Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u srednjim školama

Zagreb, 23. - 25. kolovoza 2010.

Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u srednjim školama održana je od 23.-25. kolovoza 2010. u Zagrebu u prostorijama Pastoralnog instituta Zagrebačke nadbiskupije.

Oko 150 vjeroučiteljica i vjeroučitelja koji predaju vjeronauk u srednjim školama na tom je katehetskom skupu koji jednom godišnje na nacionalnoj razini okuplja upravo srednjoškolske vjeroučitelje  promišljalo o temi “Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu kroz prizmu vjeronauka u školi”. Skup koji zajedno organiziraju Nacionalni katehetski ured HBK i Agencija z odgoj i obrazovanje pozdravili su: mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup Nadbiskupije zagrebačke u ime domaćina zagrebačkog nadbiskupa kard. Josipa Bozanića zatim g. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te doc. dr. sc. Ana s. Thea Filipović, viša savjetnica za srednjoškolski vjeronauk pri NKU HBK te voditeljica Povjerenstva za organizaciju ove katehetske škole. Na skupu su bili nazočni i mnogi predstojnici Katehetskih ureda pojedinih biskupija i nadbiskupija Crkve u Hrvatskoj te katehetičari, profesorice i profesori religijske pedagogije i katehetike na našim teološkom učilištima.

kljs srednja2010

Zajednička godišnja tema trajne formacije vjeroučiteljica i vjeroučitelja imala je na ovoj katehetskoj školi specifične naglaske, koji su važni za vjeroučiteljice i vjeroučitelje mladih u srednjim školama. Program je obuhvaćao četiri glavna izlaganja. Dr. sc. Veronika Reljac s Teologije u Rijeci govorila je na temu “Suvremeni modeli obitelji u Hrvatskoj i ostvarivanje odgojnih zadataka”. Izv. prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je o odnosu mladih prema društvenim skupinama i institucijama te o zadatcima međugeneracijskog dijaloga. Izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, također s KBF-a u Zagrebu govorio je o temi “Vjeronauk u školi između roditeljskih očekivanja, društvenih ciljeva, potreba mladih i crkvenog služenja čovjeku”. Mr. sc. Majda Fajdetić iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu govorila je o odgojnom djelovanju škole i poticanju suradnje učenika, nastavnika i roditelja. Nakon predavanja slijedila su pitanja i rasprave na pojedine teme.

Važan dio katehetske škole bio je rad vjeroučiteljica i vjeroučitelja u tematskim radionicama koje su u dvanaest skupina vodili: s. Mirjam Gadža, pedagoginja u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru sa suradnicama na temu “Odgojni i pastoralni projekti u školi”, Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje iz Rijeke sa suradnicima (pretežito iz Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije) na temu “Komunikacija s roditeljima kroz pastoralne aktivnosti izvan škole” te mr. sc. Majda Fajedetić iz AOO u Zagrebu sa suradnicama na temu “Odgojna suradnja roditelja i škole”.

U okviru ove katehetske škole 24. kolovoza 2010. u 17 sati predstavljen je i novi udžbenik za vjeronauk u četverogodišnjim srednjim školama “Životom darovani” koji su izradili vjeroučitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije Dejan Čaplar, Dario Kustura i Ivica Živković. Udžbenik su predstavili: doc. dr. sc. Ana Thea Filipović s katedre za religioznu pedagogiju i katehetiku Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mr. sc. Mihael Prović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, zatim u ime autorsko-uredničkog tima dipl. kateheta Ivica Živković  te u ime nakladnika “Kršćanske sadašnjosti” don Anton Šuljić. Glazbenim točkama promociju su uveličale solistica Ana Lice i harfistica Mirta Lice. Na školi je također predstavljen dokumentarni film “Katehetska ljetna škola 1971-1993” mr. Pavla Crnjca. Film su predstavili: katehetičar dr. sc. Josip Baričević, redatelj i montažer Miroslav Matanović, sam autor filma i scenarija mr. Pavao Crnjac te u ime nakladnika “Kršćanske sadašnjosti” don Anton Šuljić.

Trećeg radnog dana škole sudionici te voditelji i voditeljice radionica u plenumu su iznijeli rezultate rada u skupinama. Viša savjetnica za srednjoškolski vjeronauk pri NKU HBK doc. dr. sc. Ana Thea Filipović te viši savjetnici za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Gordana Barudžija i Tomislav Tomasić prenijeli su vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima najvažnije informacije vezane uz srednjoškolski vjeronauk u sljedećoj školskoj godini te odgovarali na pitanja vjeroučiteljica i vjeroučitelja. Petar Krešimir Hodžić iz Vijeća HBK za obitelj na ovom je skupu također informirao o predstojećem Danu obitelji 2011., zamolivši vjeroučiteljice i vjeroučitelje za uključivanje i suradnju. Skup je zatvorio, zahvalivši vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima te organizatoricama i organizatorima, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju, pomoćni biskup Nadbiskupije Đakovačko-osječke mons. dr. Đuro Hranić.

Ana s. Thea Filipović

preuzeto sa NKU HBK

Zanimljivosti

Marijanski hodočasnički centar Bliskog Istoka i svih Arapskih zemalja je svetište Naše Gospe Libanonske u Harrisi 25 km od Bejruta. U Svetište dolaze i nekršćani i ateisti – bilo kao turisti ili iz poštovanja prema Onoj za koju se iz Kurana čita: “Najplemenitija od svih žena u svemiru.”

Humor

Izgledate potišteno, velečasni. – zabrinuto će neki župljanin svom župniku. – Kako ne bi bio, sutra imam vizitaciju. – Što je vizitacija? – Posjet. Ali ne bilo kakav. Kako da vam objasnim? Posjet je kad Vam punac dođe u kuću, a vizitacija kad dođe punica.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)