Lav i miš - ezopova basna Novo!

0 preuzimanja

lav_clipart_ilustracijaDok je lav spavao u šumi, Seoski miševi su plesali. Jedan od njih, neoprezan, skočio je na usnulog lava. Lav je nesretnika poklopio svojom šapom. Miš je zacvilio: pusti me i služit ću ti cijeli život. Kralj životinja se na to počeo smijati i pustio miša. Prošlo je mnogo dana. Lav je pao u lovačku zamku i zamka ga je podigla u zrak. Miš je čuo njegovo zapomaganje, dotrčao je i počeo grickati konop. Kako je u tome bio pravi majstor oslobodio je lava. Nakon što ga je oslobodio reče mu: “smijao si mi se jer nisi mogao vjerovati da ti mogu vratiti dobro koje si mi učinio. Sad znaš da i mi mali sitni miševi možemo pomoći velikima i snažnima. Zato poštuj i pomozi svakoga, a osobito slabije od sebe.

Ezopova basna

Pregleda: 2562 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 14. 11. 2019.

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Mujo i Haso završe u zatvoru. Haso počne šarati po zidovima, a Mujo mu kaže: ‘Nemoj to raditi. Još će nas na kraju izbaciti!’

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)