Dezinformacije u medijima o splitskom vjeroučitelju

U tjedniku Nacional objavljen je 28. svibnja 2024. niz netočnih informacija u članku pod naslovom: „ŠOKANTNO Vjeroučitelj u Splitu srednjoškolcima objašnjavao da se pobačaj radi – vješalicom”. Naime, 27. svibnja 2024. autor spomenutog članka uputio je upit Katehetskom uredu i Tiskovnom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije navodeći da je Nacional doznao da je vjeroučitelj Mario Milovac „prošlog tjedna“ u trećem razredu IV. gimnazije Marka Marulića u Splitu uznemirio učenike predavanjem o pobačaju, u kojem je spominjao „vješalice“ kao sredstvo pobačaja. Novinar je tražio komentar o tome: „Je li primjereno i u skladu s nastavnim programom da vjeroučitelj s učenicima raspravlja o metodama pobačaja? Je li primjereno da njegovo predavanje uznemiri učenike? Je li primjereno da vjeroučitelj spominje ‘vješalice’ u kontekstu opisa pobačaja?“

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije odmah je pokrenuo postupak istraživanja činjenica i zatražio od vjeroučitelja M. Milovca pisano i usmeno očitovanje. Po primitku očitovanja, novinaru je istoga dana Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije poslao odgovor koji donosimo u cijelosti: „Vjeroučitelj Mario Milovac sukladno Kurikulu Katoličkog vjeronauka za 3. razred gimnazije, u okviru teme Izazov napretka, patnje, bolesti i smrti, obradio je i podtemu Bioetike i Katoličkog pristupa kloniranju, eutanaziji i palijativnom liječenju, presađivanju i darivanju organa, pobačaju i dr. U ishodima Godišnjeg izvedbenog kurikuluma za gimnazije (SŠ KV C.3.2.) stoji: Učenik objašnjava i argumentirano iznosi biblijske temelje i crkveni nauk o svetosti i nepovredivosti ljudskoga života. Očekivanja međupredmetnih tema su: kod učenika razviti kritičko razmišljanje o ovim bioetičkim pitanjima, promišljanje o svetosti i nepovredivosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, uvidjeti posljedice svojih i tuđih postupaka/stavova/izvora te važnost odgovornog donošenja životnih odluka. Vjeroučitelj je obradio temu pobačaja a da ne prikazuje videa ili bilo kakve druge materijale na satu. Splitsko-makarska nadbiskupija ulaže velike napore u stručno usavršavanje svojih vjeroučitelja te zajedno sa Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira godišnje stručne skupove, radionice i dr. projekte gdje se uvijek nastoje obraditi aktualne teme. Tako su vjeroučitelji upoznati sa svim stavovima, bilo medicinskim, bioetičkim i teološkim te mogu argumentirano obrađivati sve teme navedene u Kurikulumu. Ukoliko se netko od učenika subjektivno osjetio uznemirenim ili povrijeđenim pri obradi teme, ovim putem izražavamo žaljenje. Vjeroučitelj će razgovarati s učenicima. Važno je napomenuti da se radi o mladim osobama, sedamnaestogodišnjacima i osamnaestogodišnjacima, koji imaju već uvelike izgrađene stavove, a katolički vjeronauk želi i mora pridonijeti stvaranju kritičkog stava prema raznim životnim temama, među kojima je i pitanje pobačaja.“

Odgovor je u cjelovitom obliku objavljen samo u tiskanom izdanju Nacionala, a na portalu Nacionala, što su prenijeli i drugi mediji, donijeta je samo rečenica: „Ukoliko se netko od učenika subjektivno osjetio uznemirenim ili povrijeđenim pri obradi teme, ovim putem izražavamo žaljenje.“ Manipulirajući tekstom dezinformirana je javnost.

Nadalje, pozivajući se na anonimni izvor, autor članka u spomenutom tekstu iznio je niz lažnih optužbi prema Mariju Milovcu, vjeroučitelju iz Splitsko-makarske nadbiskupije, suprugu i ocu četvero malodobne djece. Iz iskaza vjeroučitelja M. Milovca, koji je iznio i u intervju koji je dao za Bitno.net 31. svibnja 2024. jasno je da učenicima na nastavi nije „objašnjavao da se pobačaj radi – vješalicom”, niti je spominjao „vješalice“ na satu vjeronauka.

Nadalje, nije istina da je vjeroučitelj M. Milovac učenike „uznemirio predavanjem i videom s realističnim scenama pobačaja” jer učenicima nije prikazivao nikakav video sadržaj sa scenama pobačaja. Objavom i prenošenjem članka s portala Nacionala na druge portale ubrzano se proširila lavina komentara na društvenim mrežama. Najvećim dijelom bila je riječ o govoru mržnje i poticanju na fizičko nasilje. Takvi su komentari prouzročili stanje zabrinutosti ne samo kod vjeroučitelja konkretno, nego i kod članova njegove obitelji i bližnjih. Važno je istaknuti da je medijske natpise pokrenuo anonimni izvor, a ne provjerena i točna informacija što baca sjenu na novinarski rad u ovom slučaju. Tim više što su u sve uključeni i konkretni malodobni učenici iz razreda u kojima vjeroučitelj radi, što je dovelo i do njihove medijske izloženosti, ali i zabrinutosti njihovih bližnjih te im je nanijeta moralna šteta.

Potrebno je istaknuti da je vjeroučitelj Milovac izvodio nastavu sukladno kurikulumu Katoličkoga vjeronauka za treći razred gimnazije u okviru podteme Bioetika s ciljem promišljanja o svetosti i nepovredivosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Nije istina da je kurikulum katoličkoga vjeronauka za srednje škole – kako stoji u spomenutom članku – „kontroverzan sam po sebi jer katoličkom, uvelike ideologiziranom i represivnom tumačenju stvarnosti daje monopol…”. Naime, Kurikulum nastavnoga predmeta „Katolički vjeronauk za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“ višestruko je recenziran, odobren je odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske biskupske konferencije te je izborni predmet.

 

***

Rubriku Glas istine u sklopu projekta KAT – Provjera dezinformacija o vjerskim temama Hrvatski katolički radio radi u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Hrvatskim društvom katoličkih novinara. Metodom činjenične provjere, projektom “Glas istine – Vox Veritatis” želi se ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava, vijesti i objava vezanih za život Katoličke crkve u Hrvatskoj i svijetu kako bi se spriječilo širenje dezinformacija u javnosti, odnosno krivo kontekstualiziranje ili manipuliranje izjavama katoličkih poglavara. Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije, Europske komisije ili Agencije za elektroničke medije. Europska unija, Europska komisija ni Agencija za elektroničke medije ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Članak preuzet sa: Hrvatska katolička mreža

 

Zanimljivosti

Potres na kopnu, tri velika potresa morskog dna, požare i plimne valove koji su 1775. godine uništili 15 tisuća zgrada, 300 palača i 110 crkava preživio je samostan Monasterio deo Jeronimas u Lisabonu koji je dao sagraditi kralj Emanuel I.

Humor

Pastoru umrla žena i on se nije osjećao sposobnim održati službu. Biskupu je poslao telegram: JUČER MI JE UMRLA ŽENA! MOLIM POŠALJITE ZAMJENU ZA IDUĆU NEDJELJU.

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)