Međubiskupijski susret maturanata

Mostar, 28. ožujka 2009.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u Mostaru je 28. ožujka održan međubiskupijski susret maturanata na kojem je sudjelovalo oko dvije i pol tisuće učenika završnih razreda s područja Splitsko-makarske, Šibenske i Zadarske nadbiskupije.

Ovogodišnji susret bio je jubilejski, deseti po redu. Na inicijativu nekolicine vjeroučitelja prije deset godina održan je prvi takav susret u Vepricu. Od početnog skromnog okupljanja susreti su iz godine u godinu postajali sve masovniji, poprimajući prepoznatljivu fizionomiju.

susret maturanata mostar vjeronauk2009

splitski maturanti putuju prema Mostaru

Izbor Mostara kao ovogodišnjeg odredišta pokazao se kao pravi pogodak, što je vidljivo po odazivu učenika koji je premašio sva očekivanja. Najbrojnijoj skupini splitskih maturanata koja je iz Poljuda krenula s dvadeset i pet autobusa, priključili su se maturanti iz Sinja, Imotskog, Trogira, Omiša, Makarske, Metkovića, Šibenika i Zadra. Pred mostarsku katedralu stigla su ukupno pedeset i dva autobusa. Nakon polusatnog duhovnog programa tijekom kojeg su učenici imali prigodu za pristupanje sakramentu pomirenja, započelo je euharistijsko slavlje kojem je predsjedao mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. U nadahnutoj propovijedi msgr. Perić je, komentirajući evanđeosku perikopu o Šimunu Cirencu koji pomaže Isusu nositi križ, pozvao maturante da sa zahvalnošću pogledaju na sve one koji su ih do ovog trenutka pratili. Istaknuo je: „Do sada su drugi za vas nosili križ, sada ga vi trebate staviti na svoja ramena. Vi trebate nositi ne samo svoj križ, nego i križ drugih“.

susret maturanata mostar vjeronauk2009a

prinos darova u mostarskoj katedrali

Potrebno se najprije suočiti sa sobom, sa svim svojim grijesima i slabostima, u konačnici s normama ovoga svijeta. „A znaš li koji su norme ovoga svijeta, koji su standardi posljednjih vremena, tj. ovih naših današnjih“, upitao je biskup Perić. Citirajući sv. Pavla istaknuo je da su to: sebeljublje, priljepljenost na bogatstvo, preuzetnost, oholost, huljenje, neposlušnost roditeljima, nezahvalnosti, bezbožnost, bešćutnost, nepomirljivost i neobuzdanost. Biskup je u zaključku homilije posvijestio maturantima da se u životu ne možemo ne opredijeliti za Isusa: ili smo za njega ili protiv njega.

Molitve vjernika pripremili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, a prigodne darove prinijeli se učenici Srednje škole „Ivan Lucić“ iz Trogira. Euharistiju je glazbeno animirao VIS „Magnificat“ iz Bibinja. Na završetku misnog slavlja mr. Josip Periš naglasio je važnost i znakovitost ovakvih susreta, a biskupu Periću u znak zahvalnosti za pruženo gostoprimstvo darovao pretisak Splitskog evanđelistara, najstarije knjige u Hrvata.

susret maturanata mostar vjeronauk2009b

ozbiljnost korizmenog vremena

Uslijedilo je razgledavanje Mostara, grada koji je podijeljena na dva dijela: uz dva kazališta ima dva nogometna kluba, dvije pošte, dva sveučilišta, dvije potpuno odvojene godišnje kulturne manifestacije. No ugođaj nadolazećeg proljeća kao da je sa sobom donio slutnju nekih novih i vedrijih vremena čiji se dah osjećao na mostarskim ulicama i na poseban način u Starom gradu i na Starom mostu. Tu se taj grad, čuvar mostova, razotkriva u svoj svojoj ljepoti i izvornosti.

Nakon Mostara maturanti su posjetili znameniti franjevački samostan na Humcu, mjesto od izvanredne važnosti za vjerski i kulturni život tog dijela Hercegovine. Gvardijan samostana fra Miro Šego upoznao je učenike s poviješću, značenjem i duhovno-religioznim bogatstvom ovog samostana. U njegovu muzeju čuva se Humačka ploča, najstariji pisani spomenik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S Humca je svatko krenuo prema vlastitom odredištu, noseći hercegovačke dojmove kao snažne uspomene i nadahnuća za nove korake.

Dušan Vuletić

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

Potuži se katolički svećenik prijatelju rabinu: – Tri stvari ne mogu razumjeti kod vas Židova: vaše stalno micanje i trčkaranje po sinagogi, vašu molitvu povišenim glasom i, konačno, vaše improvizirane sprovode. Rabin mu bez premišljanja odgovori: – Što se tiče nemira u sinagogi, mi se tamo osjećamo kao kod kuće; što se tiče glasnog moljenja – naš Bog je stariji od vašega pa slabije čuje; a što se tiče sprovoda i ja radije sudjelujem na vašima.

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)