Državna vjeronaučna natjecanja u Opatiji

Opatija, 6. - 8. travnja 2016.

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda HBK i domaćinske Riječke nadbiskupije 8. travnja 2016. u Opatiji završilo je trodnevno državno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz vjeronauka - Vjeronaučna olimpijada.

Od 6. do 8. travnja 124 učenika raspoređenih u 17 osnovnoškolskih i 14 srednjoškolskih ekipa iz svih hrvatskih nad/biskupija natjecalo se na temu: Brak i obitelj u Božjem naumu. Titulu najboljih osvojila je ekipa iz OŠ Sućidar iz Splita u sastavu: Mira Galić, Ana Galić, Vlatka Matić i Jelena Babaja sa svojim mentorom don Ivanom Čotićem, te ekipa iz SŠ Lovre Montija iz Knina u sastavu: Barbara Babić, Stipe Maloča, Antonio Hromić i Mata Babić sa svojim mentorom Marijom Predenom.

Drzavno-natjecanje2016

Svečano otvaranje

Svečano otvaranje Vjeronaučne olimpijade započelo je 6. travnja u Kongresnoj dvorani Grand Hotela Adriatic u Opatiji bogatim kulturno-umjetničkim programom. Na početku programa pozdravnu riječ uputili su: zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH mr. sc. Hrvoje Šlezak, dožupan Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić, dogradonačelnica Grada Opatije Marina Gašparić, ravnatelj osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji Fredi Glavan i nadbiskup domaćinske nadbiskupije mons. dr. Ivan Devčić.

Svojom su nazočnošću svečanost otvaranja posebno uveličali i: generalni konzul Republike Italije u Republici Hrvatskoj dr. sc. Paolo Palminteri, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Rijeka dr. sc. Oleg Đaković, usustavitelj projekta Vjeronaučne olimpijade i prvi predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK mons. dr. Milan Šimunović, predstojnik Teologije u Rijeci prof. dr. sc. Milan Špehar, rektor i vicerektor Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci mons. Sanjin Francetić i o. Marko Stipetić, rektor riječke katedrale sv. Vida, biskupski vikar za pastoral preč. Matija Matičić, generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Emil Svažić, mnogobrojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola Riječke nadbiskupije, kao i predstojnici nad/biskupijskih katehetskih ureda.

Programom su moderirale vjeroučiteljice Ines Turković i Maja Barbarić. Svi su govornici istaknuli važnost bračnih i obiteljskih vrijednosti kao društveni i životni prioritet te su potaknuli natjecatelje da se ne boje živjeti i svjedočiti svoj vjerski identitet, a Vjeronaučna olimpijada je izvrstan primjer u tome jer se kroz natjecanje u znanju i međusobno druženje najbolje pokazuje snaga i ljepota zajedništva u vjeri.

Drzavno-natjecanje2016b

U tom smislu riječki nadbiskup je naglasio da Vjeronaučna olimpijada slijedi logiku Božje pedagogije ljubavi prema kojoj nema gubitnika jer su svi u Božjim očima jednako vrijedni i ljubljeni. Stoga, tko je s Bogom, uvijek pobjeđuje ma kakav uspjeh postigao, poručio je riječki nadbiskup natjecateljima.

Riječi poticaja i čestitki uputio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković. Premijer je pohvalio projekt Vjeronaučne olimpijade ističući da se ovdje ne radi samo o projektu promocije vjeronaučnog znanja, nego prije svega o svjedočenju najvažnijih odgojno-obrazovnih i društveno-kulturnih vrijednosti koje ovi mladi svojim primjerom prenose i žive u hrvatskomu društvu.

Svečani program otvaranja Vjeronaučne olimpijade obuhvaćao je četiri prezentacijska bloka predstavljanja primorsko-čakavskoga, goransko-zelenoga, duhovnoga i multikulturalnoga blaga Riječke nadbiskupije i Primorsko-goranske županije. U programu je sudjelovalo ukupno 96 izvođača, od odraslih članova najstarijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj „Zora“ iz Opatije do mnogobrojnih dječjih pjevačkih, recitatorskih i plesačkih skupina te samostalnih izvođača koji su ostvarili zapažene rezultate na različitim državnim natjecanjima i smotrama te dječjim festivalima.

Posebnu atmosferu u Kongresnoj dvorani podigao je Bend riječkih vjeroučitelja sa svojim autorskim glazbenim djelom „Pjesma Vjeronaučne olimpijade“ koje je postalo pravi hit među natjecateljima.

Drzavno-natjecanje2016e

Između pojedinih izvođačkih blokova prezentirale su se natjecateljske ekipe i njihove nad/biskupije. Ekipe domaćinske nadbiskupije predstavile su se prigodnim video uratkom i duhovno-scenskim nastupom u znaku Godine milosrđa i evanđeoske prispodobe o Milosrdnom Ocu.

Natjecanje

Natjecanje je započelo 7. travnja u jutarnjim satima u OŠ Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji nakon prigodnog glazbeno-scenskog programa kojeg su pripremili učitelji i učenici škole.

U vremenu između prvog i drugog dijela natjecanja sudionici Olimpijade imali su prilike prijepodne upoznati kulturno-povijesne znamenitosti i ljepote grada Opatije, a poslijepodne bogatu duhovnu franjevačku baštinu u marijanskom svetištu Gospe Trsatske u Rijeci te povijesno-kulturne znamenitosti grada Rijeke.

Posjetili su Aulu Ivana Pavla II. na Trsatu i čuvenu povijesnu Trsatsku Gradinu, a navečer su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Neposredno prije početka euharistijskog slavlja vjeroučitelj i utemeljitelj katoličkog skautizma u Hrvatskoj Marin Miletić govorio je o počecima skautizma u Riječkoj nadbiskupiji i o skautskim vrijednostima kod mladih.

Nadbiskup Devčić je u homiliji upoznao sudionike Olimpijade sa životom dječaka sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, i s njegovim odgojiteljima sv. Modestom i sv. Krescencijom, te ukazao na važnost kršćanskog odgoja u obitelji, školi i društvu. Tom je prilikom zahvalio organizatorima što se ovogodišnja Vjeronaučna olimpijada s temom braka i obitelji održava upravo u Riječkoj nadbiskupiji koja ove godine na pastoralnom planu obilježava Godinu obitelji. Posebno se zahvalio predstojnici Katehetskog ureda Kseniji Rukavina Kovačević i njezinom Organizacijskom odboru na uloženom velikom trudu u realizaciji čitavog projekta.

Drzavno-natjecanje2016i

Finalni dio natjecanja – Milijunak – održao se u Hotelu Opatija. U njemu je sudjelovalo samo prvih pet najbolje plasiranih osnovnoškolskih i srednjoškolskih ekipa. Prvo mjesto osvojila je OŠ Sućidar iz Splita sa 99,75 bodova od 100. Na drugom mjestu su učenici iz Nove Gradiške, a treće dijele osnovci s Trnoveca i Zaprešića. Među srednjoškolcima na državnom natjecanju su najuspješniji bili učenici iz Knina sa osvojenih 94,25 bodova. Na drugom mjestu su učenici III. gimnazije iz Splita, a na trećem ekipa V. gimnazije iz Zagreba.

Nakon objave privremene liste uslijedio je kulturno-glazbeni program u kojem su nastupili učenici različitih riječkih osnovnih i srednjih škola. U samoj završnici programa predstojnica Ksenija Rukavina Kovačević zahvalila se svim organizatorima i pokroviteljima projekta Olimpijade te u ime Riječke nadbiskupije, uručila svim natjecateljima i mentorima, neovisno o postignutim rezultatima, zlatne medalje s logom Riječke nadbiskupije i likom Milosrdnog Isusa kao znak i simbol njihova vjeronaučnog zajedništva, ali i kao poticaj da nikada ne zaborave da s Isusom uvijek pobjeđuju bez obzira na životne uspone i padove jer su u Božjim očima uvijek njegovi zlatni olimpijci. Svi su natjecatelji dobili priznanja od organizatora, a prve tri ekipe prigodne poklone i medalje od strane Maloga Koncila.

tekst i fotografije preuzeti sa: katehetski.ri-nadbiskupija.hr

tekst minimalno izmijenjen za potrebe ovih stranica

Zanimljivosti

Ogrtač koji je prema predaji nosila Marija kad je rodila Krista čuva se u katedrali Notre Dame (Naše Gospe) u Chartresu u Francuskoj. Relikvija se naziva i “Sveto ruho”.

Humor

U avionskoj nesreći poginuli papa, pastor i rabin. Zbog prevelike gužve sv. Petar ih privremeno pošalje Luciferu. Iako ih je ovaj veoma rado primio nakon nekoliko sati nazove sv. Petra: “Petre, oprosti ali možeš li preuzeti ovu trojicu koje si mi zadnje poslao? Ovaj u bijelom od kad je ušao ne prestaje opraštati; ovaj u crnom odijelu propovijeda i obraća na sve strane; a ovaj sa šeširom je već uspio skupiti novce za klima uređaj.

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)