Međubiskupijski susret maturanata

Humac – Mostar, 20. ožujka 2010.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije na Humcu je 20. ožujka održan jedanaesti međubiskupijski susret maturanata na kojem je sudjelovalo oko dvije i pol tisuće učenika završnih razreda s područja Splitsko-makarske, Zadarske i Šibenske nad/biskupije.

Uz najbrojnije splitske maturante na susret su došli i njihovi vršnjaci iz Trogira, Sinja, Imotskog, Makarske, Metkovića, Ploča, Šibenika, Drniša, Knina, Biograda i Zadra – ukupno pedeset autobusa. Rijeke učenika slijevale su se pred poznato humačko svetište vođene željom da zajedno sa svojim vjeroučiteljima obilježe završetak četverogodišnjeg učenja i druženja u čemu im je školski vjeronauk bio od posebne važnosti.

u crkvi

Zajednički program započeo je pokorničkim bogoslužjem kojeg je u suradnji s drugim vjeroučiteljima pripremila i na vrlo lijep i poticajan način vodila vjeroučiteljica Helena Balajić. Sve prisutne upitala je, između ostaloga, ljube li sebe na ispravan način? Koliko su im životni stavovi i postupci uistinu na njihovo osobno dobro? Nastoje li oko izgradnje svoje osobnosti i oko usvajanja ispravnih kriterija? Jesu li marljivi i predani u svojim učeničkim dužnostima? Bore li se protiv negativnosti koje se mogu uvući u život svakog pojedinca: protiv materijalizma, hedonizma, protiv droge, alkohola i neurednog života? Poštuju li svoje tijelo? Trude li se oko izgradnje duha i duhovnih vrijednosti? Pri tome svatko treba biti svjestan svojih osobnih slabosti i nesavršenosti. I Isus veli: i pravednik sedam puta dnevno sagriješi. No znamo li se ustati iz grijeha? Imamo li snage započeti iznova, pouzdajući se u dobrog Boga? To su bile misli vodilje za ispit savjesti i poticaj za pomirenje s Bogom i braćom. Velik broj učenika pristupio je nakon toga sakramentu pomirenja.

u molitvi

Misno slavlje predvodio je mr. don Boris Vidović, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. U propovjedi se osvrnuo na evanđeoski ulomak pozivajući učenike na opredjeljenje za Isusa unatoč mnogim protivljenjima. Isus nije bio prihvaćen u svoje vrijeme jer su mnogi njegovi suvremenici imali drugačija očekivanja. Mladež danas može obeshrabriti nedosljednost kršćana koji bi im trebali biti uzor, a skandali u Crkvi ih mogu uzdrmati i poljuljati u njihovoj vjeri. Unatoč svemu, Isus je jedini pravi izbor u mnoštvu ponuda suvremenog svijeta. Samo On nudi smisao i put  sreće, On koji se ne nameće silom nego ljubavlju poziva na zajedništvo.

Učenici Prve i Druge jezične gimnazije iz Splita te učenici Klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ i Srednje škole „Ivan Lucić“ iz Trogira u molitvi vjernika i znakovitom prinosu darova posvjedočili su mladenačku otvorenost i želju da budu potpuno Božji, da njemu u svemu pripadaju.

zbor

Zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije „Ivan Pavao II.“ iz Zadra glazbeno je animirao pokorničko bogoslužje i uveličao euharistijsko slavlje. Njihovi lijepi glasovi, njihova nenametljivost kao i izbor pjesama pokrenuli su sve sudionike na aktivno sudjelovanje. Pružili su pravi primjer i svjedočanstvo kako se vlastiti darovi i sposobnosti mogu i trebaju staviti uvijek u službu drugih.

Prije samog završetka sv. mise, u ime svih nazočnih, učenik Elektrotehničke škole – Split, Stipe Semenić uručio je župniku fra Mladenu Sesaru, u znak zahvalnosti za pruženo gostoprimstvo zbornik „Salonitansko-splitska Crkva u prvom tisućljeću kršćanske povijesti“.

maturanti pred autobusima

Nakon misnog slavlja druženje učenika nastavilo se sve do večernjih sati u Mostaru i drugim hercegovačkim odredištima. Vraćajući se svojim domovima učenici nisu mogli sakriti prekrasne dojmove koje su sa sobom ponijeli. Neki su vrlo otvoreno izjavili da im je ovaj susret jedno od najljepših srednjoškolskih iskustava. Organizatorima i svim vjeroučiteljima ovo nije samo pohvala za uložen trud već poticaj da ustraju u ovom i svim drugim pothvatima za mlade.

Dušan Vuletić

Zanimljivosti

Najveće zvono na svijetu teži 160 tona, visoko je 6,14 metara i ima promjer 6,6 metara, a izloženo je u Moskovskom Kremlju.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)