Mons. Puljić primio najbolje ekipe vjeronaučne olimpijade

Split, 26. lipnja 2023.

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić primio je, u ponedjeljak 26. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola.

 

 

Olimpijada je održana 16. ožujka u OŠ Žnjan-Pazdigrad u Splitu. Susretu su nazočili i: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, predstojnica Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić, lic. theol. te ravnatelj OŠ Žnjan-Pazdigrad Željko Jurin.

Među osnovnoškolskim ekipama primanju su nazočile ekipe Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić, Osnovne škole „dr. Franje Tuđmana” iz Brela s mentorom Tonijem Trutinom i Osnovne škole „fra Pavla Vučkovića” iz Sinja s mentoricom Bosiljkom Mandac. U kategoriji srednjih škola na primanju su bile ekipe Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković, IV. gimnazije „Marko Marulić“ iz Splita s mentorom Nikolom Milanovićem te Gimnazije „Dinka Šimunovića” iz Sinja s mentoricom s. Natanaelom Radinović.

U međuvremenu je u Tuhelju i Pregradi, od 8. do 10. svibnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali zavidno znanje na temu „Naša draga svetišta“. U kategoriji osnovnih škola drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Tučepi“ pod vodstvom vjeroučiteljice Marine Šimić.

Predstojnica nadbiskupijskog Katehetskog ureda prof. dr. sc. Jadranka Garmaz u uvodnim riječima predstavila je mons. Puljiću pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola, istaknuvši kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji uspjeh na državnom natjecanju. Zahvalila je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Učenicima je zaželjela da stečeno znanje nastoje hrabro primjenjivati u svakodnevnom životu kako bi ostali na strani svjetla – Kristovoj strani. Na kraju je posebno zahvalila mons. Puljiću što je za njih priredio svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa mons. Puljić čestitao je ne samo učenicima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, kao i njihovim obiteljima bez čije podrške ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i nadbiskupijskim članovima državnog povjerenstva koji su zaslužni za organizaciju natjecanja. „Nalazimo se u dvorani koja je posvećena svetom Ivanu Pavlu II., velikom prijatelju mladih. Kada je bio u Splitu, u našoj je katedrali kazao: 'Ovdje povijest nije šutjela'. I vi ste, dragi mladi prijatelji, ljudi koji pišu našu povijest dajući doprinos vremenu u kojem živite. Kao vaš nadbiskup, radujem se ovom susretu, vašim rezultatima i vašem opredjeljenju za Krista”, rekao je mons. Puljić.

Uime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalio Željko Jurin, ravnatelj splitske OŠ Žnjan-Pazdigrad, izrazivši veliko zadovoljstvo što je upravo njegova škola bila domaćin nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka. Zatim je mons. Puljić ravnatelju Jurinu, mentorima i učenicima udijelio prigodne poklone.

U nastavku susreta generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane sv. Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Zatim su učenici posjetili Riznicu splitske katedrale i katedralu sv. Dujma.

Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

U O.Š. grofa Janka Draškovića u Zagrebu postoji povelika zbirka učeničkih šalabahtera. Za ovu zanimljivu zbirku se brine prof. hrvatskog jezika Tilda Raić – Ergović a u popunjavanju joj pomažu kolege iz škole.

Humor

U avionskoj nesreći poginuli papa, pastor i rabin. Zbog prevelike gužve sv. Petar ih privremeno pošalje Luciferu. Iako ih je ovaj veoma rado primio nakon nekoliko sati nazove sv. Petra: “Petre, oprosti ali možeš li preuzeti ovu trojicu koje si mi zadnje poslao? Ovaj u bijelom od kad je ušao ne prestaje opraštati; ovaj u crnom odijelu propovijeda i obraća na sve strane; a ovaj sa šeširom je već uspio skupiti novce za klima uređaj.

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)