Godišnja skupština društva vjeroučitelja “Svjedok”

Split, 2. lipnja 2007.

Javno vjerničko društvo svjetovnih vjeroučitelja splitsko.makarske nadbiskupije „Svjedok“, održalo je svoju redovitu godišnju skupštinu 2. lipnja u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

 Peris don JosipSkupština, na kojoj je sudjelovalo oko osamdeset vjeroučitelja, započela je svoj rad molitvenom meditacijom vjeroučiteljice Sonje Došen, poslije koje je predstojnik KU mr. don Josip Periš iznio kratak osvrt na rad ovog udruženja za proteklu nastavnu godinu. On je usput naglasio da je vjeronauk danas u školi postao ugledan predmet, a u nekim elementima čak i avangarda u odnosu na školski sustav. Zato su potrebni naši susreti, istaknuo je nadalje, jer nas potiču na zajedništvo i suradnju. Želimo biti jedni drugima podrška jer smo potrebni jedni drugima i jer trebamo međusobno podijeliti iskustva. Osim toga, vjeroučitelji trebaju biti zajednica i s onog crkvenog aspekta jer imaju poslanje Crkve, a to i takvo zajedništvo se produbljuje na ovakvim susretima. Nakon Periševog poticajnog uvodnog izlaganja, voditelji pojedinih odbora podnijeli su skupštini godišnja izvješća o radu.

U drugom dijelu programa, predavanje o temi Suvremeni mediji i navještaj vjere održao je generalni vikar ove nadbiskupije dr. don Ivan Ćubelić. U svom izlaganju on se oslonio na ovogodišnju papinu poruku za 41. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija u kojoj se govori o odgoju djece i o odgojnoj ulozi medija. Utjecaj medija danas je toliko jak da ima onih koji tvrde da je njihova odgojna dimenzija konkurentna utjecaju škole, Crkve, a možda čak i utjecaju obitelji. Svakako, mediji su nezaobilazni, pa je predavač naglasio da je prikladni odgoj za ispravno korištenje medija vrlo bitan za kulturalni moralni i duhovni razvoj djece. U tom pogledu odgoj za medije trebao bi biti pozitivan, jer razvija kritički stav djece i pomaže im da razviju svoje mišljenje, razboritost i sposobnost razlikovanja.

Cubelic don IvanŠto se samih vjeroučitelja tiče, mons. Ćubelić im je poručio da su pozvani zanimati se za razvoj komunikacijskih znanosti, budući da su, snagom svoga poslanja, pozvani suočavati se s procesom komunikacije vjere, koji ih obvezuje na upoznavanje i vrednovanje različitih medijskih jezika. To se ne odnosi samo na poznavanje tehnike, nego još više na znatiželjni ulazak u društvenu i kulturnu zbilju, na formiranje osobnog stava o svim bitnim društvenim, kulturnim i etičkim pitanjima. Pri tom nije propustio vjeroučiteljima naglasiti potrebu izgradnje one vertikalne, duhovne i primarne relacije s Bogom koja je bitna za identitet ljudske osobe. Čovjek treba povjerovati u stvarnost da ga je Bog pozvao u život i da je u svakoga od nas On postavio neku svoju želju, za koju očekuje da je ostvarimo.

Završavajući svoje izlaganje, dr. Ćubelić je upotrijebio još jedan papin citat prema kojem bi se Crkva osjećala odgovornom pred Gospodinom kad ne bi koristila ta moćna (medijska) sredstva.

U raspravnom dijelu predavaču se na bini pridružila katolička novinarka i voditeljica katoličkih emisija u lokalnim elektroničkim medijima, gospođa Danira Matijaca, postavljajući pitanja o aktualnoj temi, ali i odgovarajući na mnoga od njih postavljena od strane  sudionika skupštine. Tom prilikom, pridružila se apelu generalnog vikara da se vjeroučitelji aktivnije uključe i surađuju s medijima.


Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Uz janje, beskvasni kruh i gorko zelje za vrijeme pashalne večere oko stola kruže četiri obredne čaše vina.

Humor

Želiš godišnji odmor? NE MOŽE! Godina ima 365 dana. Dnevno spavaš 8 sati, što godišnje iznosi 122 dana. Ostaje 243 dana. Dnevno imaš 8 sati odmora, što iznosi dodatnih 122 dana. Ostaje 121 dan. 52 dana godišnje su nedjelje, kada se ne radi i ostaje 69 dana. 52 dana godišnje su subote, kada se također ne radi i ostaje 17 dana. Dnevno imaš pola sata pauze, što godišnje iznosi 7 dana. Ostaje 10 dana. 9 dana godišnje su blagdani, pa ostaje jedan jedini radni dan. Taj dan je 1. svibnja, Praznik rada, te se na taj dan ne radi. Kako pored svega ovoga uopće možeš tražiti godišnji odmor?!?

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)