Državno natjecanje iz vjeronauka

Osijek – Đakovo, 3. – 5. travnja 2019.

Đakovačko-osječka nadbiskupija bila je domaćin državnog natjecanja iz vjeronauka za osnovne i srednje škole na temu „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“. Natjecanje je održano od 3. do 5. travnja 2019. u Osijeku i Đakovu.

Splitsko-makarsku nadbiskupiju predstavljale su tri ekipe iz osnovne škole (OŠ „Tučepi“ iz Tučepi, OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola i OŠ „Zmijavci“ iz Zmijavaca) i dvije ekipe iz srednje škole (Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita i III. gimnazija iz Splita).

Stigavši u Osijek u poslijepodnevnim satima oko 200 sudionika natjecanja iz cijele Hrvatske sa svojim mentorima najprije je razgledalo osječku Tvrđu i konkatedralu sv. Petra i Pavla. U večernjim satima održana je svečanost otvorenja u prostorima pastoralnog Vikarijata u Osijeku. U bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovalo je više škola s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koje su svojim nastupima predstavile stvaralaštvo učenika iz slavonskih škola želeći tako prenijeti svima dio tradicije i kulture Slavonije i Baranje. Učenicima su se pozdravnim riječima obratili mnogi uvaženi gosti, a natjecanje je otvorio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić potaknuvši natjecatelje da se, upoznajući živote i svjedočanstva naših hrvatskih svetaca i blaženika, i sami poput njih suobličavaju Isusu Kristu.

Drugog dana ujutro održan je prvi dio natjecanja, pisani test, u Osnovnoj školi „Vladimir Becić“ u Osijeku, nakon čega su se učenici uputili u posjet Đakovu, sjedištu Nadbiskupije. Posjetili su državnu ergelu u Đakovu te Katolički bogoslovni fakultet na kojemu je održan drugi dio natjecanja – Moto 7/33. Drugi dan natjecanja zaključen je posjetom znamenitoj đakovačkoj katedrali sv. Petra i Pavla slaveći svetu misu koju je predvodio nadbiskup Hranić.

Trećeg dana održan je završni krug natjecanja – „Tko želi biti Isusov mili-junak?“ – čime se došlo do konačnog poretka i rezultata. U kategoriji osnovnih škola državni prvak je ekipa Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške. Drugo i treće mjesto osvojile su ekipe iz Splitsko-makarske nadbiskupije: OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola i OŠ „Tučepi“ iz Tučepi, dok je ekipa OŠ „Zmijavci“ osvojila deveto mjesto.

U kategoriji srednjih škola državni prvak je Gimnazija „Velika Gorica“ iz Velike Gorice. Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ osvojila je četvrto mjesto, a III. gimnazija iz Splita sedmo mjesto.

Na završnoj svečanosti nadbiskup Đuro Hranić čestitao je pobjednicima državnog natjecanja, zahvalio svima na organizaciji i sudjelovanju te najavio nagradno putovanje u Rim za najuspješnije ekipe.

Zanimljivosti

Stari su Poljičani uz molitvu za pokojne imali i svojevrstan pozdrav pokojnicima koji se izgovarao na ulazu u groblje: “Dobro jutro mrtvu ljudi, vi ste bili ka i mi, a mi ćemo ka i vi, Bog vam dao pokoj višnji!”

Humor

Škrtac na umoru, žali se svećeniku, prije ispovijedi, da bi mu bilo lakše otići s ovoga svijeta kada bi mogao ponijeti i svoj novac. Ispovjednik ga tješi riječima: Novac bi Vam tamo ionako izgorio ili bi se rastopio.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)