Misa za srednjoškolce grada Splita

Split, 25. rujna 2013.

Svečano euharistijsko slavlje za uspješan i blagoslovljen početak nove školske godine za sve srednjoškolce, njihove profesore i ravnatelje na području grada Splita predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, 25. rujna u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu.

U dobro ispunjenoj crkvi u koncelebraciji su bili don Franjo Frankopan Velić i don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije koji već tradicionalno u suradnji sa srednjoškolskim vjeroučiteljima organizira ovo misno slavlje.

sveta Misa srednjoskolci2013

prinos darova

Nadbiskup je srednjoškolcima kazao da današnja struktura školovanja ima svoj izvor u sinagogi. Postojala je osnovna škola za učenje čitanja i pisanja, srednja škola za učenje gramatike i vještina te fakultet govorništva u Jeruzalemu. Slično imamo i danas. „Evanđelje nam kaže da je Isus bio u sredini sinagoge i da su sve oči bile uprte u njega, i to je bio početak njegovog javnog djelovanja. Možemo to usporediti s početkom nove školske godine i raduje me što ste i vi na tom početku Isusa stavili u središte svog srednjoškolskog programa, odgoja i obrazovanja“. Nadbiskup je istaknuo kako je u središtu Isusova programa osoba te kako je vrlo bitno da se stečeno znanje pretvori u mudrost, informacija u formaciju i obrazovanje u odgoj. Svaki dan je bitan, ima svojih padova i uspjeha, umora i radosti i često budemo toliko opterećeni da nam se čini da je nemoguće promijeniti sebe, druge ili situaciju. Međutim, pojasnio je nadbiskup, Isusovo danas je nešto drugo, okreće nas toj stvarnosti da ne bježimo od toga nego u tome vidimo novost i radost. S Isusom se ovo može jer je on suvremenik svih generacija. „Ja bih želio da Isus bude u sredini svi događaja u vašem životu. Neka ova godina bude nadahnuta, blagoslovljena i uspješna svakom od vas, kao i vašim prijateljima i kolegama u školi. To onda znači da smo u vama blagoslovljeni svi mi u ovoj domovini i našoj Crkvi“, zaključio je nadbiskup.

Euharistijsko slavlje vrlo skladnim pjevanjem pratio je glazbeni sastav mladih „Dobri pastir“ iz Kaštel Gomilice, a učenici Turističko-ugostiteljske škole i III. gimnazije sa svojim vjeroučiteljima animirali su liturgijska čitanja, molitvu vjernika i prinos darova. Na samom kraju okupljenima se obratio i don Josip Periš koji je u prvom redu zahvalio Bogu za predivno iskustvo euharistijskog slavlja, te Ocu nadbiskupu na pastirskoj riječi u kojoj je pretočio evanđelje u konkretnu situaciju mladih srednjoškolaca. Zahvalio je i ocima franjevcima što svake godine daju prostor crkve Gospe od zdravlja za ovu misu, te svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga slavlja. „I, vama, srednjoškolci najviše hvala jer ste dostojanstveno sudjelovali, molili i pjevali te time pokazali kako računate na Boga i s Bogom u svojim obvezama, osobito kroz ovu školsku godinu. Budite i dalje dobri, učite i slušajte, pazite u kojem se društvu nalazite i na taj način bit ćete na ponos svojim obiteljima, narodu i Crkvi“ – poručio je don Josip.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Od 80 vrsta biljaka koje se spominju u Bibliji čak 70 vrsta preživjelo je do danas.

Humor

Djed veli unuku: ‘Sakrij se brzo, evo nastavnika, a danas nisi išao u školu!’ A unuk će: ‘Bolje se ti sakrij, ja sam im javio da si ti jutros umro!’

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)