Izašao novi broj Svjedoka

Split, prosinac 2011.

Iz tiska je izišao novi, osamnaesti po redu, Svjedok – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Suvremeni govor o Božjim zapovijedima“ i „Komunikacijska osposobljenost vjeroučitelja“.

svjedok 18 mala

Kako je osamnaesti broj znak određene „punoljetnosti“, uredništvo se u uvodniku ponosno osvrće na prijeđeni put kada je Svjedok počeo izlaziti kao periodični bilten sa svega dvadesetak stranica, a danas je postao strukturalno i tematski uvaženi godišnjak od preko stotinu stranica. Danas se Svjedok nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. Tako je i ovaj osamnaesti broj pisani trag vjeronauka i vjeroučiteljskoga rada u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, dokumentaran je i praktičan, te poučan i poticajan.

Uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci nadbiskup podsjeća na poruke pape Benedikta XVI prigodom njegova pohoda Republici Hrvatskoj u lipnju ove godine. Nadbiskup se u svojoj poruci osvrće i na dvadesetu obljetnicu vjeronauka u školi, te potiče sve vjeroučitelje na još zauzetiji rad i suradnju s obiteljima i župnim zajednicama.

Nakon toga slijede standardne rubrike Svjedoka po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u ožujku ove godine. U prvom dijelu mogu se pročitati dva predavanja o suvremenom pristupu i govoru o Božjim zapovijedima u svjetlu biblijske i moralne teologije. U drugom dijelu objavljena su dva predavanja o fenomenu relacijske komunikacije u mislima nekih filozofa te o različitim kanalima komunikacije u svakodnevnom životu. Svi ovi prilozi mogu biti od praktične koristi u profesionalnom radu svakog vjeroučitelja.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2011./2012. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,53 %, a u srednjim školama 95,75 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je devet vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole iz II. nastavne cjeline: „Dekalog – pravila za život u ljubavi i slobodi“, te dva vjeronaučna modela za srednju školu, također s područja Božjih zapovijedi – Dekaloga. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što nisu isključivo djelo pojedinaca, nego su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama na nadbiskupijskom stručnom skupu i što su, na svoj način, svi vjeroučitelji njihovi stvarni autori. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima. Od ovog broja Svjedoka započinjemo i posebne priloge za vjeronauk i vjerski odgoj u centrima za osobe s teškoćama u razvoju.

Četvrta rubrika – naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja – donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.

Josip Periš

Zanimljivosti

Postoje zapisi da je Poncije Pilat dva puta tužen caru Tiberiju, jednom od strane Židova i drugi put ga je tužio upravitelj Sirije Vitelije koji mu je bio pretpostavljeni.

Humor

Zašto internet nikad neće moći zamijeniti novine? Pa kako ćeš internetom ubijati muhe?

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)