Izašao novi broj Svjedoka

studeni 2012.

Iz tiska je izišao devetnaesti broj Svjedoka, godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Vjeronauk – od nauka vjere do stava vjere“ i „Vjeronauk i nacionalni identitet“.

svjedok 19

I ovaj najnoviji broj, sa 130 stranica, ne samo što je prepoznatljiv po svojoj izvanjskoj fizionomiji, nego je strukturalno konstantan po svojim rubrikama i tematski dosljedan po svojim sadržajima. Zato se Svjedok nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra među samim splitskim vjeroučiteljima, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. Kao godišnjak pisani je trag vjeronauka i vjeroučiteljskoga rada u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, dokumentaran i praktičan te poučan i poticajan.

U uvodniku, koji potpisuje uredništvo, upozorava se na današnje vrijeme relativizacije vrijednosti, osobito s upitnim sadržajima zdravstvenog odgoja, te poziva kršćane da pronalaze svoje čvrsto uporište u vjeri čiju godinu slavimo.

Na tom tragu slijedi nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine te ih potiče na zauzetije upoznavanje i življenje vjere. Nakon toga slijede standardne rubrike Svjedoka po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u ožujku ove godine. U prvom dijelu može se pročitati članak o temeljnoj zadaći vjeronauka koja polazi od upoznavanja vjere do izgradnje vjerničkog stava. Potom slijede dva kraća iskustvena priloga o vjeri naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca. U drugom dijelu objavljena su dva predavanja o nacionalnom identitetu i ulozi vjeronauka u izgradnji nacionalnog identiteta te struktura i sažetak pedagoške radionice na zadanu temu.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2012./2013. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,40 %, a u srednjim školama 95,80 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s teškoćama u razvoju. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je šest vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole iz II. nastavne cjeline: „Dekalog – pravila za život u ljubavi i slobodi“, te dva vjeronaučna modela za srednju školu, također s područja Božjih zapovijedi. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što nisu isključivo djelo pojedinaca, nego su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama na nadbiskupijskim stručnim skupovima i što su, na svoj način, svi vjeroučitelji njihovi stvarni autori. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima. Od ovog broja Svjedoka započinjemo i posebne priloge za vjeronauk i vjerski odgoj u centrima za osobe s teškoćama u razvoju.

Od ovoga broja do sada jedinstvenu rubriku razdijeli smo u dva dijela. U rubrici Događaji doneseni su širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici Razmišljanja niz edukativnih i kritičkih razmišljanja te osobnih promišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.  

Josip Periš

Zanimljivosti

Vitelije, pretpostavljeni Poncija Pilata naredio je ovome da se opravda caru zato što je dao smaknuti vođe Samarijanaca koji su se okupili na brdu Gerizim u potrazi za svetim posudama iz zavjetnog šatora i za još neke ispade. Tiberije je umro prije nego je Pilat stigao u Rim.

Humor

– Što ti se ne sviđa u ovoj knjizi za lektiru? – Prevelik je razmak između prve i zadnje stranice.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)