Katehetska zimska škola za vjeroučitelje u osnovnim školama

Zagreb, 12.-14. siječnja 2006.

Ovogodišnja je Katehetska zimska škola bila pravo iznenađenje, budući da je do posljednjega dana održavanja bilo prijavljeno 380 sudionika, da bi na kraju u Školi sudjelovalo blizu 700 vjeroučitelja.

Svečanim uručenjem potvrdnica za trideset odgojitelja u vjeri osoba s teškoćama u razvoju koji su završili doškolovanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te plenarnom raspravom, završena je u subotu 14. siječnja trodnevna Katehetska zimska škola za vjeroučitelje u osnovnim školama. Katehetska zimska škola na temu Narativna teologija u vjeronaučnoj nastavi održana je od 12. do 14. siječnja na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, a organizirali su je Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Zavod za školstvo Republike Hrvatske.

Kako je to zatvarajući ovu Školu istaknuo predsjednik Nacionalnoga katehetskoga ureda (NKU) HBK, dr. Ivica Pažin, ovogodišnja je Katehetska zimska škola bila pravo iznenađenje, budući da je do posljednjega dana održavanja bilo prijavljeno 380 sudionika, da bi na kraju u Školi sudjelovalo blizu 700 vjeroučitelja. Ta činjenica svjedoči o zainteresiranosti vjeroučitelja za napredovanje u velikoj odgojnoj zadaći, rekao je Pažin.

Nazočnima se, a napose primateljima potvrdnica, prije plenarne rasprave obratila i voditeljica povjerenstva NKU HBK, prof. Zvonka Matoic, koja je u kratkim crtama predstavila tijek doškolovanja vjeroučitelja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koje je organizirano u suradnji sa Vijećem za katehizaciju HBK na čijem je čelu đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić, te NKU-om i uz financijsku potporu HBK. Doškolovanje je završilo trideset odgojitelja u vjeri osoba s teškoćama u razvoju iz Zagrebačke, Riječke, Zadarske i Splitsko-makarske nadbiskupije, te Đakovačko-srijemske, Požeške i Porečko-pulske biskupije. Predavanja koja je vodilo desetak profesora sa spomenutoga fakulteta, provođena su u školskoj godini 2004./05. kroz 12 radnih termina odnosno subota, a vježbe kroz 4 petka u nekoliko zagrebačkih rehabilitacijskih centara. Ideja o doškolovanju koja je donesena na prvom Nacionalnom skupu odgojitelja u vjeri za osobe s posebnim potrebama, održanom 1999. godine dovršena je tek danas, a sve zbog neophodnosti boljega pristupa i velike materijalne priprave za rad osobama s poteškoćama u razvoju, zaključila je prof. Matoic.

Dr. Ljubica Pribanić s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta u Zagrebu tom je prilikom izrazila zadovoljstvo zbog završenoga procesa doškolovanja, budući da je tijekom istoga pokazan visok stupanj zainteresiranosti za napredovanje u tom polju rada, kako profesora tako i samih polaznika doškolovanja. Dr. Pribanić je Istaknula i kako vidi da već sad postoje ideje i potrebe za daljnjom supervizijom profesora u radu vjeroučitelja, ili pak za specifičnijim edukacijama.

Nazočnima se obratio i generalni tajnik HBK mons. Vjekoslav Huzjak, rekavši kako i današnji dan, od kako je prije 15 godina započeo katolički vjeronauk u školama, predstavlja početak novoga vremena. Izrazio je također radost što su i biskupi HBK prepoznali važnost i vrijednost rada s djecom s posebnim potrebama kao i doškolovanja vjeroučitelja. U tom će smislu HBK i dalje brinuti i trajnom i stučnom usavršavanju vjeroučitelja kako bi odgovorila svim katehetskim potrebama (nad)biskupija, zaključio je Huzjak.

U plenarnoj raspravi koja je uslijedila, izlaganje o dosadašnjem radu, te o budućim planovima kad je riječ o provođenju vjeronauka u školama, a osobito izradi i evaluaciji vjeronaučnih programa i udžbenika, održao je viši savjetnik pri NKU dr. Anto Pavlović. Tom je prilikom istaknuo i ono što u cijelom tom procesu još nedostaje, a riječ je o udžbenicima za 4. razred osnovne škole, udžbenicima za trogodišnje stukovne srednje škole, kao i priručnicima i didaktičkim materijalima za rad s djecom s posebnim potrebama. No, unatoč tomu, vjeronaučni su udžbenici i programi dobro prihvaćeni, a ono što tek predstoji jest izrada novih udžbenika po suvremenim Hrvatskim nacionalnim obrazovnim i udžbeničkim standardima, zaključio je Pavlović.

Predsjednik Državnoga povjerenstva za vjeronaučnu olimpijadu u osnovnim školama, mr. Josip Periš, pojasnio je kako je želja Povjerenstva da se prije državnog, natjecanja održavaju na najmanje dvije niže razine (npr. školsko ili biskupijsko), u kojoj bi sudjelovalo jednako svih 12 biskupija i nadbiskupija. Gradivo za natjecanje objavljivat će se kao i do sada u Malom Koncilu, a tema ovogodišnje olimpijade bit će “Ivan Pavao II.“.

Prof. Dalibor Adžić, viši savjetnik za vjeronauk pri Zavodu za školstvo RH, upozorio je vjeroučitelje da redovito ispunjavaju svoje obveze, osobito one prema Zavodu za školstvo RH, te da na vrijeme upućuju na eventualne nepravilnosti kako bi njihov međusobni rad i suradnja bili uspješniji.

U kratkoj raspravi koja je uslijedila nakon izlaganja, bilo je riječi o provedbi vjeronauka u školama, kao i poteškoćama s kojima se vjeroučitelji susreću svakodnevno u svojemu radu, unatoč tomu što je između Vlade RH i HBK na temelju članka 2. Zakona o potvrđivanju ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, potpisan ugovor o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama.

Zanimljivosti

Panamski biskup Tomas de Berlange istraživao je Galapagos točno 300. godina prije Charlesa Darwina. U svojim bilješkama spominje morske guštere, slonovske kornjače, egzotične ptice. Ova stvorenja u njegovo vrijeme nisu se bojala ljudi. Strah od ljudi pojavio se s redovitim dolascima pomoraca koji su obnavljali zalihe mesa slonovskim kornjačama.

Humor

Nastavnik je uhvatio učenika dok pokušava prepisivati od prijateljice ispred sebe: Mario, za ovaj pokušaj varanja smanjit ću ti ocjenu. – Nećete mi imati što smanjiti…

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)