stranici Filipinske biskupske konferencije postoje blogovi trojice biskupa: nadbiskupa Oscara Cruza, mons. Leonarda Medroza i Josea Manguriana, sa sadržajima iz etike, morala, politike i raznim društvenim temama. Izradom blogova biskupi su pokazali odlučnost u korištenju nove tehnologije u službi Evanđelja.

Humor

Do biskupa je došao glas da jedan od mlađih svećenika gotovo nikada ne moli brevijar. Za vrijeme vizitacije pregleda mu brevijar i pokaže svoj: – “Moj brevijar je gotovo potrošen a vaš je kao nov!” “Za razliku od Vas ja svoje stvari držim uredne!” – odgovori svećenik.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)