Zahvalnost - kratka priča Novo!

0 preuzimanja

Živjela dva pustinjaka u nekoj oronuloj kolibi. Dijelili su jedini sobičak koji su imali. Dane su provodili propovijedajući po okolnim selima.

zahvalnost-ilustracijaJednog dana su zatekli svoj skromni dom razrušen olujom. Od njihove sobice, nije ostalo niti pola prostora, polomljen krevetac... i ništa osim toga...

Mlađi propovjednik, očajan, pade na koljena.

- O Bože! – zavapi. – Kako si nam mogao ovo učiniti! Zašto?! Zar ne vidiš da smo život posvetili tebi, hodamo okolo, govorimo kako si milostiv i pomažeš, a ti dopustiš da nam nevrijeme razruši jedini dom... – vikao je, na koljenima - očajan.

Stariji propovijednik je šutio. Klečeći u tišini, sklopljenih ruku, molio se spokojna izraza lica.

- Kako možeš tako stajati kad nam je pola sobe razrušeno? Kako možeš vjerovati da Bog spašava, nakon ovoga? – upita ga nervozno mlađi propovijednik.

- Sad vjerujem još čvršće - odgovori s osmjehom stariji. I zahvaljujem mu jer nam je ipak ostavio pola sobice. Da Bog ne pomaže, ne bi zatekli ni daske od ove naše kolibe. A nas je ipak, dočekalo pola... Imamo i dalje krov nad glavom, imamo gdje leći... Što više hoćeš?

Tako često uzimamo zdravo za gotovo činjenicu da se budimo: ako se, recimo, probudimo loše volje, muka nam je jer smo slabovoljni, a zaboravljamo dar da smo se probudili, da imamo priliku u tom danu napraviti nešto novo, drugačije, za sebe i svijet.

Naučimo se biti zahvalni na lijepim trenucima, ali i i spokojno živjeti u onim bolnim danima kad nas očaj počinje svladavati.

Korak po korak počnimo živjeti iz zahvalnosti...

autor nepoznat

Pregleda: 802 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Tužni klaun - životna priča
Tužni klaun - životna priča

U studij vrsnog psihijatra uđe mladi čovjek,naizgled vrlo uravnotežen, ozbiljan i smiren. Nakon uvodnih riječi upoznavanja, liječnik opazi da je čovjek potišten i da ga muči velika tjeskoba.

Ulje od bakalara za psa - poučna priča
Ulje od bakalara za psa - poučna priča

PASČovjek je počeo svom psu davati velike količine ulja od bakalara jer je čuo da je to dobro za pse. Svaki bi dan među koljenima držao glavu psa koji se bunio, silom bi mu otvarao usta i niz grlo mu izlio tekućinu. Jednog se dana pas otrgnuo i po podu prolio ulje. Potom se, na veliko čovjekovo iznenađenje, vratio i lizao žlicu. Tada mu je sinulo da se pas nije bunio protiv ribljeg ulja, nego protiv načina na koji mu ga je davao.

Antony de Mello

Zanimljivosti

Najveća crkva na svijetu je Notre-Dame de la Paix. Nalazi se u Yamoussoukrou na Obali Bjelokosti. Dovršena je godine 1989.

Humor

MAJKA: Sine, jesi li bio dobar u crkvi? SIN: Jesam, mama. Sve sam slušao i pazio, a kad mi je jedan gospodin ponudio košaricu s novcem rekao sam: “Ne, hvala!”

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)