Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama

Zagreb, 23. - 25. kolovoza 2010.

Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u srednjim školama održana je od 23.-25. kolovoza 2010. u Zagrebu u prostorijama Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije.

Oko 150 vjeroučiteljica i vjeroučitelja koji predaju vjeronauk u srednjim školama na tom je katehetskom skupu koji jednom godišnje na nacionalnoj razini okuplja upravo srednjoškolske vjeroučitelje  promišljalo o temi “Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi”. Skup koji zajedno organiziraju Nacionalni katehetski ured HBK i Agencija z odgoj i obrazovanje pozdravili su: mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup Nadbiskupije zagrebačke u ime domaćina zagrebačkog nadbiskupa kard. Josipa Bozanića zatim g. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te doc. dr. sc. Ana s. Thea Filipović, viša savjetnica za srednjoškolski vjeronauk pri NKU HBK te voditeljica Povjerenstva za organizaciju ove katehetske škole. Na skupu su bili nazočni i mnogi predstojnici Katehetskih ureda pojedinih biskupija i nadbiskupija Crkve u Hrvatskoj te katehetičari, profesorice i profesori religijske pedagogije i katehetike na našim teološkom učilištima.

kljs srednja2010

Zajednička godišnja tema trajne formacije vjeroučiteljica i vjeroučitelja imala je na ovoj katehetskoj školi specifične naglaske, koji su važni za vjeroučiteljice i vjeroučitelje mladih u srednjim školama. Program je obuhvaćao četiri glavna izlaganja. Dr. sc. Veronika Reljac s Teologije u Rijeci govorila je na temu “Suvremeni modeli obitelji u Hrvatskoj i ostvarivanje odgojnih zadataka”. Izv. prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o odnosu mladih prema društvenim skupinama i institucijama te o zadatcima međugeneracijskog dijaloga. Izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, također s KBF-a u Zagrebu govorio je o temi “Vjeronauk u školi između roditeljskih očekivanja, društvenih ciljeva, potreba mladih i crkvenog služenja čovjeku”. Mr. sc. Majda Fajdetić iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu govorila je o odgojnom djelovanju škole i poticanju suradnje učenika, nastavnika i roditelja. Nakon predavanja slijedila su pitanja i rasprave na pojedine teme.

Važan dio katehetske škole bio je rad vjeroučiteljica i vjeroučitelja u tematskim radionicama koje su u dvanaest skupina vodili: s. Mirjam Gadža, pedagoginja u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru sa suradnicama na temu “Odgojni i pastoralni projekti u školi”, Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje iz Rijeke sa suradnicima (pretežito iz Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije) na temu “Komunikacija s roditeljima kroz pastoralne aktivnosti izvan škole” te mr. sc. Majda Fajedetić iz AOO u Zagrebu sa suradnicama na temu “Odgojna suradnja roditelja i škole”.

U okviru ove katehetske škole 24. kolovoza 2010. u 17 sati predstavljen je i novi udžbenik za vjeronauk u četverogodišnjim srednjim školama “Životom darovani” koji su izradili vjeroučitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije Dejan Čaplar, Dario Kustura i Ivica Živković. Udžbenik su predstavili: doc. dr. sc. Ana Thea Filipović s katedre za religioznu pedagogiju i katehetiku Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Mihael Prović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, zatim u ime autorsko-uredničkog tima dipl. kateheta Ivica Živković  te u ime nakladnika “Kršćanske sadašnjosti” don Anton Šuljić. Glazbenim točkama promociju su uveličale solistica Ana Lice i harfistica Mirta Lice. Na školi je također predstavljen dokumentarni film “Katehetska ljetna škola 1971-1993” mr. Pavla Crnjca. Film su predstavili: katehetičar dr. sc. Josip Baričević, redatelj i montažer Miroslav Matanović, sam autor filma i scenarija mr. Pavao Crnjac te u ime nakladnika “Kršćanske sadašnjosti” don Anton Šuljić.

Trećeg radnog dana škole sudionici te voditelji i voditeljice radionica u plenumu su iznijeli rezultate rada u skupinama. Viša savjetnica za srednjoškolski vjeronauk pri NKU HBK doc. dr. sc. Ana Thea Filipović te viši savjetnici za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Gordana Barudžija i Tomislav Tomasić prenijeli su vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima najvažnije informacije vezane uz srednjoškolski vjeronauk u sljedećoj školskoj godini te odgovarali na pitanja vjeroučiteljica i vjeroučitelja. Petar Krešimir Hodžić iz Vijeća HBK za obitelj na ovom je skupu također informirao o predstojećem Danu obitelji 2011., zamolivši vjeroučiteljice i vjeroučitelje za uključivanje i suradnju. Skup je zatvorio, zahvalivši vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima te organizatoricama i organizatorima, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju, pomoćni biskup Nadbiskupije Đakovačko-osječke mons. dr. Đuro Hranić.

Ana s. Thea Filipović

preuzeto sa NKU HBK

Zanimljivosti

Jedna legenda o datuljama kaže da je Alah ovo stablo napravio od gline koja mu je ostala nakon što je napravio Adama. Stablo je zaista blagoslovljeno, koristi se za ogrjev, od kore se plete užad, ograde i krovovi, košare, metle, torbe i sandale od lišća, sirup, čak i vrlo ukusno ali opojno vino, “kava” od prženih koštica.

Humor

U nekom zatvoru svećenik obilazi zatvorenike i započinje razgovarati s jednim od njih: “Zbog čega si ovdje, sinko?” “Velečasni, zato što su prozori previsoki, a rešetke prejake.”

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)