Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića

Split, 13. prosinca 2018.

Božićno primanje za ravnatelje osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića upriličeno je u četvrtak, 13. prosinca 2018. godine, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Božićnom susretu nazočio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. don Josip Periš, dogradonačelnica grada Splita gđa. Jelena Hrgović Tomaš, pročelnik za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije g. Tomislav Đonlić, pročelnik za društvene djelatnosti grada Splita g. Mate Omazić, predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlade Matas, viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu Ureda državne uprave dr. sc. Nansi Ivanišević te oko stotinu ravnateljica i ravnatelja.

U ime organizatora nazočnima se obratila viša savjetnica za vjeronauk prof. Sabina Marunčić. Progovorila je o važnosti vjeronauka u školama istaknuvši kako vjeronaučni sadržaji prožimaju gotovo sva područja ljudskog života i djelovanja te stoga vjeronauk postaje svojevrsni interpretacijski ključ za razumijevanje ne samo religijskih sadržaja, nego i drugih nastavnih predmeta, kao i važnih životnih pitanja. „Vjeronauk u školi predstavlja u pravom smislu riječi ‘školu života’. Samo u iskrenoj i otvorenoj komunikaciji, uvažavanju i suradnji najvažnijih odgojnih subjekata – obitelji, škole i Crkve, vjeroučitelj može dati značajan doprinos općem poslanju evangelizacije novih naraštaja“.

Obraćajući se ravnateljima naglasila je kako je njihova podrška i razumijevanje od velike važnosti. „Nemjerljiva je vaša uloga u zalaganju za vrijednosno usmjereni odgoj, što je prva značajka vjerskog odgoja, ali i za njegovo kvalitetno ostvarivanje na svim razinama odgojno-obrazovnog sustava, od predškolske do srednjoškolske razine. Od iznimne je važnosti i osvješćivanje roditelja da odgoj po naravi pripada njima i da je on njihov prvotni zadatak. Koliko ta načela bude uvažavala najnovija obrazovna reforma pod nazivom ‘Škola za život’, toliko će u njoj biti života i životnosti“. Čestitajući svima Božić kazala je kako je došašće vrijeme priprave i zahvalnosti kada bismo jedni drugima trebali reći „Hvala, molim i oprosti“ te pozvala sve okupljene da sažmu svoje poslanje u javnom i osobnom životu u te tri čarobne riječi i uprave svoj pogled prema Betlehemskom djetetu.

Dogradonačelnica grada Splita gđa. Jelena Hrgović Tomaš ohrabrila je sve prisutne koji imaju ulogu u odgojno-obrazovnom sustavu istaknuvši da sav njihov trud i nastojanja oko novih naraštaja imaju smisla, a brojni uspjesi učenika i profesora svakodnevni su poticaj za daljnji rad i napredak.

Nazočnima se obratio i prof. Tomislav Đonlić koji je prenio pozdrave i čestitku splitsko-dalmatinskog župana g. Bobana. Istaknuo je kako se u školama komponenta odgoja zajedničkim snagama mora neprestano stavljati na prvo mjesto kako bi od djece napravili u prvom redu ljude, a tek potom stručnjake. Pozvao je okupljene da u novim izazovima u školstvu, ali i životu, pronose vrednote došašća i Božića koje smo dobili u baštinu.

Predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vlado Matas zahvalio je svim ravnateljima koji poštuju različitost, ali i njeguju tradiciju našeg naroda. Poručio je da će djeca će biti još bolja ako stariji u svakom susretu s njima budu imali više topline i razumijevanja te zaželio da svi zajedno, i nakon došašća, nastavimo koračati putem svjetla i dobrote.

U ime ravnatelja prigodnu riječ uputila je gđa. Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu, kazavši da u ovo veselo predbožićno vrijeme, kada su i škola i život ispunjeni šarenilom, raznim tehničkim dostignućima, brojnim lajkovima i medijskoj izloženosti, poruka Božića i dalje ostaje jednostavna – istina i svjetlo. “Mi ravnatelji, koji trebamo biti svojevrsni lučonoše, potrudimo se izvršiti svoje poslanje i našoj djeci ukazivati na putokaz koji vodi prema istini i čovjekoljublju“, zaključila je ravnateljica Bartulin.

Zaželjevši dobrodošlicu nazočnima nadbiskup Marin Barišić je kazao: „Kristovo rođenje najuzvišeniji je dar što ga je Nebo darovalo Zemlji. Susret s Betlehemskim djetetom trebao bi nas osposobiti da intenzivnije doživljavamo susrete jednih s drugima i s Bogom u nama. Božić je vrijeme susreta“. Govoreći o slici Svete obitelji koja se u betlehemskoj noći često prikazuje idiličnom, kazao je kako je ona bila ranjiva i od početka ugrožena baš kao što su ugrožene i mnoge obitelji danas, što dovodi u pitanje budućnost čovjeka i obitelji, domovine i društva. Podsjetio je kako smo u sklopu priprema za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji protekle dvije godine bili pozvani intenzivnije promišljati o važnosti obitelji i roditeljskog poslanja, a najbolji odgovor na tu temu dala su djeca čija su razmišljanja trajno zabilježena u zbornicima „Na ramenima moga tate“ i „U zagrljaju moje mame“.

Naglasivši kako je obitelj prva škola života i da o njoj najviše ovisi koliko će biti skladan cjelokupan razvoj osobe, osvrnuo se na vrtić i školu gdje djeca nastavljaju razvijati svoje potencijale. „Vaša časna uloga ravnatelja obvezuje vas da se snažno zauzimate za općeljudske i kršćanske vrijednosti koje dijele vaši učenici i njihovi roditelji. Potreba za provođenjem Vjeronauka i vjerskog odgoja proizlazi iz činjenice da sustavan odgoj zahvaća cjelovitost djetetova bića, a u tu cjelovitost uključen je i duhovni razvoj“ – istaknuo je nadbiskup. Izrazio je također zadovoljstvo što je Vjeronauk pronašao svoje mjesto u školskim ustanovama i pozvao na veću zauzetost oko duhovnog rasta najmanjih u predškolskim ustanovama.

Na kraju svoga govora nadbiskup je izrazio nadu da će i dalje imati podršku ravnatelja u promociji cjelovitog odgoja, čija je religiozna dimenzija sastavni dio, kako bi se djeca i mladi, primjereno njihovoj dobi, osposobili za otkrivanje, prihvaćanje i življenje autentičnih vrjednota Evanđelja u odnosu prema sebi, drugima te na poseban način prema Bogu.

Ovo već tradicionalno božićno primanje koje organizira Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom predstojnika don Josipa Periša, ove godine pjesmom je obogatio Mandolinski orkestar i zbor Osnovne škole Meje pod ravnanjem prof. Marka Čupića. Program je moderirala Silvana Burilović Crnov.

Pravom božićnom ugođaju doprinijeli su učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju koji su pod vodstvom profesora Tanje Ukas, Antonele Zagorac i Maria Franića, u zgradi Ordinarijata postavili izložbu učeničkih radova „Naše božićne jaslice“.

Nakon razmjene prigodnih darova, druženje se nastavilo u prijateljskom ozračju uz domjenak kojeg su pripremili učenici Turističko-ugostiteljske škole u Splitu sa svojim nastavnicima.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Zaštitnik Venecije, sumnjivo lijepog grada, kako reče Thomas Mann bio je sv. Teodor dok mletački trgovci nisu 828. g. ukrali relikviju sv. Marka iz Aleksandrije.

Humor

Što Perica radi na satu matematike? – Gleda i ne vjeruje.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)