Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje srednjih škola

Zagreb, 22. – 23. kolovoza 2019.

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama na temu Učenje vjere u susretu sa stvarnošću, održana je 22. i 23. kolovoza 2019. godine u Zagrebu, u suorganizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Agencije za odgoj i obrazovanje. Na Školi je sudjelovalo oko 120 srednjoškolskih vjeroučitelja iz cijele Hrvatske, od toga desetak vjeroučitelja iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

Uz prigodne pozdrave mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkoga nadbiskupa i predsjednika Vijeća HK za katehizaciju i novu evangelizaciju, doc. dr. Denisa Barića, izaslanika kardinala Josipa Bozanića, dr. sc. Dubravku Brezak Stamać, ravnateljicu Agencije za odgoj i obrazovanje, program Katehetske škole odvijao se kroz četiri predavanja i prateće tematske rasprave te tri pedagoške radionice.

Prvo predavanje na temu Bog i zbilja: filozofsko promišljanje održao je doc. dr. sc. Saša Horvat, profesor na Teologiji u Rijeci. Drugo predavanje naslovljeno Filozofija obrazovanja u misli Johna H. Newmana održao je prof. dr. sc. Šimo Šokčević, profesor na KBF-u u Đakovu. Treće predavanje na temu Stvarnost odgoja i obrazovanja u globalizacijskim uvjetima održala je prof. dr. sc. Sofija Vrcelj, profesorica na Odsjeku pedagogije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Četvrto predavanja na temu Učenje kao dekonstruiranje stvarnosti u susretu s digitalnim medijima održala je doc. dr. sc. Nevenka Maras, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

U pedagoškim radionicama vjeroučitelji su radili na kurikulskom pristupu planiranju, učenju i poučavanju (Krešimir Biršić, i Ivan Mikolić), predstavljen im je novi vjeronaučni udžbenik za prvi razred gimnazije i načini kako se njime služiti (Nada Babić, Mihovil Kurkut, Marin Periš, Mirjana Vučica i Dušan Vuletić) te su promišljali o kreativnosti učenika putem projekata (Renata Ozorlić Dominić i Boris Vampula).

Zanimljivosti

Jedino Michelangelovo djelo koje je napustilo Italiju za njegova života je mramorna Bogorodica s djetetom koja se nalazi u crkvi Notre Dame u Brugge-u u Belgiji. Katolički Brugge ukrašava 600 malih kipova Majke Božje od kojih je Michelangelova Bogorodica s djetetom najljepši.

Humor

Na prigovore zašto zimi ide na skijanje krakovski kardinal Karol Woytyla uzvratio je: – Vidite, to vam je kod nas običaj. Polovica poljskih kardinala odlazi na snijeg. (U to doba Poljska je imala 2 kardinala)

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)