Izašao novi broj Svjedoka

Split, studeni 2010.

Iz tiska je izišao sedamnaesti broj Svjedoka – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Vjeronauk i vjeroučitelj pred društvenim izazovima“ i „Crkva – proročka zajednica“.

svjedok 17

U uvodniku, kojeg potpisuje uredništvo a naslovljen je „Dvadeset godina vjeronauka u školi’“, govori se o vjeronauku kao neizostavnom i konstitutivnom obliku evangelizacijskog poslanja Crkve koji se u isto vrijeme predstavlja kao jedan od najsustavnijih i najbolje organiziranih načina prisutnosti Crkve u suvremenom hrvatskom društvu. Tako je i ovaj sedamnaesti broj pisani trag vjeronauka i vjeroučiteljskoga rada u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, dokumentaran je i praktičan, te poučan i poticajan.

Slijedi nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci se nadbiskup referira na četiri temeljne vrijednosti koje donosi najnoviji odgojno-obrazovni dokument Nacionalni okvirni kurikulum (znanje, solidarnost, identitet i odgovornost) te naglašava kako su te vrijednosti bitno ukorijenjene u kršćansku vrijednosnu baštinu.

Nakon toga slijede standardne rubrike „Svjedoka“ po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i stručni prilozi sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u veljači ove godine. U prvom dijelu mogu se pročitati korisna predavanja o suvremenom društvu u kojemu živimo i vjeroučitelju koji se nalazi pred ugrozom eklezijalne vjere u hrvatskome društvu. U drugom dijelu objavljeno je predavanje o katehezi i vjeronauku u kontekstu evangelizacijskog poslanja Crkve.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2010./2011. nastavu vjeronauka u osnovnim i srednjim školama pohađa gotovo 97 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je osam vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole koji čine IV. nastavnu cjelinu: „Proroci – Božji glasnici“, te dva vjeronaučna modela za srednju školu s naglaskom na proročku dimenziju Crkve. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što nisu djelo pojedinca, nego su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama i što su svi vjeroučitelji njihovi stvarni autori. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima.

Četvrta rubrika – naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja – donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

„Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo u skoro vrijeme mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu na našim web stranicama.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Zadnja riječ u Bibliji je Amen.

Humor

Molitva informatičara: “U ime Oca, i Sina i Duha Svetoga. ENTER! ”

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)