Državno natjecanje iz vjeronauka 2020.

19. listopada 2020.

Na temelju situacije uzrokovane bolešću COVID-19 i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, 22. travnja 2020. donešena je odluka o otkazivanju daljnje provedbe natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske jer su, prema mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavljali epidemiološki rizik za zdravlje djece i svih sudionika natjecanja.

 

No, s tom odlukom nisu se mirili ni učenici ni njihovi mentori pa su, čim se epidemiološka situacija popravila, uporno – poput udovice iz Lukinog evanđelja koja je molila odvjetnika da je zaštiti – tražili nastavak provedbe natjecanja i smotri. Uvažavajući njihove zamolbe, Agencija za odgoj i obrazovanje, uz prethodnu suglasnost resornog ministarstva, donijela je odluku da će se preostala natjecanja i smotre, koja nisu održana u 2019./2020 školskoj godini, održati naknadno u razdoblju od 7. rujna do 31. prosinca 2020. godine.

Sukladno navedenoj odluci, državno Natjecanje iz Vjeronauka provedeno je 19. listopada 2020. u matičnim školama učenika koji su se plasirali na državnu razinu. Natjecanje je provedeno u reduciranom obliku, tj. sastojalo se isključivo od pisanog testa koji je bio proširen pitanjima iz „Mota 7/33“ i „Milijunaka“, tj. drugog i trećeg kruga natjecanja. Pisani test nosio je 100 bodova, a učenici su imali 60 minuta za njegovo rješavanje. Uz testove, Državno povjerenstvo sastavilo je i precizne upute za provedbu ovog izvanrednog oblika državnog natjecanja te ih dostavilo ravnateljima škola u kojima je provedeno natjecanje. Ravnatelji su imenovali Povjerenstvo za provedbu državnoga natjecanja iz Vjeronauka koje je preuzelo odgovornost za regularnost natjecanja.

P3420233

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije na državnu razinu plasiralo se šest ekipa, no zbog objektivnih nemogućnosti natjecanju su pristupile četiri ekipe: dvije iz osnovne i dvije iz srednje škole. U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške, a u kategoriji srednjih škola Salezijanska klasična gimnazija iz Rijeke.

Ekipe iz Splitsko-makarske nadbiskupije osvojile su u kategoriji osnovnih škola – drugo (OŠ „Tin Ujević“ iz Krivodola) i deseto mjesto (OŠ „Zmijavci“ iz Zmijavaca), a u kategoriji srednjih škola – šesto (Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita) i osmo mjesto (Gimnazija dr. Mate Ujevića iz Imotskoga).

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Petak se smatra nesretnim danom od davnine i pripisuje mu se npr. da je Eva nagovorila Adama da “zagrize jabuku” u petak, potop u Noino vrijeme je započeo u petak, Bog je u petak graditeljima Babilonske kule pomiješao jezike, a i Solomonov hram razoren je upravo u petak.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)