Državno natjecanje iz vjeronauka 2024.

Krk, 22. - 24. travnja 2024.

Sve dojmove i sve ono što smo proživjeli vjerojatno neću moći dočarati u ovom kratkom tekstu, ali potrudit ću se na papir prenijeti barem malo atmosfere s vjeronaučnog natjecanja na otoku Krku. U ponedjeljak ujutro smo se uputili na otok, na državno natjecanje iz vjeronauka. Putovali smo autobusom u kojem su bili svi natjecatelji i njihovi mentori, od krajnjeg juga Lijepe Naše pa do Splita.

Ovo je vjerojatno prvi put u životu da sam se vozila u autobusu u kojem apsolutno svi uče, gledaju u skripte i ispituju se. U jednom trenutku smo čak improvizirali međusobno ispitivanje - osnovnoškolci su nama postavljali pitanja, a mi njima. Put je bio poprilično dug, ali vožnja je brzo prošla. Svi smo bili jako uzbuđeni i jedva smo čekali stići na odredište. Kada smo stigli smjestili smo se u hotel, malo odmorili pa otišli na večeru. Poslije večere smo do ranih jutarnjih sati učili gradivo o socijalnom nauku Crkve, ispitivali se, prolazili pitanja, pokušavali pogoditi koja će pitanja biti u sutrašnjem testu… Koliko smo bili posvećeni natjecanju, koliko smo učili i koliko nam je bilo stalo, možda shvatite kada pročitate da smo tu noć u snu govorili o papama i enciklikama, a kada bi nam netko spomenuo riječ koja se nalazi u skripti, automatski bi u glavi počeli prolaziti sadržaj skripte. Možda je pomalo čudno, ali čak smo i sanjali skriptu. Sljedeće jutro, u utorak, za nas natjecatelje bio je najvažniji dan – početak natjecanja u Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan koja se nalazi blizu hotela. Program koji su učenici pripremili bio je jako zanimljiv i bio je vidljiv trud koji su uložili u njega. Nakon uvodnog dijela, učenici osnovnih škola su pisali test, a mi smo posjetili jednu obližnju Crkvu. Moram priznati da smo u toj Crkvi jako malo slušali izlaganje jer su nam misli cijelo vrijeme bile usmjerene na natjecanje. Zanimljivo je da smo, kada smo se vraćali prema školi, pokisnuli, i mi i skripte u našim rukama, jer gotovo nitko nije imao kišobran.

Napokon je došao i taj veliki trenutak - pisanje testa. Ne mogu opisati napetost i uzbuđenje koje se osjećalo u zraku. Kada je taj prvi dio natjecanja prošao bili smo puno opušteniji. Poslije ručka smo se kupali u bazenima, igrali različite igre i družili se s učenicima iz drugih škola. Taj dan smo imali i kulturno-edukativni program. Išli smo u samostan sv. Lucije u Jurandvor gdje je pronađena Bašćanska ploča. Slušali smo kratko predavanje o možda i najvažnijem hrvatskom spomeniku. Mislim da je to bilo jako korisno jer svi Hrvati trebaju poznavati svoju nacionalnu povijest. Poslije toga smo otišli u grad Krk. Tu smo imali nešto slobodnoga vremena, a kasnije i misu koju je predslavio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Navečer smo se opet družili, upoznavali ljude iz svih krajeva Hrvatske, šetali po hotelu... Želim istaknuti kako je najbolji dio ovog natjecanja upravo upoznavanje učenika iz drugih škola, smijeh i druženje koje ćemo zauvijek pamtiti. I ovu noć smo jako kasno otišli spavati, ali nam nije žao jer smo proveli jako lijepo vrijeme družeći se i razgovarajući.

U srijedu ujutro je bio drugi dio natjecanja za 5 prvoplasiranih ekipa. Bilo je suza i smijeha, razočaranja i radosti, a nadasve razdraganoga navijanja... Jako mi se svidjelo što smo se međusobno podržavali i navijali jedni za druge, ali i tješili se i ohrabrivali.

Na kraju moram reći i da je hotel bio jako lijep, a hrana odlična. Svi smo se složili da bi na Krku ostali još barem 3 dana. Dojmovi s natjecanja na ovaj se način ne mogu potpuno dočarati, nego stvarno morate proživjeti ovo natjecanje, koje, ja bih to tako opisala, ,,ima dušu’’. Sve u svemu, ovo je bilo jedno jako lijepo i nezaboravno iskustvo koje sigurno nikada neću zaboraviti i jedva čekam vjeronaučnu olimpijadu sljedeće godine.

Klara Vujević, 2. razred
IV. gimnazija Marko Marulić, Split

Zanimljivosti

Nakon smrti Heroda Velikoga Rimljani su na križ pribili 2000 ustanika.

Humor

Znaš da živiš u 2015-oj kad… 1. Pokušavaš ukucati password u mikrovalnu pećnicu 2. Godinama nisi odigrao pasijans s pravim kartama 3. Imaš listu od 15 telefonskih brojeva tvoja 3 rođaka 4. Šalješ e-mail kolegi koji radi za stolom do tebe 5. Razlog zbog kojeg nisi u kontaktu s nekim prijateljima je zato što nemaju e-mail 6. Kad se vratiš kući s posla odgovaraš na telefon 7. Kada telefoniraš od kuće uporno utipkavaš nulu da bi dobio vanjsku liniju 8. U 2 godine 3 puta si se selio na novu lokaciju… 10. ..iako radiš na istom radnom mjestu 11. Tvoj šef nije u stanju raditi tvoj posao 12. Privremeno zaposlenih je više nego stalno zaposlenih ::ali sada dolazi ono najbolje:: 13. Pročitao si čitav spisak kimajući glavom i smješkajući se 14. Dok ga čitaš razmišljaš kako ćeš ga poslati mailom svojim prijateljima 15. Dobio si ovaj spisak od prijatelja koji s tobom više i ne priča nego te kontaktira samo putem interneta 16. Prezauzet si da bi primijetio da u spisku nedostaje 9. točka 17. Upravo si scroll-ao stranicu da provjeriš nedostaje li zaista 9. točka

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)