Izašao novi broj Svjedoka

Split, prosinac 2009.

Iz tiska je izišao šesnaesti broj Svjedoka – godišnjak Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Poznajemo li potrebe svojih učenika?“ i „Kristocentričnost vjeronaučne nastave“.

svjedok 16

U uvodniku, kojeg potpisuje uredništvo i naslovljenom „Svjedok našega ‘biti’ i ‘djelovati’“, vjeroučiteljima se stavlja na srce važnost usklađenog kršćanskog života s njihovim profesionalnim djelovanjem u školi. Zato je i ovaj godišnjak pisano svjedočanstvo njihova života i vjeroučiteljskog rada. Slijedi zatim nadbiskupova poruka koju je uputio svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U poruci nadbiskup opravdano upozorava na zahtjev cjelovitog učenja o životu na što su pozvane sve odgojno-obrazovne institucije i u čemu svoju povlaštenu zadaću imaju kateheza i vjeronauk.

Nakon toga slijede standardne rubrike „Svjedoka“ po kojima je ovaj godišnjak dobio svoju prepoznatljivu strukturu i ustaljenu koncepciju.

U rubrici Stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i korisni stručni prilozi iz pedagoških radionica sa dva nadbiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje koja su održana u studenome prošle godine i u veljači ove godine. U prvom dijelu može se pročitati korisno predavanje o potrebama naših učenika te kako nam poznavanje njihovih temeljnih potreba može pomoći u odgojno-obrazovnome radu. U drugom dijelu objavljena su dva predavanja o kristocentričnoj dimenziji sveukupne teologije, te osobito navještaja i vjeronaučne nastave.

U rubrici Statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. U školskoj godini 2009./2010. nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 96,89 % učenika, a u srednjim školama 95,34 % učenika. U istoj rubrici donešen je i popis vjeroučitelja pripravnika za ovu školsku godinu te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili u Splitu stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama. Radi se o podatcima koji imaju vrlo vrijednu dokumentarnu vrijednost.

U rubrici Kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. Objavljeno je sedam vjeronaučnih modela za sedmi razred osnovne škole koji čine I. nastavnu cjelinu: „Upoznajmo i izgradimo vlastitu osobnost“, te jedna tema o mladima u potrazi za vrijednostima iz programa drugoga razreda srednje škole. Specifičnost ovih oglednih vjeronaučnih modela jest u tome što su nastali kao plod rada u pedagoškim radionicama i što je u sadržajnoj obradi snažno naglašena kristocentrična dimenzija. Zasigurno će ovi ogledni vjeronaučni modeli biti od velike koristi svim vjeroučiteljima.

Četvrta rubrika – naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja – donosi šire osvrte na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, te niz edukativnih i kritičkih razmišljanja od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama. Na poseban način izdvajamo zapis sa državnog natjecanja iz vjeronauka koje je ove godine organizirano i održano u Splitu, te dojmljive duhovne crtice, koje su mnogo više od putopisne reportaže, sa hodočašća vjeroučitelja u Svetu zemlju pod geslom „Vjeroučitelji stopama svoga Učitelja“. Stoga s razlogom i korice ovog novog broja „Svjedoka“ čuvat će uspomenu na ovo jedinstveno hodočašće vjeroučitelja. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati i neka osobna iskustva i promišljanja splitskih vjeroučitelja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

„Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svim zainteresiranim čitateljima, a osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Zaštitnik Venecije, sumnjivo lijepog grada, kako reče Thomas Mann bio je sv. Teodor dok mletački trgovci nisu 828. g. ukrali relikviju sv. Marka iz Aleksandrije.

Humor

Pita učiteljica Ivicu: ‘Ivice, koliko znaš o Platonu?’ Ivica: “Isto koliko i Platon o meni!”

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)