Izašao novi broj 22. Svjedoka

studeni 2015.

Iz tiska je izišao novi, 22. broj Svjedoka – godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. I ovaj najnoviji broj donosi mnoštvo korisnih materijala na 140 stranica.

 Svjedok naslovnica22Svjedok je prepoznatljiv po svojoj strukturi, ali uvijek nov po svojim sadržajima koji imaju svoju znanstvenu, dokumentarnu i praktičnu vrijednost. Na taj se način Svjedok iz godine u godinu nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. On je javna iskaznica djelovanja i života Katehetskog ureda i vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije. Između ostaloga, dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Temelji vjeronaučne metodike“ i „Vjeronauk kao mjesto inkulturacije vjere“.

U uvodniku, nadahnutom naslovnom reprodukcijom Rembrandtova Povratka izgubljenog sina i u prigodi nadolazećeg izvanrednog jubileja milosrđa, govori se o vjeronauku kao trajnoj školi milosrđa i vjeroučiteljima kao istinskim svjedocima i navjestiteljima Božjega milosrđa.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju on upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup nas poziva na hrabro življenje kršćanske nade nasuprot tolikim društvenim krizama među kojima posebno ističe veliku migrantsku krizu i odlazak mladih iz Hrvatske.

U rubrici stručno usavršavanje nalaze se radovi s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen temeljima vjeronaučne metodike, a drugi vjeronauku kao mjestu inkulturacije vjere. Objavljena su cjelovita predavanja te sažeci i glavni naglasci iz pedagoških radionica.

U rubrici statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj tekućoj 2015./2016. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 95,68 %, a u srednjim školama 95,28 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u centrima za učenike s teškoćama. Radi se o podatcima koji imaju vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

 

U rubrici kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. U ovom broju objavljena su četiri vjeronaučna modela za osnovnu školu (III. nastavna cjelina VII. razreda: Židovski narod i vjera) i dva vjeronaučna modela o braku i obitelji za III. razred srednje škole. Slijedi potom posebni prilog o primjeni elemenata Kateheze Dobrog pastira u integraciji učenika s teškoćama u razvoju.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama, te osobna iskustva i promišljanja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu.

Josip Periš

Zanimljivosti

Najstarija crkva u Portu (Portugal) Sao Martinho de Cedofeita nosi naziv “brzo napravljena” (cedofeita) jer je završena nekoliko mjeseci prije roka.

Humor

Ne mora vaš sin nužno postati svećenik, uvjerava voditelj sjemeništa oca jednog sjemeništarca. “Znate i sami da nije pretjerano inteligentan, a i materijalne potrebe za školovanje nisu male…” “Da, ali on je tako ponizan” – na to će otac. “Istina, ali to je dovoljno samo da postane svetac, ali ne i da bude svećenik.”

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)