Duhovna obnova za vjeroučitelje laike

Vepric, 23. ožujka 2013.

Tradicionalna korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije, održana u subotu 23. ožujka, i ove je godine u marijanskom svetištu Vepric okupila stotinjak vjeroučitelja iz cijele nadbiskupije.

U ambijentu nove vepričke kapelice duhovnu obnovu predvodio je don Ivan Lovrić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i student na poslijediplomskom studiju na Biblijskom institutu u Rimu.

Duhovna obnova2013

u kapeli u Vepricu

Ističući važnost i aktualnost obilježavanja Godine vjere, a na tragu kerigme i osobnog svjedočenja, don Ivan je svoj duhovni nagovor ponajviše temeljio na ulozi vjeroučitelja u promicanju kršćanskih vrijednosti u vlastitoj sredini. Prema njegovim riječima, to se prvenstveno odnosi na poučavanje djece i mladih koji najviše uče iz osobnog primjera onih koji ih podučavaju. Svaki vjeroučitelj trebao bi biti najprije vjeroučenik. Prije nego što počne prenositi vjerske sadržaje, on sam se mora upitati zašto vjeruje. Odgovor na to pitanje ne nalazi se u drevnim biblijskim pričama, već u identifikaciji božanskog s osobom Isusa Krista i Crkvom kao zajednicom vjernika.

Zrelost naše vjere očituje se u osobnom svjedočanstvu koje ne smije biti pretpostavka, već osobno iskustvo u povezanosti s Bogom i bližnjima. Tu nam istinu donosi sam Isus nadopunjujući Mojsijev zakon svojom Zapovijedi ljubavi prema neprijatelju. Ona se pak najviše ogleda na primjeru prvih kršćana koji su se, živeći kao jedno srce i jedna duša, izdizali iznad tadašnjeg poganskog svijeta. Biti „svjetlo svijeta“ i „sol zemlje“ za vjeroučitelja znači nesebično davanje sebe drugima, a pogotovo učenicima. Iako nam se čini da mnogi od njih nikada neće razviti puninu svoje vjere, ne smijemo nikada odustati od sijanja „klice“ koja će Božjom milošću jednom sigurno uroditi „plodovima“, poručio je okupljenim vjeroučiteljima animator ovogodišnje duhovne obnove.

duhovna obnovaa2013

križni put

Program se dalje nastavio pokorničkim bogoslužjem i prilikom za svetu ispovijed, za što je vjeroučiteljima bilo na raspolaganju nekoliko svećenika iz Makarskog dekanata. Zajedništvo vjeroučitelja laika posebno se moglo osjetiti na svetoj misi koju je predvodio don Ivan Lovrić u koncelebraciji s don Josipom Perišen, predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Nadovezujući se na misna čitanja, proroka Ezekijela i Ivanovo evanđelje, propovjednik je stavio naglasak na vjerničko okupljanje oko Krista kao novog Izraelova svetišta uz napomenu kako je crkvena, a time i vjeroučiteljska uloga misionarska, a ne prozelitska.

Duhovna obnova uključivala je i zajednički ručak nakon kojeg je uslijedila pobožnost Križnog puta. Popratnim meditativnim tekstom koji je prigodno u Godini vjere osmislio Tomislav Ivančić, sudionici duhovne obnove obišli su svih četrnaest postaja vepričkog križnog puta, uvodeći se tako u vrhunac liturgijske godine, u Veliki tjedan u kojemu slavimo središnje događaje naše kršćanske vjere.

Petar Kelvišer

Zanimljivosti

Egipatski svećenici su osim faraona Amonovim sinom proglasili samo Aleksandra Velikog sina Filipa II i epirske princeze Olimpije. Aleksandar je jedini stranac koji je ikada nosio ovaj naslov, a inače je za vrijeme svojih pohoda u Egiptu dočekan kao osloboditelj.

Humor

Vjeroučiteljica tumačeći Petrovo zatajenje zaključi zaključi kako pijetao zakukuriče svaki put kad se nešto slaže, Ivica upita: Zašto onda kukuriče u tri sata u noći kad svi spavaju? ZATO JER SE TADA TISKAJU NOVINE!

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)