Državno natjecanje iz vjeronauka 2020.

19. listopada 2020.

Na temelju situacije uzrokovane bolešću COVID-19 i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 22. travnja 2020. donešena je odluka o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske jer su, prema mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavljali epidemiološki rizik za zdravlje djece i svih sudionika natjecanja.

 

No, s tom odlukom nisu se mirili ni učenici ni njihovi mentori pa su, čim se epidemiološka situacija popravila, uporno – poput udovice iz Lukinog evanđelja koja je molila odvjetnika da je zaštiti – tražili nastavak provedbe natjecanja i smotri. Uvažavajući njihove zamolbe, Agencija za odgoj i obrazovanje, uz prethodnu suglasnost resornog ministarstva, donijela je odluku da će se preostala natjecanja i smotre, koja nisu održana u 2019./2020 školskoj godini, održati naknadno u razdoblju od 7. rujna do 31. prosinca 2020. godine.

Sukladno navedenoj odluci, državno Natjecanje iz Vjeronauka provedeno je 19. listopada 2020. u matičnim školama učenika koji su se plasirali na državnu razinu. Natjecanje je provedeno u reduciranom obliku, tj. sastojalo se isključivo od pisanog testa koji je bio proširen pitanjima iz „Mota 7/33“ i „Milijunaka“, tj. drugog i trećeg kruga natjecanja. Pisani test nosio je 100 bodova, a učenici su imali 60 minuta za njegovo rješavanje. Uz testove, Državno povjerenstvo sastavilo je i precizne upute za provedbu ovog izvanrednog oblika državnog natjecanja te ih dostavilo ravnateljima škola u kojima je provedeno natjecanje. Ravnatelji su imenovali Povjerenstvo za provedbu državnoga natjecanja iz Vjeronauka koje je preuzelo odgovornost za regularnost natjecanja.

P3420233

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije na državnu razinu plasiralo se šest ekipa, no zbog objektivnih nemogućnosti natjecanju su pristupile četiri ekipe: dvije iz osnovne i dvije iz srednje škole. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, a u kategoriji srednjih škola Salezijanska klasična gimnazija iz Rijeke.

Ekipe iz Splitsko-makarske nadbiskupije osvojile su u kategoriji osnovnih škola – drugo (OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola) i deseto mjesto (OŠ „Zmijavci“ iz Zmijavaca), a u kategoriji srednjih škola – šesto (Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita) i osmo mjesto (Gimnazija dr. Mate Ujevića iz Imotskoga).

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Aja Sofija u Istambulu stoljećima je bila najveća kršćanska crkva na svijetu. Sagrađena je u 6. st., a godine 1453. je pretvorena u džamiju kojoj su dograđena 4 minareta.

Humor

Razgovaraju dva šeika: “Meni se sviđaju sportski tipovi.” – prvi reče. “I meni isto. Jučer sam oženio rukometnu reprezentaciju.” – na to će drugi.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)