Pusti tu granu! Novo!

0 preuzimanja

ruka_u_ruciAteist je pao sa stijene. Kako se kotrljao dolje, uhvatio se za granu malog drveta. Tu je visio između neba i iznad kamenja tristo metara ispod sebe, znajući da neće moći dugo izdržati.

Tada mu dođe misao na pamet. "Bože!" povika svom snagom.

Tišina. Nitko nije odgovorio.

"Bože!" povika ponovno. "Ako postojiš, spasi me i ja obećavam da ću vjerovati u te i druge učiti da vjeruju."

I ponovno šutnja! Skoro u šoku pade s grane kad začu snažan glas kako odjekuje kanjonom: "To svi kažu kad su u nevolji."

"Ne, Bože, ne!" uzviknu sada s više nade. "Ja nisam kao drugi. Ne vidiš li da sam već počeo vjerovati čuvši tvoj glas? Ono što ti trebaš sada učiniti jest da me spasiš i ja ću naviještati tvoje ime do kraja zemlje."

"Vrlo dobro", odgovori Glas. "Spasit ću te. Pusti tu granu."

"Pusti tu granu?" uzviknu čovjek sav izvan sebe. "Misliš li da sam lud?"

Priča se da se očekivano čudo nije dogodilo kad je Mojsije bacio svoj štap u Crveno more. Tek onda kad se prvi čovjek bacio u more, valovi su uzmakli, a voda se razdijelila da bi načinila suh prolaz za Židove.

Anthony de Mello ("Molitva žabe")

Pregleda: 801 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 11. -0001.

Slični dokumenti

Pitanja
Pitanja

egipcanic_animacijaTko je sagradio Tebu i njenih sedam dveri?

U knjigama zapisana su imena kraljeva. Zar su kraljevi vukli kamenje?

A Babilon - uvijek ponovo razoren - Tko ga je sazidao - uvijek nanovo? U kakvim su kućama Zlatom bliješteće Lime živjeli građevinari? Kamo su pošli zidari one večeri kad je dovršen Kineski zid?

Pun je slavoluka veliki Rim. Tko ih je podigao? Nad kim su cezari slavili svoje trijumfe? Zar je jedino palača bilo u mnogo opjevanom Bizantu? I u samoj bajoslovnoj Atlantidi Dozivahu one noći kad ju je more progutalo Davljenici, vrišteći, svoje robove.

Mladi Aleksandar osvojio je Indiju, Zar on sam? Cezar je potukao Gale. Nije li uz njegao bio bar njegov kuhar? Filip Španjolski plakao je gorko Kad mu je potopljeno brodovlje. Nije li plakao još tkogod? Friedrich Drugi pobijedio je u Sedmogodišnjem ratu. Tko je još pobijedio s njim?

Na svakoj stranici po jedna pobjeda.

Tko je kuhao gozbu u slavu pobjede? Svakih deset godina novi velikan. Tko plaća troškove?

Toliki izvještaji. Tolika pitanja.

Ljubav je dosjetljiva - poučna priča
Ljubav je dosjetljiva - poučna priča

Tridesetogodišnji Talijan pripovijeda: Sestra i ja stanujemo u istom dijelu grada, a ipak se vidimo tako rijetko. Majka u pismima postavlja uvijek isto pitanje: Kad si posljednji put vidio sestru?

Zanimljivosti

Jedna od najpoznatijih krvnih osveta (prikazuje se kao turistička atrakcija) odvijala se sredinom 19. stoljeća između obitelji patrijarha Randolph McCoy-a (Kentacky) i obitelji kapetana William Hatfield-a (Virginia). Sukob je odnio mnoge živote s obje strane a navodno je izbio oko vlasništva nad zalutalom svinjom. Eskalirao je nakon ženidbe Roseanne McCoy i Johnsona Hatfielda.

Humor

Poglavica nekoga plemena zatražio krštenje od misionara. Poglavico, imaš dvije žene i prije krštenja bi se trebao odreći jedne – reče misionar. Hoću, ako mi kažeš gdje u Bibliji piše o tome – na to će poglavica. Nitko ne može služiti dvojici gospodara – reče misionar.

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)