Izašao novi broj Svjedoka 2005.

Dvanaesti broj «Svjedoka» – godišnjaka vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije – izišao je u prosincu naslovljen „Euharistija izvor poslanja Crkve“.

svjedok 12

U školskoj godini 2005./2006. nastavu vjeronauka pohađa 96 % učenika u osnovnim, a 94% u srednjim školama.

„Svjedok“ retrospektivno donosi u prepoznatljivim rubrikama pregled rada Katehetskog ureda i vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije. Ima prepoznatljiv oblik time što objavljuje predavanja i radove s nadbiskupijskih stručnih skupova, koji se nalaze u rubrici „Stručno usavršavanje“. Prvi stručni skup održan je 13. studenoga 2004. godine u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u suorganizaciji Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, na okvirnu temu „Kršćanski pristup bolesti i patnji“, a drugi je održan 19. veljače 2005. na okvirnu temu „Kateheza i komunikacija“. Na kraju rubrike je osvrt na Katehetske ljetne škole održane u Splitu krajem kolovoza ove godine, na temu „Suvremena etička pitanja u vjeronaučnoj nastavi“.

U drugoj rubrici „Svjedoka“ objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2005./2006. nastavu vjeronauka pohađa 96 % učenika u osnovnim, a 94 % u srednjim školama.

Osobita pozornost posvećena je oglednim katehezama za osnovnu i srednju školu koje se nalaze u trećoj rubrici. U ovom su broju objavljene kateheze za sedmu tematsku cjelinu četvrtoga razreda osnovne škole pod naslovom „Gradimo Kristovu Crkvu“, zatim kateheze iz druge tematske cjeline četvrtoga razreda srednje škole „Sakramenti kršćanske inicijacije“, te treće godište završnih razreda strukovnih škola pod nazivom „Euharistija-izvor i vrhunac kršćanskog života.“

Četvrta rubrika donosi osvrte na važnije događaje kao što su: stručni seminari, vjeronaučne olimpijade, srednjoškolska natjecanja iz vjeronauka, susreti maturanata; k tome osobna iskustva i razmišljanja samih vjeroučitelja, intrigantna pitanja s aktualnim promišljanjima: „Što je država koja Imotskog nema?“, „Opasnosti i zamke ‘Da Vincijeva koda’“, „Međunarodna zajednica u Taizeu“, „Davidov ples“, o dubini mora i pogledu na križ, o govoru nijemih i govoru tijela, te impozantan tekst „Počivaj papa putniče“. Na učeničkim stranicama može se osjetiti dubina vjere mladih Kristovih svjedoka.

U zadnjoj rubrici nalazi se pregled rada Katehetskog ureda i plan rada za novu godinu.

Vidno mjesto zauzima poruka splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića roditeljima, ravnateljima, učiteljima i nastavnicima, svećenicima i vjeroučiteljima, odgojiteljima u predškolskim ustanovama, u kojoj ističe nužnost uvažavanja različitih kompetencija i njihove zajedničke suradnje u odgoju i obrazovanju djece i mladih.

„Željeli bismo da i ovaj broj Svjedoka pridonese promicanju kvalitete vjeronauka u našim školama i župnim zajednicama, boljoj međusobnoj povezanosti vjeroučitelja te nas potakne na još radosniji i zauzetiji apostolat. Neka nam Godina Euharistije bude prigoda i nadahnuće da budemo spremniji posvjedočiti kako nas ‘ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove’ (Rim 8, 39). A tako svjedočenje može podržati jedino Euharistija – Isus Krist, Kruh za život svijeta,“ riječi su glavnog urednika mr. Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

TRISKAIDEKAFOBIJA je strah od broja 13, a PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA je strah od petka 13.

Humor

Ivica se žali liječniku: “Doktore, pričam u snu.” “Pa to nije strašno.”- odgovori liječnik. “Kako nije kad mi se cijeli razred smije.”

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)