Međubiskupijski susret maturanata

Mostar, 28. ožujka 2009.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u Mostaru je 28. ožujka održan međubiskupijski susret maturanata na kojem je sudjelovalo oko dvije i pol tisuće učenika završnih razreda s područja Splitsko-makarske, Šibenske i Zadarske nadbiskupije.

Ovogodišnji susret bio je jubilejski, deseti po redu. Na inicijativu nekolicine vjeroučitelja prije deset godina održan je prvi takav susret u Vepricu. Od početnog skromnog okupljanja susreti su iz godine u godinu postajali sve masovniji, poprimajući prepoznatljivu fizionomiju.

susret maturanata mostar vjeronauk2009

splitski maturanti putuju prema Mostaru

Izbor Mostara kao ovogodišnjeg odredišta pokazao se kao pravi pogodak, što je vidljivo po odazivu učenika koji je premašio sva očekivanja. Najbrojnijoj skupini splitskih maturanata koja je iz Poljuda krenula s dvadeset i pet autobusa, priključili su se maturanti iz Sinja, Imotskog, Trogira, Omiša, Makarske, Metkovića, Šibenika i Zadra. Pred mostarsku katedralu stigla su ukupno pedeset i dva autobusa. Nakon polusatnog duhovnog programa tijekom kojeg su učenici imali prigodu za pristupanje sakramentu pomirenja, započelo je euharistijsko slavlje kojem je predsjedao mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. U nadahnutoj propovijedi msgr. Perić je, komentirajući evanđeosku perikopu o Šimunu Cirencu koji pomaže Isusu nositi križ, pozvao maturante da sa zahvalnošću pogledaju na sve one koji su ih do ovog trenutka pratili. Istaknuo je: „Do sada su drugi za vas nosili križ, sada ga vi trebate staviti na svoja ramena. Vi trebate nositi ne samo svoj križ, nego i križ drugih“.

susret maturanata mostar vjeronauk2009a

prinos darova u mostarskoj katedrali

Potrebno se najprije suočiti sa sobom, sa svim svojim grijesima i slabostima, u konačnici s normama ovoga svijeta. „A znaš li koji su norme ovoga svijeta, koji su standardi posljednjih vremena, tj. ovih naših današnjih“, upitao je biskup Perić. Citirajući sv. Pavla istaknuo je da su to: sebeljublje, priljepljenost na bogatstvo, preuzetnost, oholost, huljenje, neposlušnost roditeljima, nezahvalnosti, bezbožnost, bešćutnost, nepomirljivost i neobuzdanost. Biskup je u zaključku homilije posvijestio maturantima da se u životu ne možemo ne opredijeliti za Isusa: ili smo za njega ili protiv njega.

Molitve vjernika pripremili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, a prigodne darove prinijeli se učenici Srednje škole „Ivan Lucić“ iz Trogira. Euharistiju je glazbeno animirao VIS „Magnificat“ iz Bibinja. Na završetku misnog slavlja mr. Josip Periš naglasio je važnost i znakovitost ovakvih susreta, a biskupu Periću u znak zahvalnosti za pruženo gostoprimstvo darovao pretisak Splitskog evanđelistara, najstarije knjige u Hrvata.

susret maturanata mostar vjeronauk2009b

ozbiljnost korizmenog vremena

Uslijedilo je razgledavanje Mostara, grada koji je podijeljena na dva dijela: uz dva kazališta ima dva nogometna kluba, dvije pošte, dva sveučilišta, dvije potpuno odvojene godišnje kulturne manifestacije. No ugođaj nadolazećeg proljeća kao da je sa sobom donio slutnju nekih novih i vedrijih vremena čiji se dah osjećao na mostarskim ulicama i na poseban način u Starom gradu i na Starom mostu. Tu se taj grad, čuvar mostova, razotkriva u svoj svojoj ljepoti i izvornosti.

Nakon Mostara maturanti su posjetili znameniti franjevački samostan na Humcu, mjesto od izvanredne važnosti za vjerski i kulturni život tog dijela Hercegovine. Gvardijan samostana fra Miro Šego upoznao je učenike s poviješću, značenjem i duhovno-religioznim bogatstvom ovog samostana. U njegovu muzeju čuva se Humačka ploča, najstariji pisani spomenik Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S Humca je svatko krenuo prema vlastitom odredištu, noseći hercegovačke dojmove kao snažne uspomene i nadahnuća za nove korake.

Dušan Vuletić

Zanimljivosti

Po istraživanju Vijeća europskih biskupskih konferencija, u Europi postoje zemlje koje imaju konfesionalni vjeronauk, općekršćansku vjersku nastavu ili obveznu religijsku kulturu. Nikakva modela vjeronauka u školama nema u Albaniji, Bjelorusiji, Bugarskoj i Sloveniji.

Humor

U ono vrijeme Ivica zakasnio u školu. Pozdravi: “Hvaljen Isus!” Drug učitelj ga izbaci iz razreda s riječima: “Izlazi i pozdravi kako treba!” Ivica ponovo uđe i reče: HVALJEN ISUS I MARIJA!

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)