Duhovna obnova vjeroučitelja laika

Vepric, 5. svibnja 2012.

Godišnja duhovna obnova za vjeroučitelje laike Splitsko-makarske nadbiskupije održana je 5. svibnja 2012. godine u nadbiskupijskom marijanskom svetištu u Vepricu.

Animator obnove odnosa s Bogom i bližnjima i obnove iskrenog traženja spasenja bio je dr. fra Domagoj Runje, profesor biblijske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Duhovni nagovor temeljio je na slikama Knjige Otkrivenja. U ruhu viđenja tajnovitih slika, simbola i brojeva vjeroučitelji su mogli prepoznati tijek povijesti spasenja oko središnjeg lika: proslavljenog Krista koji i danas kuca, poziva, opominje, ali ne odbacuje. U snažnoj proročkoj slici Žene i Zmaja nazočni su mogli uočiti različite sile koje ne žele da Crkva rodi svoju vlastitu budućnost, ali i snagu u slabosti vjernika koja pronalazi zaštitu u Bogu. Razmišljanje o proročkim slikama bilo je poticaj svakom pojedincu da se, imajući Djevicu Mariju pred očima, sve više ostvaruje u Kristu.

Duhovna obnova Vepric2012a

fra Domagoj Runje – animator duhovne obnove

Fra Domagoj je, kroz pokorničko bogoslužje, pozvao vjeroučitelje na oživotvorenje ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Istaknuo je kako se ne može ljubiti Boga i bližnjega na isti način jer Bogu pripada apsolutna ljubav, a bližnjega treba ljubiti kao grješnika. Bila je ovo prigoda da svatko razmisli je li od bližnjega očekivao ono što može dati samo Bog.

Uslijedio je milosni susret s Bogom dobrote i ljubavi u sakramentu svete ispovijedi, a zatim u zajedničkom euharistijskom slavlju. Zajedničkom hvalom i molitvom vjeroučitelji su se pridružili onoj hvali pred prijestoljem Jaganjca koju u svom viđenju pruža sveti Ivan u Otkrivenju. Boga se može ljubiti na različite načine, ali ga upoznajemo jedino po Isusu Kristu – rekao je fra Domagoj u nadahnutoj homiliji i posvijestio nazočnima kako Isusa ne treba tražiti tamo gdje mi mislimo da bi ga mogli naći. On je nazočan u Svetom pismu, sakramentima i siromasima. Vjeroučitelji su posebno pozvani uroniti u Božju riječ kako bi ona od njih „udarila“, a zatim odjeknula do onih koji su im povjereni. Oni koji nikada nisu čuli za Isusa Krista, mogu ga upoznati u „pranju nogu“ koje se posebno odnosi na radnike Božjeg vinograda. Duhovno obnovljeni, vjeroučitelji su ovaj lijepi navještaj Pisma pretvorili u spontane i iskrene prošnje Kristu uskrsnulome da ga, po snazi svoga uskrsnuća, ispuni na njima.

Duhovna obnova Vepric2012b

vjeroučitelji za vrijeme duhovnog nagovora

Nakon zajedničkog ručka uslijedila je molitva krunice koju je predvodio predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš. Svako radosno otajstvo pozivalo je vjeroučitelje da svoj život stave u odnos prema Kristovom skrivenom životu i u njemu ga ostvare.

Na ovom blagoslovljenom mjestu, koje živo podsjeća na Lourdes, vjeroučitelji su u ljepoti prirode i zajedništva osjetili Gospodinovu blizinu i radost Marijine ljubavi.

Marina Šimić

Zanimljivosti

U Bruxellesu u Belgiji zgrada burze podignuta je na mjestu prosjačkog redovničkog samostana.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)