Godišnja skupština društva "Svjedok"

Split, 10. lipnja 2006.

Javno vjerničko društvo svjetovnih vjeroučitelja ove nadbiskupije „Svjedok“ održalo je svoju redovitu godišnju skupštinu 10. lipnja u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, kojoj je nazočilo oko 150 vjeroučitelja. Uz redovite točke programa godišnje skupštine, ovaj put zbog aktualnosti je uvrštena i tema HNOS-a, što je bio razlog da su se ovoj skupštini na preporuku predstojnika KU mr. don Josipa Periša odazvali i vjeroučitelji koji nisu laici.

 

godisnja skupstina 2006Nakon uvodnih riječi predstojnika Periša o temeljnim postavkama HNOS-a i opravdane implementiranosti vjeronauka u taj projekt, vjeroučiteljima se obratio i nadbiskup msgr. dr. Marin Barišić, poručivši vjeroučiteljima: – Najkraći put učenja je osobni primjer. Pojam vjerovati znači i susret, a to onda nije samo informacija nego i formacija. Naziv vašeg društva je ‘Svjedok’ što bih i sam želio biti. Vaš rad je neizmjeran i za osobni život pojedinca, a nema boljega puta od Onoga koji je ne samo Put, nego i cilj istina i život.

pedagoginjaO HNOS-u kroz pozitivna iskustva, ostvarenja i poteškoće govorila je Ivanka s. Klaudija Todorić, psiholog u OŠ „Marjan“ u kojoj se eksperimentalno provodi ovaj program. Ona je istaknula temeljne odrednice odgojno-obrazovnog rada u školi prema HNOS-u, među kojima ističemo: Škola prema mjeri učenika; odvijanje nastave i izvan školske učionice; istraživačko učenje; maksimalna individualizacija programa; veća suradnja s roditeljima; korelacija s drugim predmetima, te još neke. Ova potonja odrednica bila je uzrokom mnogih pitanja u tematskoj raspravi. Pitanje koje je izbilo na sami vrh rasprave odnosilo se na unutrašnju organičku strukturu nastave vjeronauka te njeno moguće urušavanje u korelaciji s drugim predmetima. Predavačica je na to odgovorila da korelacija nije nužna ako vjeroučitelj smatra da nema dovoljno dodirnih točaka za njenu izvedbu, te je istaknula da je osoba vjeroučitelja   ta koja treba procijeniti intenzitet takvog oblika suradnje. Svakako, ona je u svom izlaganju zorno prikazala pozitivna iskustva korelacije vjeronauka s drugim predmetima.

U drugom dijelu programa vjeroučiteljica Nives Muše je predstavila misijsku udrugu „Zdenac“, te pozvala vjeroučitelje na tješnju suradnju vjeroučitelja kroz ulogu vanjskih suradnika. Među izvješćima o planovima i radu pojedinih odbora predstavljena je i web stranica Katehetskog ureda.

Predstojnik Periš je u završnom dijelu programa retrospektivno iznio stručne aktivnosti vjeroučitelja u protekloj školskoj godini. Njegovim zahvalnim, ali i pohvalnim riječima svim vjeroučiteljima na kvalitetnoj suradnji, završila je svoj rad skupština „Svjedoka“.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Ljudi su ubijali crne pijetle jer su vjerovali da se iz njih razvija zmaj ili bazilisk (biće iz bajke s pogledom koji ubija).

Humor

Mladić je upravo položio vozački pa je molio oca, inače pastora, da se dogovore oko korištenja jedinog auta u obitelji. Otac ga je odveo u radnu sobu i rekao: ”Ovako ćemo: popravi ocjene, proučavaj malo više Bibliju i skrati kosu pa ćemo razgovarati o automobilu.” Mjesec dana kasnije otac bideći napredak svoga sina reče: ”Sine, ponosim se tobom: ocjene si popravio i Bibliju čitaš više nego ikada. Ali, još se nisi ošišao.” ”Znaš, tata”, odgovori ovaj, ”malo sam razmišljao o tome. Vidiš, Samson je imao dugu kosu, pa Mojsije, Noa… pa čak i Isus.” ”Tako je” reče otac. ”I kamo god su išli – išli su pješice.”

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)