Izašao novi broj Svjedoka

studeni 2012.

Iz tiska je izišao devetnaesti broj Svjedoka, godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Vjeronauk – od nauka vjere do stava vjere“ i „Vjeronauk i nacionalni identitet“.

svjedok 19

I ovaj najnoviji broj, sa 130 stranica, ne samo što je prepoznatljiv po svojoj izvanjskoj fizionomiji, nego je strukturalno konstantan po svojim rubrikama i tematski dosljedan po svojim sadržajima. Zato se Svjedok nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra među samim splitskim vjeroučiteljima, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. Kao godišnjak pisani je trag vjeronauka i vjeroučiteljskoga rada u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, dokumentaran i praktičan te poučan i poticajan.

U uvodniku, koji potpisuje uredništvo, upozorava se na današnje vrijeme relativizacije vrijednosti, osobito s upitnim sadržajima zdravstvenog odgoja, te poziva kršćane da pronalaze svoje čvrsto uporište u vjeri čiju godinu slavimo.

Na tom tragu slijedi nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine te ih potiče na zauzetije upoznavanje i življenje vjere. Nakon toga slijede standardne rubrike Svjedoka po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u ožujku ove godine. U prvom dijelu može se pročitati članak o temeljnoj zadaći vjeronauka koja polazi od upoznavanja vjere do izgradnje vjerničkog stava. Potom slijede dva kraća iskustvena priloga o vjeri naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca. U drugom dijelu objavljena su dva predavanja o nacionalnom identitetu i ulozi vjeronauka u izgradnji nacionalnog identiteta te struktura i sažetak pedagoške radionice na zadanu temu.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2012./2013. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,40 %, a u srednjim školama 95,80 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s teškoćama u razvoju. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je šest vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole iz II. nastavne cjeline: „Dekalog – pravila za život u ljubavi i slobodi“, te dva vjeronaučna modela za srednju školu, također s područja Božjih zapovijedi. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što nisu isključivo djelo pojedinaca, nego su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama na nadbiskupijskim stručnim skupovima i što su, na svoj način, svi vjeroučitelji njihovi stvarni autori. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima. Od ovog broja Svjedoka započinjemo i posebne priloge za vjeronauk i vjerski odgoj u centrima za osobe s teškoćama u razvoju.

Od ovoga broja do sada jedinstvenu rubriku razdijeli smo u dva dijela. U rubrici Događaji doneseni su širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici Razmišljanja niz edukativnih i kritičkih razmišljanja te osobnih promišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.  

Josip Periš

Zanimljivosti

Za Isusov ukop Nikodem je donio 100 libara smjese smirne i aloja tj. oko 33 kg što je količina za kraljevski pogreb.

Humor

Da žive u današnje vrijeme: Sveti Jure bi se našao na meti društva za zaštitu životinja i vjerojatno dekanoniziran. Homer bi bio suđen zbog klevete i širenja lažnih vijesti. Mojsije bi bio optužen za izazivanje opće opasnosti i remećenja eko-sustava. Aladin bi pokušao protrljati žarulju i ubila bi ga struja. Cezar bi bio svrgnut zbog neodgovorne politike na Rubikonu i osuđen zbog nezakonite kocke. Odisej bi se, nakon povratka kući, suočio s brakorazvodnom parnicom kao odštetom za neredovito ispunjavanje bračnih dužnosti i prijevaru. Kraljević Marko bi dobio trajnu zabranu za jahanje zbog pijanstva, kao i tužbu zbog navođenja životinja na alkoholizam i uništavanje putne infrastrukture. Edip bi pronašao dobrog psihoanalitičara i izbjegao incest. Orfej bi se drogirao i izdavao albume za “Croatia records”. Kaligula bi bio gradonačelnik. Nostradamus bi imao agenciju za proricanje i plaćeni termin na Net-TV. Tesla bi i dalje bio ispred svog vremena.

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)