Dva hodočasnika - poučna priča Bruna Ferrera Novo!

0 preuzimanja

A man clears snow from a house in Wichita, KansasDvojica hodočasnika penjala su se neprohodnim putem šibani hladnim vjetrom. Spremala se snježna oluja. Udari vjetra s ledenih grebena fijukali su kroz pukotine stijena. Njih dvojica mučno su se probijala; znali su da će se izgubiti u snježnim nanosima ako ne stignu na vrijeme do skloništa. Dok su, s dušom u grlu, zabrinuti i zaslijepljeni susnježicom odmicali uz rub ponora, začuju... jauk. Neki jadnik pao je u provaliju, ostao nepokretan i sada traži pomoć. Jedan od njih reče: ”To je njegova sudbina, suđeno mu je da tako umre. Požurimo se ili ćemo završiti kao i on.” I žurno pođe naprijed probijajući se kroz vjetar. Drugi se ipak sažali, siđe liticom, nađe stradalnika, stavi ga na leđa i ponovo se uspne do kozje staze. Smrkavalo se. Puteljak je bio sve mračniji. Hodočasnik koji je na leđima nosio ranjenika bijaše znojan i iznemogao kad ugleda svjetlo svratišta. Hrabrio je stradalnika da izdrži. Odjednom se spotaknu o nešto ispruženo preko staze. Pogleda i ne mogaše suzdržati užas koji ga je spopao, pod nogama mu je ležao mrtav njegov drug s putovanja - smrznuo se. On je izbjegao istu sudbinu samo zato jer je na leđima nosio jadnika kojega je spasio iz provalije. Njegovo tijelo i napor od nošenja prikupili su dovoljno topline da samome sebi spasi život.

Bruno Ferrero

Pregleda: 801 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 09. 2019.

Slični dokumenti

Leptir i gusjenica
Leptir i gusjenica

Bila jednom jedna gusjenica koja je puzala po zemlji. Bila je bijele boje sa zelenim točkicama na leđima. Nitko je nije volio, jer se govorilo da je ružna i odvratna. Jadna je gusjenica bila veoma tužna. Kad bi dopuzala na neku biljku, svi bi je insekti s prezirom gledati i izrugivali joj se.

Blaženije je davati nego primati
Blaženije je davati nego primati

Student je krenuo u šetnju sa svojim profesorom.

Dok su šetali i razgovarali, ugledaše pored puta par starih cipela, po svemu sudeći vlasništvo siromašnoga seljaka koji je u blizini radio u polju.

Zanimljivosti

Tamjan “raste” u Indiji i Južnoj Arabiji, a smirna u Somaliji i Etiopiji. Naime tamjan se dobije sušenjem bljedožute smole iz drva vrlo tanke kore koje raste u indiji i Južnoj Arabiji, a smirna (mira) se radi od smole grma koji raste u Somaliji i Etiopiji.

Humor

Nakon roditeljskog sastanka: Dobro je da barem Vjeronauk imaš pozitivno, jer samo ti Bog može pomoći!

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)