Katehetska zimska škola

Zagreb, 8. - 9. siječnja 2016.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije organizirao je Katehetsku zimsku školu za vjeroučitelje u osnovnim školama.

Škola s temom "Milosrđe kao gramatike vjere: Idi pa i ti čini tako!" održana je 7. i 8. siječnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, te dijelom u osnovnoj školi "Miroslav Krleža" u Zagrebu.

Na Školi je sudjelovalo oko 350 vjeroučitelja iz cijele Hrvatske, kao i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, viši savjetnici za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, te predstojnici katehetskih ureda (nad)biskupija.

KZS2016_predavanje

Škola je imala više ciljeva: otkriti izazovna mjesta milosrđa u profesionalnom radu, integrirati naputke pape Franje uz Godinu milosrđa za vjeronaučni rad, otkriti rad s djecom s teškoćama kao jedno od izazovnih mjesta milosrđa, otkriti rad i komunikaciju u virtualnom prostoru kao jedno od izazovnih mjesta milosrđa, otkriti profesionalne izazove koje donosi Cjelovita kurikularna reforma kao mjesta milosrđa.

U pojašnjenju same teme škole, predstojnik NKU dr. Ivica Pažin istaknuo je kako njenim odabirom "nije bila želja govoriti o milosrđu kao nekoj kršćanskoj rezoluciji koja bi se, potpisavši je, predala u ruke drugima kako bi se izvršila, jer svjesni smo da 'milosrdni samaritanac' sam uzima stvar u svoje ruke i rješava je. Biti, dakle, milosrdan prema učenicima, našom posebnom brigom, znači u određenom smislu prijateljevati, gledati se u oči sa svetima. Točnije, sveta nam je dužnost biti milosrdan." Dr. Pažin istaknuo je kako je u strukturiranju Škole dobrodošla i nakana Agencije za odgoj i obrazovanje koja je preporučila da se različitim razinama trajne izobrazbe učitelja ove godine posebno progovori i komunikaciji.

Viša savjetnica za vjeronauk mr. Gordana Barudžija u osvrtu na Školu posebno je ukazala na povezanost dvaju pojmova iz naslova Škole, "milosrđe" i "komunikacija". Komunikacija u kojoj djela milosrđa bivaju prepoznatljiva, na nevidljivi način stvara oko sebe oaze milosrđa, istaknula je. Uz sam izbor predavanja, odnosno radionica mr. Barudžija naglasila je kako se tim sadržajima željelo da vjeroučitelji ojačaju u samopouzdanju, profesionalnoj sigurnosti, kreativnosti i jasnoći izražavanja, jer su pred njima izazovi promjena koje nagovještava proces Cjelokupne kurikularne reforme.

Tijekom ovogodišnje Škole održana su četiri plenarna predavanja: "Biblijsko-teološki vid milosrđa. Milosrđe kao model komunikacije" (doc. dr. Davor Vuković), "Izazovi suvremene komunikacije. Značenje riječi u 'nevidljivom gradu'" (Branimir Stanić, dipl. novinar), "Komunikacija u radu s djecom s teškoćama u razvoju" (prof. dr. Ljubica Pribanić) i "Cjelovita kurikularna reforma-izazovi Katoličkom vjeronauku" (prof. dr. Ružica Razum). Svoju kreativnost vjeroučitelji su pokazali u radu u skupinama s temama "Oaze milosrđa", "Komunikacija u radu s djecom s teškoćama" i "Komunikacija u digitalnom okruženju". Svoj jubilej naslovljen "Pedeset naših godina" s vjeroučiteljima je proslavio Mali koncil.

Mr. Barudžija istaknula je kako se u raspravu prijedloga kurikuluma Katoličkog vjeronauka želi uključiti što više stručnjaka, a to su upravo vjeroučitelji. Smatra važnim da vjeroučitelji imaju uvid u sam dokument, u metodologiju po kojoj je on rađen, te da temeljem iskustva i stručnosti koje imaju dokument prouče i daju svoja mišljenja. Kratko je pojasnila i korake u kojima će nakon stručne rasprave slijediti javna rasprava, za što je potrebno pratiti pozive koji će biti objavljeni na mrežnim stranicama ministarstva, odnosno same Agencije. Nadalje je istaknula kako nakon javne rasprave slijedi usvajanje i primjena dokumenta. No, sama primjena se ne će dogoditi u svim školama. Plan je da se u sljedećoj školskoj godini 2016./2017. ona eksperimentalno provodi u 60 škola i to u 1., 3. i 7. razredu. Za vjeroučitelje to konkretno znači, da će u odabranim školama to obuhvatiti i vjeronauk. U svrhu što kvalitetnijeg i djelotvornijeg doprinosa samoj raspravi, kao i kasnijoj implementaciji vezanoj uz kurikularnu reformu katoličkog vjeronauka vjeroučitelje je potaknula na intenziviranje komunikacije na svim razinama.

preuzeto s portala: www.glas-koncila.hr

Zanimljivosti

Za Isusov ukop Nikodem je donio 100 libara smjese smirne i aloja tj. oko 33 kg što je količina za kraljevski pogreb.

Humor

Da žive u današnje vrijeme: Sveti Jure bi se našao na meti društva za zaštitu životinja i vjerojatno dekanoniziran. Homer bi bio suđen zbog klevete i širenja lažnih vijesti. Mojsije bi bio optužen za izazivanje opće opasnosti i remećenja eko-sustava. Aladin bi pokušao protrljati žarulju i ubila bi ga struja. Cezar bi bio svrgnut zbog neodgovorne politike na Rubikonu i osuđen zbog nezakonite kocke. Odisej bi se, nakon povratka kući, suočio s brakorazvodnom parnicom kao odštetom za neredovito ispunjavanje bračnih dužnosti i prijevaru. Kraljević Marko bi dobio trajnu zabranu za jahanje zbog pijanstva, kao i tužbu zbog navođenja životinja na alkoholizam i uništavanje putne infrastrukture. Edip bi pronašao dobrog psihoanalitičara i izbjegao incest. Orfej bi se drogirao i izdavao albume za “Croatia records”. Kaligula bi bio gradonačelnik. Nostradamus bi imao agenciju za proricanje i plaćeni termin na Net-TV. Tesla bi i dalje bio ispred svog vremena.

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)