Državno natjecanje iz vjeronauka 2024.

Krk, 22. - 24. travnja 2024.

Sve dojmove i sve ono što smo proživjeli vjerojatno neću moći dočarati u ovom kratkom tekstu, ali potrudit ću se na papir prenijeti barem malo atmosfere s vjeronaučnog natjecanja na otoku Krku. U ponedjeljak ujutro smo se uputili na otok, na državno natjecanje iz vjeronauka. Putovali smo autobusom u kojem su bili svi natjecatelji i njihovi mentori, od krajnjeg juga Lijepe Naše pa do Splita.

Ovo je vjerojatno prvi put u životu da sam se vozila u autobusu u kojem apsolutno svi uče, gledaju u skripte i ispituju se. U jednom trenutku smo čak improvizirali međusobno ispitivanje - osnovnoškolci su nama postavljali pitanja, a mi njima. Put je bio poprilično dug, ali vožnja je brzo prošla. Svi smo bili jako uzbuđeni i jedva smo čekali stići na odredište. Kada smo stigli smjestili smo se u hotel, malo odmorili pa otišli na večeru. Poslije večere smo do ranih jutarnjih sati učili gradivo o socijalnom nauku Crkve, ispitivali se, prolazili pitanja, pokušavali pogoditi koja će pitanja biti u sutrašnjem testu… Koliko smo bili posvećeni natjecanju, koliko smo učili i koliko nam je bilo stalo, možda shvatite kada pročitate da smo tu noć u snu govorili o papama i enciklikama, a kada bi nam netko spomenuo riječ koja se nalazi u skripti, automatski bi u glavi počeli prolaziti sadržaj skripte. Možda je pomalo čudno, ali čak smo i sanjali skriptu. Sljedeće jutro, u utorak, za nas natjecatelje bio je najvažniji dan – početak natjecanja u Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan koja se nalazi blizu hotela. Program koji su učenici pripremili bio je jako zanimljiv i bio je vidljiv trud koji su uložili u njega. Nakon uvodnog dijela, učenici osnovnih škola su pisali test, a mi smo posjetili jednu obližnju Crkvu. Moram priznati da smo u toj Crkvi jako malo slušali izlaganje jer su nam misli cijelo vrijeme bile usmjerene na natjecanje. Zanimljivo je da smo, kada smo se vraćali prema školi, pokisnuli, i mi i skripte u našim rukama, jer gotovo nitko nije imao kišobran.

Napokon je došao i taj veliki trenutak - pisanje testa. Ne mogu opisati napetost i uzbuđenje koje se osjećalo u zraku. Kada je taj prvi dio natjecanja prošao bili smo puno opušteniji. Poslije ručka smo se kupali u bazenima, igrali različite igre i družili se s učenicima iz drugih škola. Taj dan smo imali i kulturno-edukativni program. Išli smo u samostan sv. Lucije u Jurandvor gdje je pronađena Bašćanska ploča. Slušali smo kratko predavanje o možda i najvažnijem hrvatskom spomeniku. Mislim da je to bilo jako korisno jer svi Hrvati trebaju poznavati svoju nacionalnu povijest. Poslije toga smo otišli u grad Krk. Tu smo imali nešto slobodnoga vremena, a kasnije i misu koju je predslavio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Navečer smo se opet družili, upoznavali ljude iz svih krajeva Hrvatske, šetali po hotelu... Želim istaknuti kako je najbolji dio ovog natjecanja upravo upoznavanje učenika iz drugih škola, smijeh i druženje koje ćemo zauvijek pamtiti. I ovu noć smo jako kasno otišli spavati, ali nam nije žao jer smo proveli jako lijepo vrijeme družeći se i razgovarajući.

U srijedu ujutro je bio drugi dio natjecanja za 5 prvoplasiranih ekipa. Bilo je suza i smijeha, razočaranja i radosti, a nadasve razdraganoga navijanja... Jako mi se svidjelo što smo se međusobno podržavali i navijali jedni za druge, ali i tješili se i ohrabrivali.

Na kraju moram reći i da je hotel bio jako lijep, a hrana odlična. Svi smo se složili da bi na Krku ostali još barem 3 dana. Dojmovi s natjecanja na ovaj se način ne mogu potpuno dočarati, nego stvarno morate proživjeti ovo natjecanje, koje, ja bih to tako opisala, ,,ima dušu’’. Sve u svemu, ovo je bilo jedno jako lijepo i nezaboravno iskustvo koje sigurno nikada neću zaboraviti i jedva čekam vjeronaučnu olimpijadu sljedeće godine.

Klara Vujević, 2. razred
IV. gimnazija Marko Marulić, Split

Zanimljivosti

Prema Dioklecijanovom ediktu o cijenama iz 301. (ulomci pronađeni u Aphrodisiasu u Turskoj) učitelj u osnovnoj školi imao je mjesečnu plaću po dječaku jednaku plaći zidara, stolara, tesara, kovača, pekara, vapnara, polagača kamenih pločnika, kolara, graditelja riječnih brodova, štukatera dnevno s prehranom.

Humor

Želiš godišnji odmor? NE MOŽE! Godina ima 365 dana. Dnevno spavaš 8 sati, što godišnje iznosi 122 dana. Ostaje 243 dana. Dnevno imaš 8 sati odmora, što iznosi dodatnih 122 dana. Ostaje 121 dan. 52 dana godišnje su nedjelje, kada se ne radi i ostaje 69 dana. 52 dana godišnje su subote, kada se također ne radi i ostaje 17 dana. Dnevno imaš pola sata pauze, što godišnje iznosi 7 dana. Ostaje 10 dana. 9 dana godišnje su blagdani, pa ostaje jedan jedini radni dan. Taj dan je 1. svibnja, Praznik rada, te se na taj dan ne radi. Kako pored svega ovoga uopće možeš tražiti godišnji odmor?!?

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)