Duhovna obnova vjeroučitelja laika

Vepric, 15. ožujka 2008.

U marijanskom svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu, upravo o njegovoj stopedesetoj obljetnici, održana je duhovna obnova za vjeroučitelje laike.

 

duhovna obnova Vepric2008 300x211

Njih oko stotinu dvadeset, a pridružile su im se i odgojiteljice u vjeri, te članovi splitskog ogranka Hrvatskog društva katoličkih prosvjetnih djelatnika, okupilo se u subotu 15. ožujka uoči Cvjetnice, u tišini ovoga svetišta kako bi se rekolekcijom pripremili za dostojniju proslavu Uskrsa, ali i prikupili duhovne energije za zahtjevnu vjeroučiteljsku službu. Animator duhovne obnove bio je mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški. Na samom početku duhovnog nagovora biskup Štambuk je naglasio da visoko cijeni poziv vjeroučitelja koji zahtjeva i duhovni napor. U duhu programa ovoga susreta on se u daljnjem izlaganju usredotočio upravo na stanje duha osobe vjeroučitelja, te naglasio: „Dobro uočite što je duhovna obnova. Zato svratite malo u svoju dušu. Vi koji oblikujete duše onih koji su vam povjereni, pozvani ste danas zapitati se što je s mojom dušom? Danas sebi dajete ocjenu. Pred Božjim sudištem nalazimo se svaki dan – pojasnio je biskup – pa zato ne stavljam naglasak na stručno predavanje, nego na govor o sebi. Znamo li prigovoriti sebi i progovoriti o sebi? Danas pokušajmo malo dublje proniknuti u vlastitu osobnost. Je li ispovijed za nas lijek? Ako na tom području naše osobnosti nešto nije u redu, to znači da temelji nisu u redu i na tome je onda teško nešto graditi. Učenici su Isusa izvijestili o svemu što su okupljene poučavali – nastavio je mons. Štambuk, oslonivši se na navještaj Markova evanđelja – a jeste li i vi spremni danas stati pred Isusa sa svojim duhovnim sadržajem? Zato danas pokucajte na njegova vrata i njegovo srce i zatražite njegov mir. Na ovakve susrete dođite uvijek s nakanom da budete i ostanete Crkva“ – zaključio je mons. Štambuk.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakramenat pomirenja, a nakon toga i misno slavlje u špilji svetišta koje je predvodio mons. Štambuk u koncelebraciji s predstojnikom KU mr. don Josipom Perišem. Prigodnu homiliju mons. Štambuk vezao je uz pripjevni psalam „O ljubavi tvojoj Gospodine pjevat ću dovijeka“ te naglasio vjeroučiteljima: „Vi ste pozvani ovome svijetu govoriti o ljudskoj ljubavi protkanoj Božjom ljubavi. Vaš poziv je protkan vjernošću Božjoj ljubavi. Zato vaše zvanje nije običan poziv. Isus kad postavlja Petra za apostolskog prvaka, ne pita ga o znanju, nego ga pita ‘Petre ljubiš li me’? Isusa zanima nešto dublje od našega znanja. Iz ljubavi prema Bogu u nama raste ono što je vrijedno“ naglasio je biskup Štambuk na kraju svoje propovijedi.

U popodnevnom dijelu programa vjeroučitelji su obavili pobožnost križnog puta postajama svetišta, kojega je na način prilagođen osobi i službi vjeroučitelja osmislila vjeroučiteljica Marina Šimić. Ovom pobožnošću završena je ovogodišnja duhovna obnova splitskih vjeroučitelja.

Slavko Jerončić

Program duhovne obnove:

10.00 Duhovni nagovor
11.00 Pokorničko bogoslužje
Prigoda za sv. ispovijed
12.00 Euharistijsko slavlje
13.00 Zajednički ručak
15.00 Križni put

Zanimljivosti

Nisu ni sve mačke tako crne. Stara praznovjerja tvrde da crna mačka donosi sreću ako se sretne u jutro ili na Novu godinu.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)