Katehetska jesenska škola za odgojiteljice u vjeri

Zagreb, 4.-5. studenoga 2005.

Profesionalno-duhovne kompetencije odgojitelja u vjeri tema je jesenske katehetske škole za odgojiteljice u vjeri koja se u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda HBK i Zavoda za školstvo RH održava 4. i 5. studenoga u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Katehetsku školu otvorio je zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić, nakon čega je pozdravne riječi sudionicima u ime NKU uputio mr. fra Žarko Relota. Potom je prof. Marija Ivanković održala uvodno izlaganje o profesionalnim kompetencijama i osobnosti odgojitelja djece predškolske dobi. Djela govore više od riječi, kazala je prof. Ivanković, potaknuvši odgojitelje da budu treneri, a ne šefovi, da ne gube živce, da budu ljubazni u svim situacijama, da budu onakvi kakvi jesu, ali da prije toga izgrade svoju osobnost. Odgojitelji vi ste poruka, svojim bićem, svojom pojavom i u svom govoru morate biti dosljedni, pojasnila je, napomenuvši da im roditelji povjeravaju najdragocjenije blago koje imaju. Prof. Ivanković odgojiteljicama je izložila niz praktičnih savjeta kako aktivno slušati druge, osobito roditelje, kako postupiti s nezadovoljnim osobama, prije svega roditeljima te kako se ponašati u timskom radu.

Govoreći o poželjnim osobinama odgojitelja, istaknula je da trebaju biti cjelovite osobe, stručne, odgovorne, dosljedne, predane djeci i zvanju, osobe koje znaju voljeti, osobe koje razumiju druge, na prvom mjestu djecu i roditelje kao i svoje kolege, spremne na pomoć u svakom trenutku, strpljive, produhovljene osobe koje imaju svoj identitet, pune samopouzdanja, osobe koje se ne boje govoriti o onome što osjećaju, nježne, pažljive, dobre, ljubazne, profesionalne, nasmiješene, osobe koje zrače duhovnošću i kreativnošću. Odgojitelj mora biti kompetentan, ali i spreman prihvatiti u današnje doba sve potrebe i promjene koje se događaju, kazala je. Posebice je ukazala je da odgojitelj mora imati visoku osobnu izgrađenost, te da naravno, vjera nameće da na svakom mjestu bude prepoznatljiv nositelj kršćanskoga duha.

U predavanju je istaknula da odgojitelj kao profesionalac mora biti svjestan važnosti cjeloživotnog obrazovanja. Rekla je da mora uvijek biti spreman na situacijska djelovanja, kako u odgoju u skupinama, tako i u životnim situacijama, da treba znati prepoznati nasilje među djecom, nasilje u obitelji i ispravno reagirati.

Nakon uvodnoga predavanja uslijedile su radionice na temu: Život odgojitelja u vjeri po Evanđelju.

Sudionicima škole u subotu 5. studenoga dr. Tomislav Ivančić govorio je o duhovnom odgoju djeteta. Odgajati dijete zapravo znači u sebi pronaći dijete, a svatko je od nas dijete, kazao je. Spomenuo je da je dijete nemoćno i ono treba nekoga tko će mu pomoći da bude zaštićeno. Dijete je jako povjerljivo, dijete je čitav svoj život povjerilo tebi kao odgojiteljici ili majci i ocu, rekao je.

Popodne je nastavljeno s radom u radionicama.

Zanimljivosti

Sv. Leonard Portomauricijski podigao je sredinom 18. stoljeća 572 križna puta u Italiji.

Humor

– Gdje ćeš za Božić? – Na ponoćku u župnu crkvu.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)