Međubiskupijski susret maturanata

Humac – Međugorje – Mostar, 31. ožujka 2012.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu 31. ožujka, u predskrsnom ozračju održan je tradicionalni susret maturanata na kojem je tisuću i osamsto maturanata iz Trogira, Splita, Omiša, Sinja i Imotskog obilježilo skori završetak jedne važne dionice životnog puta.

 medjubiskupijski susret matranata2012

maturanti za vrijeme misnog slavlja

Zajednički programom za sve maturante započeo je u poznatom hercegovačkom svetištu Sv. Ante Padovanskog na Humcu. Zbog podužeg čekanja na graničnim prijelazima dio učenika došao je na zajedničko odredište s manjim, a dio s većim zakašnjenjem. Uvodno razmišljanje pripremila je i predvodila sinjska vjeroučiteljica Helena Balajić, nakon čega su brojni učenici pristupili sakramentu pomirenja.

Nakon što je gvardijan fra Velimir Mandić u ime franjevačke zajednice svima izrazio dobrodošlicu, uslijedilo je euharistijsko slavlje kojega je predvodio mr. Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. U prigodnoj homiliji najprije je učenike podsjetio na njihov prijeđeni put, na jedanaestogodišnje ili dvanaestogodišnje školovanje koje je iza njih. U tom su razdoblju života naučili mnoge stvari, no tek sada se nalaze pred novim, najvažnijim zadatkom upoznavanje samih sebe. Tko sebe želi vidjeti, taj staje pred ogledalo. No u ogledalu se može vidjeti tek jedan dio sebe, onaj izvanjski. Ono što je skriveno, što u ogledalu na svome tijelu ne možemo vidjeti, to nam uz pomoć najsuvremenije aparature otkriva medicina. Ni to nije sve. Da bi se osobu, njene mogućnosti, sposobnosti i ograničenja iznutra upoznalo, za to postoje različiti psiho-testovi, koji mogu pomoći u upoznavanju temeljnih psiholoških datosti pojedine osobe. Ni u tome nije sav identitet ljudske osobe. Postoje najdublji predjeli ljudskog bića u kojima se najsnažnije otkriva čovjekov identitet.

medjubiskupijski susret matranata2012a

razmatranje uz Brdo ukazanja

Tu treba pronaći ogledalo u kojem se možemo ogledati i upoznati, to je osoba Isusa Krista, savršenog čovjeka. Tek kad se s Njim usporedimo, tek kad svoju vlastitu sliku usporedimo s Njegovom, tek tad znamo tko smo, gdje smo i kamo trebamo ići, istaknuo je mr. Periš. Kako bismo u tome doista uspjeli, Isus nudi tri sredstva: milostinju, post i molitvu. Milostinja nam posvješćuje da uz nas postoje drugi ljudi, ona nam otkriva istinu da smo društvena bića, da se bez drugih, bez su-života s drugima ne možemo ostvariti. Post nas upućuje na jednu drugu važnu istinu o nama, da se naš život ne smije zatvoriti u okvire posjedovanja i konzumiranja. Prakticiranje posta nas osposobljuje da se kritički odnosimo prema zemaljskim stvarnostima, da im ne podlegnemo, da mi njima, a ne oni nama gospodare. Bez takve logike nemoguće je u sebi izgraditi čvrstu, karakternu osobnost. I konačno, molitva. Ona nam pokazuje istinu da smo stvorena bića, da postoji Netko iznad nas. Tko sebe upozna u Stvoritelju i njegovu naumu s nama, taj će otkriti pravu ljepotu vlastitog života, ljepotu koja ostaje skrivena ljudskim ogledalima i standardima prosuđivanja. Ta unutarnja ljepota, taj duboki smisao našega postojanja, učinit će nas uistinu radosnim bićima, a ta će radost i našu vanjštinu učiniti vedrom, lijepom i privlačnom, zaključio je mr. Periš.

Darove vjernika su u ime svih nazočnih prinijeli učenici „Prirodoslovno-tehničke škole“ iz Splita i njihova vjeroučiteljica Katja Lončar. Prinijeli su križ, Bibliju, Višeslavovu krstionicu, svijeću, maslinu, kruh i vino. Molili su da im Kristov križ bude nadahnuće, Riječ Božja svjetlo, a krštenje izvor i temelj njihova identiteta. Posebna molitva upućena je za nedavno preminulog splitsko-makarskog nadbiskupa u miru, mons. Antu Jurića. Poseban prinos bio je novčani dar maturanata kao znak njihove solidarnosti s jednim nadarenim, ali siromašnim studentom iz ovog dijela Hercegovine. Taj trenutak bio je popraćen snažnim pljeskom svih nazočnih.

Maturanti su popodnevno druženje nastavili u Međugorju i Mostaru, svaka škola prema svome planu. Na povratku kućama sređivali su se svježi dojmovi još jednog vrlo bogatog susreta, a vremena za to bilo je sasvim dovoljno, zahvaljujući ne samo dužini puta, nego ponovno teško prohodnoj granici. Radujemo se što se gradi novi granični prijelaz, ali puno više od toga, radosni smo zbog iskustva lijepog susreta te otvorenosti i spremnosti mladih da svoju budućnost planiraju i grade nasljedujući savršenog čovjeka Isusa Krista.

Dušan Vuletić

Zanimljivosti

Prema Talmudu Jeruzalemu je Bog dao devet desetina sve zemaljske ljepote, ali i devet desetina sve patnje i boli.

Humor

Pita mama sina: ‘Kako je bilo na testu?’ – ‘Dobro.’ ‘Što ćeš dobiti?’ – ‘Neopravdani.’

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)