Izašao novi broj 22. Svjedoka

studeni 2015.

Iz tiska je izišao novi, 22. broj Svjedoka – godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. I ovaj najnoviji broj donosi mnoštvo korisnih materijala na 140 stranica.

 Svjedok naslovnica22Svjedok je prepoznatljiv po svojoj strukturi, ali uvijek nov po svojim sadržajima koji imaju svoju znanstvenu, dokumentarnu i praktičnu vrijednost. Na taj se način Svjedok iz godine u godinu nameće kao snažno komunikacijsko sredstvo prema unutra, među samim splitskim vjeroučiteljima pa i šire, ali i prema vani, u našim zbornicama i knjižnicama. On je javna iskaznica djelovanja i života Katehetskog ureda i vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije. Između ostaloga, dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj: „Temelji vjeronaučne metodike“ i „Vjeronauk kao mjesto inkulturacije vjere“.

U uvodniku, nadahnutom naslovnom reprodukcijom Rembrandtova Povratka izgubljenog sina i u prigodi nadolazećeg izvanrednog jubileja milosrđa, govori se o vjeronauku kao trajnoj školi milosrđa i vjeroučiteljima kao istinskim svjedocima i navjestiteljima Božjega milosrđa.

Nakon uvodnika uobičajeno slijedi nadbiskupova poruka koju on upućuje svima onima koji se bave odgojem i obrazovanjem prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine. U ovogodišnjoj poruci nadbiskup nas poziva na hrabro življenje kršćanske nade nasuprot tolikim društvenim krizama među kojima posebno ističe veliku migrantsku krizu i odlazak mladih iz Hrvatske.

U rubrici stručno usavršavanje nalaze se radovi s nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje. Prvi stručni skup bio je posvećen temeljima vjeronaučne metodike, a drugi vjeronauku kao mjestu inkulturacije vjere. Objavljena su cjelovita predavanja te sažeci i glavni naglasci iz pedagoških radionica.

U rubrici statistika objavljeni su statistički podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama, te u Centrima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj tekućoj 2015./2016. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 95,68 %, a u srednjim školama 95,28 % učenika. U istoj rubrici donesen je i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Potom slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u centrima za učenike s teškoćama. Radi se o podatcima koji imaju vrijednu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

 

U rubrici kateheze osobita je pozornost posvećena objavi oglednih vjeronaučnih modela za osnovnu i srednju školu. U ovom broju objavljena su četiri vjeronaučna modela za osnovnu školu (III. nastavna cjelina VII. razreda: Židovski narod i vjera) i dva vjeronaučna modela o braku i obitelji za III. razred srednje škole. Slijedi potom posebni prilog o primjeni elemenata Kateheze Dobrog pastira u integraciji učenika s teškoćama u razvoju.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama, te osobna iskustva i promišljanja koja odišu poetskim, meditativnim i nadasve iskustvenim izričajem.

U zadnjoj rubrici nalazi se kronika rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim fotografijama i ilustracijama.

Svjedok se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. A svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu.

Josip Periš

Zanimljivosti

Panamski biskup Tomas de Berlange istraživao je Galapagos točno 300. godina prije Charlesa Darwina. U svojim bilješkama spominje morske guštere, slonovske kornjače, egzotične ptice. Ova stvorenja u njegovo vrijeme nisu se bojala ljudi. Strah od ljudi pojavio se s redovitim dolascima pomoraca koji su obnavljali zalihe mesa slonovskim kornjačama.

Humor

U avionskoj nesreći poginuli papa, pastor i rabin. Zbog prevelike gužve sv. Petar ih privremeno pošalje Luciferu. Iako ih je ovaj veoma rado primio nakon nekoliko sati nazove sv. Petra: “Petre, oprosti ali možeš li preuzeti ovu trojicu koje si mi zadnje poslao? Ovaj u bijelom od kad je ušao ne prestaje opraštati; ovaj u crnom odijelu propovijeda i obraća na sve strane; a ovaj sa šeširom je već uspio skupiti novce za klima uređaj.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)