Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje u osnovnoj školi

Split, 26. – 28. kolovoza 2013.

Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje osnovnih škola na temu „Vjera započinje obraćenjem“ održana je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu od 26. do 28. kolovoza, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Pozivu na Katehetsku školu, koja se već 13-u godinu održava u Splitu, odazvalo se 338 vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz cijele Hrvatske, a svojim prisustvom potporu su im iskazali splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, šibenski biskup mons. Ante Ivas kao i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

katehetska2013 tijekom predavanja

u velikoj sjemenišnoj dvorani – prvi dan Katehetske škole

Susret je počeo molitvom koju su pripremili i predvodili vjeroučitelji iz Osnovne škole Kraljice Jelene u Solinu. Okupljenima se najprije obratio mr. sc. Josip Periš, voditelj povjerenstva Katehetske ljetne škole pozdravivši prisutne biskupe, predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda HBK prof. dr. Ivicu Pažina kao i sve djelatnike i suradnike ureda, ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinka Filipovića, profesore KBF-a u Splitu s dekanom prof. dr. Antom Vučkovićem na čelu, predavače i voditelje pedagoških radionica, kolegice i kolege predstojnice i predstojnike katehetskih ureda te sve okupljene vjeroučitelje.

Upoznavajući sudionike s programom ovog stručnog skupa, pojasnio je i razloge zbog kojih je, u Godini vjere, odabrana upravo ta neiscrpna tema. Između ostalog, naveo je kako je danas česta pojava da se mnogi nazivaju kršćanima i vjernicima, a da se nikada nisu obratili niti osjećaju potrebu za obraćenjem. Rođeni su kao kršćani, primili su sve sakramente i tradicijski su vjernici, no upravo se zbog toga vidi raskorak između nasljeđene vjere i one koja bi se trebala graditi na istinskom obraćenju. Premda je specifičnost kateheze i vjeronauka odgoj i produbljivanje u vjeri, svjesni situacije ovog kulturološkog kršćanstva, kateheza i vjeronauk moraju na sebe preuzeti zadaću onog prvog navještaja koji najprije upućuje na obraćenje, kao odlučujuću prekretnicu u životu vjere, koje potom postaje trajna motivacija vjerničkog rasta.

Mons. Marin Barišić kao domaćin izrazio je dobrodošlicu u Split i svima zaželio uspješnu školu za koju se nada da će omogućiti otkrivanje novih horizonata kako bi uvijek mogli vidjeti lice ispred ideje i istinski doživjeti susrete. Preko vjeroučitelja nadbiskup je pozdravio svu djecu i mladost kojoj predaju kao i njihove roditelje. Na svih je zazvao zagovor njihova zaštitnika sv. Staša, mučenika laika i katehete, čiji se blagdan slavi upravo 26. kolovoza. Dobrim željama, ali i pozivu da škola donese obraćenje u srca i u razrede, pridružio se i mons. Đuro Hranić, izrazivši zadovoljstvo što je ovako velik broj vjeroučitelja prepoznalo vrijednost i važnost neprestanog stručnog usavršavanja ali i duhovnog rasta da bi, u ovo teško vrijeme u kojem su marginalizirani, postali sposobni mijenjati kriva ljudska vrednovanja koja su u suprotnosti s ljubavlju Kristovom. Prof. Vinko Filipović pohvalio je ozbiljnost i trud koji je uložen u realizaciju projekta Katehetske škole koja, i po organizaciji i po posjećenosti, može biti model drugim stručnim skupovima.

katehetska2013 tijekom radionice54

vjeroučitelji sudjeluju u radu pedagoških radionica

Prvog dana škole održana su dva predavanja: „Biblijsko poimanje obraćenja“ prof. dr. Bože Lujića i „Vjera u rascjepu između nasljeđene vjere i istinskog obraćenja“ prof. dr. Tonča Matulića. Dr. Lujić je kroz svoje predavanje pojasnio kako je pojam obraćenja postao sadržajno ispražnjen i izgubio svoje egzistencijalno značenje te je lišen svog izvornog konteksta, a zadržao je pomalo ispražnjeno i, površinski gledano, nabožno značenje. Odgovorio je i na nekoliko nezaobilaznih pitanja, poput onoga što dolazi prije, obraćenje ili vjera, tj. treba li se prvo obratiti pa vjerovati ili obrnuto. Ima li u obraćenju mjesta za Boga ili je to pojam vezan samo uz čovjekovu stvarnost. Vraćamo li se u obraćenju Bogu ili se Bog u obraćenju vraća nama? Također je naglasio da je bitno znati komu se obratiti, od koga, kamo i što to uopće znači te da li je pojam obraćenja isključivo religijski ili etički pojam. Nadalje, razjasnio je razliku u shvaćanju obraćenja u Starom i Novom zavjetu, te kako se zbilo obraćenje kod pojedinih proroka. Zaključio je da je obraćenje prije svega ispružena Božja ruka prema čovjeku koju on može prihvatiti ako hoće, a može je i odbiti. To je proces koji obuhvaća i čovjeka i Boga.

Dr. Matulić je u središte predavanja stavio II. vatikanski koncil za kojeg kaže da osvjetljava put kojim vjera može izaći iz rascjepa te ga se jedino ispravno može razumjeti kao Koncil obnove vjere Crkve. Crkva je na Koncilu rasvijetlila i predstavila istinsku dubinu naše vjere koju je od Krista primila, a vjera zahtijeva stalnu obnovu snagom obraćenja. Danas svjedočimo i rascjepu naše stvarnosti koji se ogleda u činjenici da je još uvijek jako puno ljudi primilo sakramente kršćanske inicijacije ali ih ne živi, a to se vidi po tome što čovjekova razmišljanja i način življenja oblikuje isključivo moderni mentalitet. Rješenje je da uspijemo uklopiti svoje kršćanstvo u moderan način življenja, a taj put je utrla Crkva na Koncilu.

katehetska2013predavanja drugi dan4

razgovor s biskupom dubrovačkim – institucionalno obraćenje Crkve

Nakon predavanja koja su bila popraćena i dinamičnom raspravom uslijedio je rad u pedagoškim radionicama na tri teme: znakovita obraćenja u Bibliji, znakovita obraćenja u životu svetaca kroz povijest i znakovita obraćenja danas. Vrhunac prvog dana bilo je zajedničko euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Marin Barišić, u koncelebraciji s mons. Hranićem i mons. Uzinićem te još šest svećenika. U svojoj homiliji nadbiskup je dao usporedbu današnjih vjeroučitelja i sv. Pavla. Oni su poput Pavla iskusili da često riječ, bez obzira koliko je dobro pripremljena, ne dolazi do srca učenika. Postoji jaz između vjeroučitelja i učenika. Pavao ga je uspio premostiti molitvom. „Ne možete doprijeti do svojih učenika samo riječju nego snagom duha. Neka vam sveti Staš kojeg danas slavimo i drugi sveti katehisti i katehistice pomognu da budete svjedoci djelotvorne vjere, zauzete ljubavi i postojane nade“, zaključio je nadbiskup.

Drugog dana organizatori su učinili korak dalje stavivši naglasak na obraćenje kao ključ obnove Crkve i škole. O „institucionalnom obraćenju Crkve“ u obliku opuštenog, iskrenog i nadasve konstruktivnog razgovora progovorio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je u javnosti prepoznat kao pastir otvoren za dijalog, kao onaj koji se ne boji javnih nastupa s jasnim porukama o kršćanskim načelima. U razgovoru, koji vodio don Josip Periš, biskup Uzinić na samom početku izrazio je radost što ima priliku biti s odabranim kršćanima, vjeroučiteljima. Istaknuo je da se ne može koristiti pojam obraćenja Crkve, jer ona je Kristov sakrament, već da se može govoriti o obraćenju institucije te da je svatko od nas Crkva i da je svatko bitan, zato se mora imati na umu da ni jedna reforma nije počela odozgor nego iz periferije. Biskup je zaključio da je Crkvi potrebna nova paradigma. Potrebno je naći načina kako današnjem modernom čovjeku dati odgovore na njegova životna pitanja, te kako komunicirati unutar Crkve jedni s drugima, s onima koji su Crkvi blizu, kojima je stalo, ali i onima koji su od Crkve daleko. Jednako je važno, naglasio je biskup, ne pustiti da mlade ljude odgajaju mediji te da se prilagode ovome svijetu, već ih obrazovati i odgojiti da budu spremni, u ime Crkve s Kristom u sebi, djelovati na svim područjima društva. Glavni zaključak razgovora je da je jedino Isus onaj koji mijenja, a ne naša ljudska mjerila, te da ako želimo reformirati Crkvu i dati joj novo lice, to mora biti lice Isusa Krista. Vjeroučiteljima je poručio da su odgovorni za trske koje su slomljene zbog obiteljskih situacija ili vremena u kojem živimo. Vjeroučitelji ih svojim pristupom ne smiju slomiti do kraja već pomoći da pukotina zaraste.

katehetska2013predavanja drugi dan30

gospođa Ljilja Vokić drži predavanje drugog dana Katehetske škole

Jednako zanimljivo i poučno izlaganje „Kršćanski pojam obraćenja – stalno nadahnuće obnovi škole“ održala je prof. Ljilja Vokić, bivša ministrica prosvjete i športa, a sada ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu, te osoba koja je prva ušla u Vukovar 1996. godine i provela mirnu reintegraciju. Rekla je da je nastavnik važan čimbenik odgoja svakog djeteta te da on mora biti primjer svom učeniku svojim znanjem, ponašanjem i odijevanjem. Nastavnik ima snažan utjecaj na razvoj djetetove psihe i njegova odnosa prema radu. Za vjeroučitelje smatra da je bitno da isijavaju i žive ono što poučavaju jer su izravni svjedoci vjere u kojima učenici moraju pronaći potporu koju nažalost često nemaju u svojoj obitelji. Istaknula je i kako se taj posao ne može raditi ako nema ljubavi i kako svima primjer treba biti Svevišnji, koji je najveći pedagog jer Bog pristupa svakom čovjeku u skladu s njegovom naravi. Naglasila je da se odgojni ciljevi mijenjaju kako se mijenja vlast, ali da vjeronauk mora ostati stup. Rješenje za reformu školstva vidi u otvaranju katoličkih škola koje se, osim za obrazovanje brinu i za duhovni rast i razvoj, a to je najsnažniji način promjene.

Da se ne bi samo pričalo o vjeri i obraćenju i ostalo na teološkim analizama i vjerničkoj dijagnostici, vrhunac drugog dana, kojeg su molitvom animirale vjeroučiteljice Osnovne škole Ivana Lovrića iz Sinja, bio je okrugli stol na temu „Iz različitih kutova o istome“. Svoju osobnu vjeru i obraćenje iskreno i hrabro svjedočile su osobe poznate široj javnosti, svatko iz svoga kuta i profesionalnoga života. O osobnoj vjeri i obraćenju svjedočila je Marijana Petir, političarka koja je unatoč prijetnjama dosljedna svojim kršćanskim uvjerenjima. Govorila je o njenom osobnom odnosu s Bogom te o teškim trenucima, uvredama, izolaciji i svemu što je prolazila zbog javnog zastupanja svojih stavova. Prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa potom se obratio i Ivica Ursić, neovisni novinar koji u zadnje vrijeme putuje i svjedoči o vjeri koja je oživjela nakon čudesnog ozdravljenja od karcinoma. Posljednja na redu bila je Blanka Vlašić, hrvatska atletičarka svjetskog glasa koja je govorila o svojoj udaljenosti od Crkve i Boga, o zarobljavanju u vlastiti ego i uspješne rezultate te o dirljivim trenucima svoga obraćenja ali i obraćenja cijele svoje obitelji. Nakon ovih iskrenih i dirljivih svjedočanstava, nazočni vjeroučitelji, vidno ganuti, gotovo da nisu imali pitanja gostima nego su izražavali duboke osjećaje duhovne radosti što su mogli čuti i doživjeti ova javna svjedočenja vjere. Program je vrlo otmjenim stilom vodila vjeroučiteljica Helena Balajić, a susret je svojim pjevanjem obogatila klapa Žrnovnica.  

katehetska2013svjedocanstva6

iz različitih kutova o istom – osobna svjedočanstva vjere

Program posljednjeg dana započeo je molitvom, za koju su bile zadužene vjeroučiteljice iz Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj, nakon koje je uslijedilo predstavljanje izvješća i zaključaka o radu u pedagoškim radionicama. Potom se nazočnim vjeroučiteljima predstavilo „Hrvatsko nadzemlje“, skupina mladih koja je već postala i nacionalno poznata animiranjem mjesečnih susreta za mlade grada Splita i okolice. Idejni začetnik ovog projekta, Marin Periš, upoznao ih je s teškoćama koje su prolazili na početku, postepenim napretkom i brojnim plodovima kojima je urodila upornost i mladenački kršćanski duh. Uz podršku Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, organiziraju tribine s aktualnim temama svake treće srijede u mjesecu u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu na koje se redovito okuplja preko pet stotina mladih. Da bi okupljenima približili svoj rad, predstavili su jedan od brojnih video uradaka i izveli jedan skeč na temu vjere koristeći specifične metode i suvremeni jezik mladih danas.

Katehetska ljetna škola zaključena je okruglim stolom koji su moderirali predstojnik NKU Ivica Pažin i viši savjetnici za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Sudionici su mogli otvoreno postavljati sva aktualna pitanja vezana uz vjeronauk i vjeroučitelje. Na samom kraju, predstojnik Pažin zahvalio je svim vjeroučiteljima na aktivnom sudjelovanju na Katehetskoj ljetnoj školi i svima koji su dali svoj doprinos u njezinoj pripremi, organizaciji i izvedbi, završivši Školu kratkom molitvom.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

TRISKAIDEKAFOBIJA je strah od broja 13, a PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA je strah od petka 13.

Humor

Čestitam, maestro! Vi ste doista evanđeoski pijanist. – Zašto evanđeoski? Pa, Vaša desnica ne zna što čini ljevica…

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)