Izašao novi 13. broj Svjedoka “15 godina vjeronauka u školi“

Split, 18. studenoga 2006.

Iz tiska je izišao trinaesti broj Svjedoka – godišnjeg glasila vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije naslovljen Petnaest godina vjeronauka u školi. Prvotna mu je svrha promovirati katolički vjeronauk prema smjernicama Hrvatskoga nacionalnog obrazovnog standarda.

svjedok naslovnica 13a

U školskoj godini 2006./2007. nastavu vjeronauka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji pohađa 97 % učenika u osnovnim, 94% u srednjim školama i 97% učenika u Centrima za osobe s posebnim potrebama.

Nakon nadbiskupove poruke za početak nove školske i vjeronaučne godine Svjedok u rubrici Stručno usavršavanje donosi niz vrijednih priloga sa nadbiskupijskih stručnih skupova održanih u studenome prošle i u veljači tekuće godine te osvrt na Katehetske ljetne škole održane u Splitu krajem kolovoza ove godine.

U rubrici „Statistika“ objavljeni su podatci o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije. U školskoj godini 2006./2007. nastavu vjeronauka pohađa 96,62 % učenika u osnovnim, 93,97 % učenika u srednjim školama, a u Centrima za osobe s posebnim potrebama 97 % učenika. U rubrici je donijet i popis vjeroučitelja pripravnika, vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit, a potom i pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama te u Centrima za osobe s posebnim potrebama.

Osobita pozornost posvećena je oglednim katehezama za osnovnu i srednju školu koje se nalaze u rubrici „Kateheze“. U ovom je broju objavljeno devet katehetskih modela V. nastavne cjeline za 4. razred osnovne škole, Na Isusovu putu – slijedimo njegovo djelo, zatim pet razrađenih katehetskih modela za III. razred srednje škole: tri kateheze nastavne cjeline Odnos prema drugim ljudima i društvu u kojem živimo i dvije kateheze nastavne cjeline Živjeti u istini. Ovi razrađeni katehetski modeli bit će sigurno vjeroučiteljima od velike koristi, osobito zbog činjenice da još nemamo priručnika i radne bilježnice za četvrti razred osnovne niti udžbenika za treći razred srednje škole.

Rubrika naslovljena Događaji, iskustva, razmišljanja donosi niz edukativnih razmišljanja o suvremenim temama, primjerice: pitanje HNOS-a kao izazova vjeronauku, programa zdravstvenoga odgoja i obrazovanja u školi, pokreta scijentologije, Opusa Dei i dr. K tome, „Svjedok“ donosi i šire osvrte na važnije događaje kao što su: vjeronaučne olimpijade u osnovnoj i srednjoj školi, susret maturanata i izlet vjeroučitelja. Na kraju ove rubrike vrijedno je pročitati nekoliko osobnih razmišljanja i poetskih izričaja vjeroučitelja.

Na zadnjim stranicama nalazi se pregled rada Katehetskog ureda i plan rada za novu školsku i vjeronaučnu godinu. „Svjedok“ se na ovaj način doista pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije. A svim zainteresiranim čitateljima, osobito vjeroučiteljima iz drugih nad/biskupija, nudimo mogućnost preuzimanja cjelovitog primjerka u PDF formatu.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Mladi redovnik je stigao u samostan. Dodijeljen je da pomaže ostalim redovnicima kopirati prepisujući stare propovijedi i zakone. Primijetio je, da uvijek svi redovnici prepisuju iz kopija. I tako on ode do poglavara samostana da ga pita zašto se ne prepisuje iz originalnih svitaka ukazujući da je netko mogao pogriješiti ili nešto propustiti čak i u prvoj kopiji i to ne bi bilo nikada ispravljeno! I greška bi bila uvijek iznova prepisivana. Poglavar samostana reče, “Stoljećima smo prepisivali s kopija, ali si dobro primijetio.” Otišao je dolje u mračne ćelije ispod samostana gdje su bili originalni rukopisi arhivirani i čuvani u zaključanom sefu, a izgledali su kao da nisu bili otvoreni stotinama godina. Sati su prolazili, a nitko nije vidio starog poglavara samostana. Mladi se redovnik zamislio, i otišao potražiti starog poglavara dolje u mračne ćelije samostana. Vidio ga je kako udara glavom o zid i kuka. “Promaklo nam je R ! Promaklo nam je R ! Promaklo nam je R !” Čelo mu je bilo krvavo, krv se niz lice slijevala, a on je nekontrolirano plakao. Mladi redovnik je pitao: “Što je tako loše Oče?” Škripavim, prepuklim glasom odgovori stari poglavar: “Riječ je bila …”CELEB R ATE !!! “ (Slavlje, a ne celibat)

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)