Međubiskupijski susret maturanata

Humac – Međugorje – Mostar, 16. ožujka 2013.

Tri tisuće maturanata, predvođenih njihovim vjeroučiteljima i drugim profesorima, sudjelovalo je na tradicionalnom međubiskupijskom susretu maturanata 16. ožujka ove godine u franjevačkom svetištu sv. Ante Padovanskoga na Humcu kod Ljubuškoga.

Okruglo šezdeset autobusa; sedam iz Zadarske nadbiskupije, deset iz Šibenske biskupije, jedan iz Dubrovačke biskupije i 42 iz Splitsko-makarske nadbiskupije, slilo se u jutarnjim satima pred humačko svetište.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem i prigodom za pomirenje s Bogom i ljudima u sakramentu sv. ispovijedi. Gotovo svi humački franjevci bili su na raspolaganju velikom broju maturanata koji su pristupili sakramentu pomirenja. Prije samog početka euharistijskoga slavlja sve nazočne maturante te njihove vjeroučitelje i profesore pozdravio je gvardijan fra Velimir Mandić izražavajući veliko zadovoljstvo i čast što se ovaj velebni susret već nekoliko godina zaredom održava upravo na Humcu. Potom je sve nazočne ukratko upoznao s poviješću franjevačkog samostana i ulozi franjevaca u očuvanju nacionalnog i kršćanskog identiteta u hercegovačkim prostorima.

susret maturanata 2013

maturanti na svetom misnom slavlju u Humcu

Uslijedio je središnji dio susreta, koncelebrirana sv. misa, koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. U svojoj nadahnutoj propovijedi biskup se na vrlo pristupačan i zanimljiv način obratio mladima. Parafrazirajući jednog vijetnamskog kardinala koji je dvanaest godina bio u zatvoru, od toga osam godina u samici, biskup Uzinić objašnjavao je maturantima zašto Isus danas ne bi položio maturu, navodeći pet razloga zašto se kardinal nije mogao i nije želio odreći Isusa Krista bez obzira na utamničenje.

Kao prvo, Isus je imao loše pamćenje jer je brzo i uvijek zaboravljao tuđe grijehe i nesavršenosti. Isus je bio loš matematičar jer je ostavio devedeset i devet ovaca da bi tražio samo jednu izgubljenu. Ni logika mu nije bila jača strana jer je učio da treba tražiti jednu izgubljenu drahmu, a kad je nađena, na radost i veselje potrošeno je puno više nego što sama drahma vrijedi. Još lošiji je Isus bio političar jer ljudima nije obećavao brda i doline nego ih pozivao da uzmu svoj križ i da ga slijede. I na kraju, Isusu nije bila jača ni ekonomsko-financijska strana, jer prema svojoj prispodobi svima daje istu plaću bez obzira koliko su taj dan radili u vinogradu.

„Kad se ovo sve zbroji, jasno je da Isus nikako ne bi mogao prema današnjim kriterijima položiti maturu. No očito bi položio životnu maturu ljubavi prema svakom čovjeku! Imao je usklađene misli, riječi i djela. On je naš uzor i put koji trebamo slijediti. Zato se moramo zapitati: Tko je Isus za mene? Jesmo li svjesni da je samo Isusu stalo do nas i to radi nas!“ poručio je mons. Uzinić potičući mlade da ne vjeruju onima koji im obećavaju raj bez žrtve u životu i ljubavi bez patnje i smrti jer se samo tako može doći k Bogu.

susret maturanata 2013a

druženje se nastavilo do kasnih večernjih sati

Euharistijsko slavlje nastavljeno je prinosom darova i molitvom vjernika koje su pripremili maturanti Klasične gimnazije Ivan Pavao II. iz Zadra, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra te maturanti Srednje škole Kneza Branimira iz Benkovca. Cijelo euharistijsko slavlje glazbeno je animirao slavljenički tim molitvene zajednice „Dobri pastir“ iz Kaštel Gomilice.

Na kraju mise nazočnima se uime organizatora obratio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji susreta. Posebno se zahvalio biskupu Uziniću za predvođenje sv. mise, gvardijanu i svim humačkim franjevcima na gostoprimstvu, vjeroučiteljima i profesorima na animiranju do sada najbrojnijeg susreta maturanata te na poseban način maturantima koji su pobožno i vjernički sudjelovali u euharistijskom slavlju. Predstojnik je tom prigodom uručio gvardijanu novčanu donaciju kao godišnju stipendiju jednom nadarenom ali siromašnom hercegovačkom maturantu. Ova gesta, da maturanti stipendiraju jednog maturanta, naišla je na odobravanje i gromoglasni pljesak svih nazočnih.

Zaključujući euharistijsko slavlje dubrovački biskup iskoristio je prigodu te pozvao sve mlade na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se dogodine u svibnju održati u Dubrovniku. Poslije euharistijskog slavlja maturanti su, nakon službenog dijela programa, posjetili Mostar i Međugorje te se u kasnim večernjim satima, puni dojmova i novih iskustava, sretno vratili svojim kućama.

Jerko Župa

Zanimljivosti

Svakog petka iz samostana sv. Spasitelja u Jeruzalemu kreće križni put Ulicom bola (Via Dolorosa) do Kalvarije osim prvog petka nakon Božića i ako je sam Božić u petak. U slučaju nevremena križni put je u crkvi.

Humor

Ujedinjeni narodi, da bi istražili kakvo je mišljenje naroda svijeta, odabranim ljudima sa svih kontinenata postavili su isto anketno pitanje: “Kakvo je Vaše osobno mišljenje o nestašici hrane u ostalim dijelovima svijeta?” Rezultati ankete bili su poražavajući. U Africi nisu znali što je to hrana. – U Europi nisu razumjeli što je to nestašica. U Aziji nisu znali što je osobno mišljenje. – U Americi nisu znali koji su to ostali dijelovi svijeta.

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)