Međubiskupijski susret maturanata

Mostar, 28. ožujka 2009.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u Mostaru je 28. ožujka održan međubiskupijski susret maturanata na kojem je sudjelovalo oko dvije i pol tisuće učenika završnih razreda s područja Splitsko-makarske, Šibenske i Zadarske nadbiskupije.

Ovogodišnji susret bio je jubilejski, deseti po redu. Na inicijativu nekolicine vjeroučitelja prije deset godina održan je prvi takav susret u Vepricu. Od početnog skromnog okupljanja susreti su iz godine u godinu postajali sve masovniji, poprimajući prepoznatljivu fizionomiju.

susret maturanata mostar vjeronauk2009

splitski maturanti putuju prema Mostaru

Izbor Mostara kao ovogodišnjeg odredišta pokazao se kao pravi pogodak, što je vidljivo po odazivu učenika koji je premašio sva očekivanja. Najbrojnijoj skupini splitskih maturanata koja je iz Poljuda krenula s dvadeset i pet autobusa, priključili su se maturanti iz Sinja, Imotskog, Trogira, Omiša, Makarske, Metkovića, Šibenika i Zadra. Pred mostarsku katedralu stigla su ukupno pedeset i dva autobusa. Nakon polusatnog duhovnog programa tijekom kojeg su učenici imali prigodu za pristupanje sakramentu pomirenja, započelo je euharistijsko slavlje kojem je predsjedao mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. U nadahnutoj propovijedi msgr. Perić je, komentirajući evanđeosku perikopu o Šimunu Cirencu koji pomaže Isusu nositi križ, pozvao maturante da sa zahvalnošću pogledaju na sve one koji su ih do ovog trenutka pratili. Istaknuo je: „Do sada su drugi za vas nosili križ, sada ga vi trebate staviti na svoja ramena. Vi trebate nositi ne samo svoj križ, nego i križ drugih“.

susret maturanata mostar vjeronauk2009a

prinos darova u mostarskoj katedrali

Potrebno se najprije suočiti sa sobom, sa svim svojim grijesima i slabostima, u konačnici s normama ovoga svijeta. „A znaš li koji su norme ovoga svijeta, koji su standardi posljednjih vremena, tj. ovih naših današnjih“, upitao je biskup Perić. Citirajući sv. Pavla istaknuo je da su to: sebeljublje, priljepljenost na bogatstvo, preuzetnost, oholost, huljenje, neposlušnost roditeljima, nezahvalnosti, bezbožnost, bešćutnost, nepomirljivost i neobuzdanost. Biskup je u zaključku homilije posvijestio maturantima da se u životu ne možemo ne opredijeliti za Isusa: ili smo za njega ili protiv njega.

Molitve vjernika pripremili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, a prigodne darove prinijeli se učenici Srednje škole „Ivan Lucić“ iz Trogira. Euharistiju je glazbeno animirao VIS „Magnificat“ iz Bibinja. Na završetku misnog slavlja mr. Josip Periš naglasio je važnost i znakovitost ovakvih susreta, a biskupu Periću u znak zahvalnosti za pruženo gostoprimstvo darovao pretisak Splitskog evanđelistara, najstarije knjige u Hrvata.

susret maturanata mostar vjeronauk2009b

ozbiljnost korizmenog vremena

Uslijedilo je razgledavanje Mostara, grada koji je podijeljena na dva dijela: uz dva kazališta ima dva nogometna kluba, dvije pošte, dva sveučilišta, dvije potpuno odvojene godišnje kulturne manifestacije. No ugođaj nadolazećeg proljeća kao da je sa sobom donio slutnju nekih novih i vedrijih vremena čiji se dah osjećao na mostarskim ulicama i na poseban način u Starom gradu i na Starom mostu. Tu se taj grad, čuvar mostova, razotkriva u svoj svojoj ljepoti i izvornosti.

Nakon Mostara maturanti su posjetili znameniti franjevački samostan na Humcu, mjesto od izvanredne važnosti za vjerski i kulturni život tog dijela Hercegovine. Gvardijan samostana fra Miro Šego upoznao je učenike s poviješću, značenjem i duhovno-religioznim bogatstvom ovog samostana. U njegovu muzeju čuva se Humačka ploča, najstariji pisani spomenik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S Humca je svatko krenuo prema vlastitom odredištu, noseći hercegovačke dojmove kao snažne uspomene i nadahnuća za nove korake.

Dušan Vuletić

Zanimljivosti

Tamjan “raste” u Indiji i Južnoj Arabiji, a smirna u Somaliji i Etiopiji. Naime tamjan se dobije sušenjem bljedožute smole iz drva vrlo tanke kore koje raste u indiji i Južnoj Arabiji, a smirna (mira) se radi od smole grma koji raste u Somaliji i Etiopiji.

Humor

Na Havajima uzimaju drugi pokrivač. +18°C Dalmatinci, Talijani i Grci uključuju grijanje. +15°C Dalmatinci panično kupuju drugu jaknu od perja s kapuljačom. +10°C Dio životinja priprema se za zimski san. +5°C Dalmatinci masovno odlaze na bolovanje. 0°C Talijanski automobili ne mogu upaliti. -1°C Dah se jasno vidi, a Rusi jedu sladoled i piju hladno pivo. -10°C Francuski automobili ne mogu upaliti. -12°C Politicari počinju pričati o beskućnicima. -15°C Američki automobili ne mogu upaliti. -20°C Dah se može, ne samo vidjeti nego i čuti. -25°C Japanski automobili ne mogu upaliti. -29°C Njemački automobili ne mogu upaliti. -30°C Rusi zakopčavaju gornje gumbe na košuljama. -35°C Ni jedan normalni automobil ne može upaliti. -40°C Ruski automobil ne može upaliti. -50°C Mnogi stanovnici Helsinkija umiru od hladnoće. -60°C U Moskvi zakopčavaju kapute, navlače šubare i rukavice. -80°C Čak i odvjetnici zavlače ruke u vlastite džepove. -100°C Oceani su pokriveni višemetarskim ledom te izumire posljednja flora i fauna na zemlji. -120°C Alkohol se smrzava, a Rusi padaju u tešku depresiju. -273,15°C Takozvana “apsolutna nula” prekida kretanje elementarnih čestica u svakoj materiji. Sa smrznutim suzama na licu, zadnji preživjeli Rus posljednjom snagom liže okamenjeni grumen votke.

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)