Godišnja skupština društva vjeroučitelja “Svjedok”

Split, 7. lipnja 2008.

Svjetovno udruženje vjeroučitelja splitsko-makarske nadbiskupije održalo je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu svoju redovitu godišnju skupštinu u subotu, 07. lipnja.

 

sveta Misa lipanj 2008Program je započeo sv. misom zadušnicom za nedavno preminulog don Srećka Bezića, svećenika ove nadbiskupije i prvog predstojnika KU. Misno slavlje predvodio je predstojnik KU mr. don Josip Periš, koji se u prigodnoj homiliji prisjetio lika i djela pok. don Srećka,koji je dužnost predstojnika KU obavljao od 1991. do 1999. god. Zahvalivši mu na svemu što je učinio za školski vjeronauk u tom vremenu kada je domovinska Crkva bilježila prva iskustva s uvođenjem vjeronauka u škole, predstojnik Periš pozvao je vjeroučitelje da razumiju i oproste eventualna nesnalaženja i propuste pok. don Srećka, ako ih je bilo. Njegovu životnu ulogu je istaknuo kao vjerno i požrtvovno služenje Kristu.

Poslije misnog slavlja program je nastavljen predavanjem mr. don Jenka Bulića, župnika u splitskoj Župi sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku, o temi „Uloga školskog vjeroučitelja u promociji duhovnih zvanja“. Tema je bila prigodna, obzirom da je ova godina proglašena godinom duhovnih zvanja u ovoj nadbiskupiji.

U uvodnom dijelu don Jenko se osvrnuo na suvremeno ozračje života u kojem se kreiraju nova duhovna zvanja, naglasivši pri tom da je ovo vrijeme krize vjere i procvata znanstvenih dostignuća i da je Crkva pozvana kreirati nova duhovna zvanja i u tim okolnostima. Nadalje, naglasio je da nova duhovna zvanja dolaze uglavnom iz urbanih sredina i iz obitelji s manjim brojem djece, jer sela pomalo odumiru, apostrofiravši pri tom važnost pastorala obitelji kao jednog od temeljnih čimbenika kreiranja novih duhovnih zvanja.

skupstina 2008 lipanj

Govoreći o ulozi vjeroučitelja u promociji duhovnih zvanja, predavač je na prvo mjesto stavio ulogu vjeroučitelja kao svjedoka. Osim što je pozvan da njeguje sklad unutarnjih odnosa vjeroučitelj-vjeroučenik, on je pozvan vjeru svjedočki živjeti – naglasio je. Svaki put ulazeći u školu, vjeroučitelj treba sebi posvijestiti načelo vjernosti Bogu i čovjeku. Vjeroučitelj nije samo puki učitelj, nego učitelj i svjedok vjere. On utječe na formiranje svijesti vjeroučenika u školi što je bitan preduvjet za stvaranje novih duhovnih zvanja. Stoga je don Jenko predložio: Formirati mlade za radosno sudjelovanje u misnom slavlju; organizirati razne susrete: duhovne, kulturne, sportske. Na kraju predavanja don Jenko je naglasio važnost uske povezanosti obitelj-škola-Crkva na odgojnom planu.

U tematskoj raspravi neki vjeroučitelji su iznijeli osobna iskustva, a i pitanja upućena predavaču toliko su obilovala da se je rasprava morala vremenski ograničiti.

U nastavku programa predstojnik Periš je iznio kratku retrospektivu djelovanja „Svjedoka“ u protekloj školskoj godini, a voditelji pojedinih odbora podnijeli su svoja godišnja izvješća, čime je skupština završila svoj rad.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Grčka crkva štuje Klaudiju Prokulu, Pilatovu ženu, kao sveticu 27. listopada (sv. Prokla), a etiopska 19. srpnja (sv. Abrokla).

Humor

Na jednom hrvatskom fakultetu profesor pita studenta: ‘Gdje se vidite nakon što završite fakultet?’ – ‘Na Zavodu za zapošljavanje.’ – odgovori student.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)