Mons. Puljić primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Split, 26. lipnja 2023.

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić primio je, u ponedjeljak 26. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola.

 

 

Olimpijada je održana 16. ožujka u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu. Susretu su nazočili i: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, predstojnica Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić, lic. theol. te ravnatelj OŠ Žnjan-Pazdigrad Željko Jurin.

Među osnovnoškolskim ekipama primanju su nazočile ekipe Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić, Osnovne škole „dr. Franje Tuđmana” iz Brela s mentorom Tonijem Trutinom i Osnovne škole „fra Pavla Vučkovića” iz Sinja s mentoricom Bosiljkom Mandac. U kategoriji srednjih škola na primanju su bile ekipe Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković, IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita s mentorom Nikolom Milanovićem te Gimnazije „Dinka Šimunovića” iz Sinja s mentoricom s. Natanaelom Radinović.

U međuvremenu je u Tuhelju i Pregradi, od 8. do 10. svibnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali zavidno znanje na temu „Naša draga svetišta“. U kategoriji osnovnih škola drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Tučepi“ pod vodstvom vjeroučiteljice Marine Šimić.

Predstojnica nadbiskupijskog Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz u uvodnim riječima predstavila je mons. Puljiću pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola, istaknuvši kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji uspjeh na državnom natjecanju. Zahvalila je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Učenicima je zaželjela da stečeno znanje nastoje hrabro primjenjivati u svakodnevnom životu kako bi ostali na strani svjetla – Kristovoj strani. Na kraju je posebno zahvalila mons. Puljiću što je za njih priredio svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa mons. Puljić čestitao je ne samo učenicima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, kao i njihovim obiteljima bez čije podrške ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i nadbiskupijskim članovima državnog povjerenstva koji su zaslužni za organizaciju natjecanja. „Nalazimo se u dvorani koja je posvećena svetom Ivanu Pavlu II., velikom prijatelju mladih. Kada je bio u Splitu, u našoj je katedrali kazao: 'Ovdje povijest nije šutjela'. I vi ste, dragi mladi prijatelji, ljudi koji pišu našu povijest dajući doprinos vremenu u kojem živite. Kao vaš nadbiskup, radujem se ovom susretu, vašim rezultatima i vašem opredjeljenju za Krista”, rekao je mons. Puljić.

Uime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalio Željko Jurin, ravnatelj splitske OŠ Žnjan-Pazdigrad, izrazivši veliko zadovoljstvo što je upravo njegova škola bila domaćin nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka. Zatim je mons. Puljić ravnatelju Jurinu, mentorima i učenicima udijelio prigodne poklone.

U nastavku susreta generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane sv. Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Zatim su učenici posjetili Riznicu splitske katedrale i katedralu sv. Dujma.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Neki poduzetnik upitao svog župnika: Kome se trebam moliti da mi financijska dolazi rjeđe? – Najbolje sv. Bartulu! Njega su živog oderali, pa zna kako Vam je.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)